Almanya’da psikolojik ve ruhsal hastalıklar nedeniyle çalışamaz raporu alanların sayısı arttı. DAK Sağlık Sigortası, 2024 yılının ilk yarısında depresyon ve anksiyete gibi ruhsal hastalıklar nedeniyle iş görememe oranının büyük ölçüde arttığını açıkladı. Sigorta, bu artışı “endişe verici” olarak nitelendirirken, genel olarak ise hastalık izni rekor seviyeye ulaştı.
#ALMANYAİstanbul Bilgi Üniversitesi Afetler ve Ruhsal Travma Mükemmeliyet Alanı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında deprem seminerleri düzenledi. “Deprem Riskini Anlama ve Anlamlandırma” başlıklı seminerde konuşan Doç. Dr. Ersin Uygun, “Depreme maruz kalan bireyleri en çok etkileyen şey belirsizlik. İnsanlar alışmak istiyorlar ama neye alışacaklarını bilmiyorlar” dedi.
#1Gece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUHer birimiz, elimizden geldiği kadar depremden etkilenen kişilere yardımcı olabilmek için adeta birbirimizle yarıştık. Ancak ilk anda yaptığımız yardımlar burada bitmemeli. Depremi yaşayan insanlarımızın ve şehirlerimizin uzun süreli ilgi ve desteğe ihtiyaçları var. Hepimiz birey olarak sorumluluk almalı ve yaralarımızı birlikte sarmaya çalışmalıyız. Bunlar inanın depremzedeler kadar bizlere de iyi gelecek.
#DepremHayat şartlarında yorgunluk ve stres ile başa çıkmak kolay değildir. Bunun yanı sıra kişinin en başta yaşadığı geçim sıkıntısı depresyona sebebiyet verebilir. Psikolojik hastalıklar ortaya çıkabilir. Peki, psikolojik hastalıklar nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkFırsat eşitsizliği, adaletsizlik, liyakatsizlik... Araştırmacı-yazar Evrim Kuran, gençlerle yaptığı çalışmalarda bu konuların öne çıktığını fark edince bir üniversitede ‘Çeşitlilik, Kapsayıcılık ve Hakkaniyet’ dersi vermeye başladı. Kuran “Çocuk ve gençlerde ayrımcılık meselesinin üzerine gidersek yetişkin dünyasındaki pek çok ayrımcılığı kökünden çözeceğiz” diyor.
#Evrim KuranÖfke, önüne geçilmesi son derece zor olan bir duygu birikimi ya da duygu patlaması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman kontrol edilebilir olan öfke durumu, kimi zaman kontrol edilememektedir. Öfke, kontrol edilemediği zamanlarda kişi hem kendisine hem de çevresine ciddi zararlar verebilir. Peki, Öfke nedir, neden olur? Öfke kontrolü nasıl yapılır? Öfkenin tanımı nedir tüm detayları ile derledik.
Geçmişten günümüze pek çok medeniyete gölgelik eden ve dilek ağacı olarak tanınan ardıç ağacı, sindirim rahatsızlıkları, ruhsal problemler başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi gelen şifalı bir bitki. Ardıç ağacında yetişen meyvelerden ve ardıç tohumlarından çay yapılarak sıklıkla tüketiliyor. Yararları saymakla bitmeyen ardıç tohumu aktarlarda kolaylıkla bulunabilen değerli bir tohumdur. Birçok hastalığın doğal bir şekilde tedavisinde tercih edilen ardıç tohumuna dair ardıç tohumu nedir ve ne işe yarar? Ardıç tohumu faydaları ve özellikleri hakkında tüm detayları derledik.
Obezite, ‘sağlığı bozacak şekilde aşırı yağ birikimi’ olarak tanımlanmaktadır. Vücuttaki bu yağlanma çok fazla hasara sebep olabilir. Diyet, egzersiz, sosyo-ekonomik durum, etnik köken gibi diğer faktörler ve insanların bireysel riskleri, vücut kitle indeksi (VKİ) üzerinde etkili olabilir.
#Obeziteİzmir’de yaşanan deprem başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerde ve toplum genelinde hemen herkesi psikolojik anlamda etkiledi. Sürekli depremi düşünmenin bireylerde ruhsal hastalıkların başlamasına yol açtığına dikkat çeken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, depremi psikolojik açılardan değerlendirdi.
