SARIYER'de bulunan Koç Üniversitesi Rektörlüğü'ne, kiralarını düzenli ödemediği iddiasıyla mülk sahibi Aya Paraskevi Rum Ortodoks Kilisesi ve İlk Mektebi Vakfı tarafından tahliye davası açıldı. Kira bedelinin 25 bin lira civarında olduğunu belirten vakfın avukatı Mustafa Yaren, "Şu anda İstanbul'daki en düşük kiralar bile 15-20 bin lirayken koskoca bir okul binası ve bahçesi bu rakamlara kiralanıyorken, hala ödeme yapmamakta veya ödemelerini aksatmakta ısrarcı oluyorlar" dedi. Üniversiteden ise açıklama yapılmadı.
#İstanbulYunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "İki ülke arasında gerilim ve tansiyon istemiyoruz. Bu ikili ilişkilerin iyilik boyutunda sürmesini istiyoruz ve diliyoruz. Bu durum Patrikhane için de öyle. Biz daha güzel adımlar atılmasını istiyoruz" dedi.
#YunanistanKoronavirüs nedeniyle iki aydan fazla bir süredir evden çıkamadık. Egzersizden yemek yapmaya, sanal müze gezmekten online eğitimlere kadar her şeyi evimizde yaptık. Haziran ile birlikte yeni normal dönemi başlamış oldu. Mevsimin de içimizi ısıttığı şu günlerde uzun süredir özlemini çektiğimiz sokaklara yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde adımımızı atmaya başladık. Peki hafta sonu için İstanbul'un neresinden keşfetmeye başlasak dediğinizi duyar gibiyim. İşte maskenizi takıp, sosyal mesafeye dikkat ederek yeniden keşfedeceğiniz üç tarihi semt ve dolu dolu aktivite önerilerim.
#KuzguncukDokuz günlük bayram tatili başladı, bayramlaşmaya veya tatile gidenlerin ardından İstanbul boşaldı. Oysa bu şehir dünyanın en önemli turistik kentlerinden biri! Hazır sokaklar boşalmışken kentin tadını nasıl çıkarabileceğimizi farklı disiplinlerden gelen İstanbullulara sorduk.
#İstanbulda Gezilecek YerlerAnadolu’nun zenginliklerini dile getirmekte cömert ama iş, bu zenginliği koruyup geleceğe taşımaya geldiğinde ne yazık ki bir o kadar cimriyiz. İşte bu yüzden, Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD) ve Anadolu Kültür’ün birkaç yıldır büyük hassasiyetle yürütüp ilk yedi kitabını hazırladığı çalışma, çok önemli bir adım. Risk altındaki kültürel varlıklarımızı ekip üyeleriyle konuştuk.
#Dr. PekolTürkiye’deki güzel sanatlar okullarından bu yıl mezun olan yeni nesil sanatçılar, 23 kişilik uluslararası seçici kurulun değerlendirmesiyle 21-24 Aralık’ta Galata Rum Okulu’nda açılacak BASE’de buluşuyor. 108 sanatçının seçildiği dev sergiyi küratörü Derya Yücel yazdı.
#Kitap SanatTürkiye’nin yeni nesil sanatçıları ilk kez İstanbul’da bir araya geliyor. Ülkenin dört bir yanındaki güzel sanatlar fakültelerinden bu yıl mezun olan genç sanatçıların yapıtlarını buluşturan BASE, 21 ile 24 Aralık tarihleri arasında İstanbul'daki Galata Rum Okulu’nda gerçekleşecek. Sözün kısası 20 ildeki 31 üniversiteden 108 sanatçıya ait 116 eser ve 32 panelde 75 konuşmacı sanat dolu 4 gün sizi bekliyor!
#BASETürkiye’de 24 azınlık okulu ayakta kalmaya çalışıyor. En çarpıcı örneklerden biri Büyükada’daki Rum İlkokulu. Bir zamanlar onlarca öğrencinin bahçesinde koşuşturup oynadığı okulda bugün sadece üç öğrenci var. Türkiye’deki azınlık okullarının temsilcileri Hürriyet’e konuştu.
#Azınlık OkullarıÖzel okul teşvik sonuçları dün akşam saatlerinde açıklandı. Şimdi velilerin gözü diğer detaylara çevrildi. Sonuçların açıklanmasının ardından en merak edilen konulardan biri özel okul teşvik ücretlerinin ne kadar olduğu ve hangi koşullarda teşviklerin kesildiği yönünde oldu. İşte özel teşvik sonuçları ve diğer merak edilen detaylar
#Özel Okul Teşvik SonuçlarıSon yıllarda renkli kafeleri, barları ve kalabalık sokaklarıyla birbirlerinin aynısı olma yolunda ilerleyen bu iki tarihi semt, içlerine girildiği zaman aslında çok farklı karakteristik özellikleriyle ayrışabiliyor. Boğaz havasının her daim estiği, vapurların gün boyunca binlerce insanı götürüp, getirdiği liman semtlerine bir de bu gözle bakalım. Neden İstanbul’un her semti ayrı bir şehir denmekte, anlayalım.
#KaraköyGökçeada’daki (eski ismiyle İmroz) yeni okullar ilk mezunlarını veriyor. O yeni okullardan daha iyi eğitim için adaya heyetler gidip geliyor. Nüfusu on bini bulmayan bir yerde neden böyle bir canlılık yaşanır; neden yeni okullar açılır? Nedeni bir zamanlar buralardan göçen, göçmek zorunda kalan Rumların, onlarının çocukların, torunlarının geri dönmeye başlaması. Gökçeada’daki bir umut projesi...
#Gökçeada1980’lerin başı, lüks restoranların menüsünde nisuaz salata, karides kokteyl, Cafe de Paris soslu bonfile gibi “alafranga” yemeklerin servis edildiği bir dönem. Ahmet Çapa diye bir öncü çıkar ve bu alafranga yemeklerin yanına cızbız köfte, yoğurtlu kebap gibi geleneksel yemekleri de koyduğu Şamdan’ı açar. Artık aramızda olmayan Çapa ‘sokak yemekleri’ konseptini de o yıllarda keşfeder.
#Müge Akgün2015 eğitim dünyası için hareketli geçti. Dershaneler kapandı. Tıp, hukuk, mimarlık ve mühendisliğe başarı sırası barajı geldi. İkinci sınıfa Arapça dersi konuldu... 2015’te eğitimde yaşanan kritik olayları sizin için derledik. Eğitimin aktörlerine 2016’dan beklentilerini sormayı da unutmadık.
#ÖğrenciMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, son yıllarda bütün özel okulları, devlet okullarından ayırmayan bir politika güttüklerini söyledi. Tekin ayrıca, tartışılan el yazısı konusuna da değinerek, “Bizim hedefimiz, bu sorundan kaynaklanan eksiklikleri giderip, çocukların el yazısıyla devam etmesi” dedi.
#MEB