Güncelleme Tarihi:
‘BİZİM İÇİN AYRICALIK’
Sabri Ülker Merkezi’nde gerçekleşen basın toplantısının ardından Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen öğle yemeğinde Türkiye ve dünyadan bilim ve iş dünyası temsilcileri bir araya geldi. Lansman etkinlikleri kapsamında Harvard Üniversitesi Loeb House’da düzenlenen resepsiyon ve akşam yemeği ise, ABD’de görev yapan Boston Başkonsolosu Ömür Budak ve Harvard Üniversitesi Başkanı Drew Faust’un yanı sıra iş dünyasından isimlerin katılımıyla gerçekleşti.
Sabah gerçekleşen açılış töreninde konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, “Bugüne kadar Türkiye’den dünya çapında bir bilim kurumuna yapılan en büyük bağışı gerçekleştirmiş olmak, hem aile olarak hem de Türkiyeli olarak bizim için gurur verici. Bilime ve inovasyona olan inancımız, toplum sağlığının geleceği için alanının en iyileriyle işbirliği yapma vizyonumuzla bütünleşti. Türkiye’nin lider gıda ve içecek şirketi olarak ülkemizde ve dünyada toplum sağlığının geleceğine olan sorumluluğumuzu layığıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi, ‘kamu sağlığı’ kavramını ilk kez bir branş olarak eğitim sistemine alan köklü bir geleneğin temsilcisi, dünyaca saygı duyulan bir bilim kurumu. Bu kurumda ana dilimizi konuştuğumuz saygın bir bilim insanıyla yolumuzun kesişmiş olması bizler için bir ayrıcalık” dedi.
TAM ZAMANINDA GELDİ
Toplantıya katılan Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı Julio Frenk, “Kronik metabolik bozuklukların tüm dünyada toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği bir dönemde, böylesine büyük bir bağış almış olmaktan bilim ve gıda endüstrisinin geleceği adına çok mutluyuz” diye konuştu.
ÖNEMLİ İŞLER YAPACAĞIZ
SABRİ Ülker Merkezi’nin liderliğini yürütecek olan, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, “Hem kişisel hem de mesleki bir rüya gerçekleşiyor. Bu bağış ile önümüzdeki 10 yıl içerisinde yapmayı hayal ettiğimiz çalışmaların kesintisiz olarak sürdürülmesi ve bu çalışmalar çerçevesinde Türkiye’den de bir çok bilim insanının yetiştirilmesi mümkün olacak. Hedefimiz, toplum sağlığının geleceği için beslenme ve metabolizma arasındaki ilişkiyi derinlemesine inceleyerek bu alanda yeni çığırlar açacak inovatif araştırmalara imza atmak. Kronik kompleks hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yolunda önemli adımlar atacağımıza inanıyorum” dedi. 20.yüzyılın başından bu yana beslenmenin toplum sağlığına katkısının bilimsel araştırmalar ışığında arttırılması için; mısır gevreğinin demir katkısıyla geliştirilmesi, tuzun iyot ile desteklenmesi veya süte D vitamini katkısı yapılması gibi sınırlı sayıda çalışmanın gerçekleştiğine değinen Hotamışlıgil, şöyle devam etti: “Yapılan bu çalışmaların insan sağlığına çok büyük etkisi oldu. Sabri Ülker Merkezi ile bu çağdaş araştırmaların biraz daha derinine inerek, gıda öğelerinin fonksiyonlarının ortaya çıkarılması ve yaygın olarak insanların kronik ve yaşlanma ile gelen hastalıklardan korunması hedefleniyor. Bu merkezde yapılacak çalışmalar, insanların uzun ve sağlıklı yaşamalarını destekleyecek.”
Gençlerin önünü açacak
YILDIZ Holding’in toplum sağlığının geleceği için dünyanın en köklü ve saygın bilim kurumlarından biri olan Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi ile yaptığı bu işbirliği kapsamında, Sabri Ülker Merkezi’nde araştırmalar ve uygulama yöntemlerin yanı sıra, disiplinler arası çalışmalar ve teknoloji platformlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Sabri Ülker Merkezi ile Türkiye’den öğrenci ve araştırmacıların yanı sıra, tüm dünyadan da bilim insanlarına eğitim ve deneyim kazandıracak programlar da hayata geçiriliyor olacak. Sabri Ülker Merkezi etkinlikleri arasında İstanbul-Boston dönüşümlü “Bilimsel Bienal” projesi de yer alıyor. Bilimsel Bienal, farklı coğrafyalardan bilim insanlarının araştırma yerlerini değiştirerek, farklı perspektif ve imkanlarla çalışmasını mümkün kılacak.
Bir asırlık
geçmişi var
METABOLİK hastalıklar üzerine çok önemli çalışmaları bulunan Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi, 1913’te Massachusetts Institute of Technology (MIT) – Harvard ortaklığında, Amerika’nın ilk profesyonel halk sağlığı eğitim merkezi olarak kuruldu. Halk sağlığı kavramının bir branş olarak okutulmaya başlandığı ilk kurum olan Fakülte, MIT’den ayrılarak, 1946’dan bu yana Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak çalışmalarına devam ediyor. Alanının en köklü ve saygın kurumu olan Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nin bilim dünyasına katkıları arasında HIV 2 virüsünün keşfi, çocuk felci aşısının bulunuşu, yapay akciğer üretimi, SARS hastalığının önlenmesi için geliştirilen yöntemler ilk sıralarda yer alıyor.