#Depremin EtkileriÇocuklardaki kaygı ve olumsuz düşüncelerin gelişmesini azaltmak adına pandemi ile ilgili konuşurken ebeveynlerin dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Doç. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat, “Çocuklar pandemiyle ilgili olarak kaygı ve olumsuz düşünce geliştirmeye aday kişilerdir. Kaygı düzeyinin artmasıyla birlikte çocukluk döneminde en sık ortaya çıkabilecek ruhsal hastalıklar; yaygın kaygı bozukluğu, ayrılma kaygısı bozukluğu ve okul fobisi olarak sınıflandırılabilir” dedi.
#PandemiGünlük hayatta bazı belirtilerin varlığı durumunda bir ruh sağlığı uzmanına başvurulması gerektiğini anlatan Psikiyatr Doç. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat, bazı durumlarda ilaçların da çözüme yardımcı olduğunu söyledi. İşte ruh sağlığı uzmanından destek alınması gereken durumlar...
#Ruhsal SağlıkHangi belirtilerin varlığı durumunda bir ruh sağlığı danışmanına başvurulması gerektiğiyle ilgili Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Doç. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat, En belli başlı ruhsal belirtilerin arasında; hayattan keyif alamamak, iç sıkıntısı, bedensel, kişisel veya toplumsal kaygılar, saçma bulunduğu halde kafadan atılamayan takıntılar, duygu durumunda ciddi iniş ve çıkışların yaşanması, gerçekte var olmayan seslerin duyulması veya görüntülerin görülmesi, gerçek dışı düşüncelere inanmak vardır. dedi.
#Doç. Dr. Neslim Güvendeğer DoksatİKİNCİ Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi’nin açılış oturumunda konuşan Emine Erdoğan, “Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın halihazırdaki uygulamalarının bilimsel zemini kuvvetlendirilmelidir. Akademik çalışmalarla çeşitliliği arttırılmalıdır. Kamu-özel sektör işbirlikleriyle Türkiye, dünyada en çok müracaat edilecek bir şifa merkezi haline getirilmelidir” dedi.
#Fahrettin KocaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, dünyanın her yerinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına olan talebin hızla arttığını belirterek, "Anadolu topraklarının da, hem bedensel hem de ruhsal hastalıklar için bir ecza dolabı olduğuna inanıyorum. O nedenle konu çok yönlü ele alınmalı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıbbın halihazırdaki uygulamalarının bilimsel zemini kuvvetlendirilmelidir. Akademik çalışmalarla çeşitliliği artırılmalıdır. Kamu-özel sektör işbirlikleriyle Türkiye, dünyada en çok müracaat edilecek bir şifa merkezi haline getirilmelidir." dedi. Emine Erdoğan ayrıca,''Yemek yalnızca karın doyuran bir araç olmaktan çıkarak, bedeni iyileştiren bir şifa aracı haline gelir. Fakat ne yazık ki, endüstrileşmiş yiyecek sektörüne baktığımızda yiyip içtiklerimizin gıda olmadığı, renkli paketler içinde kimyasal kokteyller olduğu açıktır. Bunu anlamak için tükettiğimiz gıdaların içindekiler kısmını okumamız yeterli.'' dedi.
#HaberCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, dünyanın her yerinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına olan talebin hızla arttığını belirterek, "Anadolu topraklarının da, hem bedensel hem de ruhsal hastalıklar için bir ecza dolabı olduğuna inanıyorum. O nedenle konu çok yönlü ele alınmalı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıbbın halihazırdaki uygulamalarının bilimsel zemini kuvvetlendirilmelidir. Akademik çalışmalarla çeşitliliği artırılmalıdır. Kamu-özel sektör işbirlikleriyle Türkiye, dünyada en çok müracaat edilecek bir şifa merkezi haline getirilmelidir." dedi.
#HaberPsikyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Atilla Tekin, bipolar bozukluğun, genetik geçişi en yüksek olan ruhsal hastalık olarak bilindiğini ifade ederek “Özellikle birinci dereceden yakınlarında bipolar bozukluk teşhisi varsa çocukta bu hastalığın riskinin yaklaşık 15 - 16 kat arttığını biliyoruz” dedi.
#Bipolar BozuklukProbiyotikler, birçok hastalığın tedavi edilmesinde yardımcı görevi görüyor. Zayıf bağışıklık sisteminden, diyabete; kilo vermeden, diş sağlığına; idrar yolu enfeksiyonlarından, kan basıncının düzenlenmesine kadar birçok hastalığın tedavisinde rol alan probiyotiklerin, ruhsal hastalıkların tedavisine yardımcı olması öngörülüyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, probiyotikler hakkında önemli bilgiler verdi.
#Probiyotik Kaynağı