Fibromiyalji günümüzde erkeklere göre kadınlarda daha sık rastlanan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmacılar, fibromiyaljinin, beyninizin ve omuriliğinizin ağrılı ve ağrısız sinyalleri işleme biçimini etkileyerek ağrılı duyuları güçlendirdiğine inanıyor. Peki, fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir? İşte fibromiyalji tedavisi ve merak edilenler...
#FibromiyaljiFibromiyalji, yorgunluk, uyku, hafıza ve duygudurum sorunlarının eşlik ettiği yaygın kas-iskelet ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. Araştırmacılar, fibromiyaljinin, beyninizin ve omuriliğinizin ağrılı ve ağrısız sinyalleri işleme biçimini etkileyerek ağrılı duyuları güçlendirdiğine inanıyor. Peki, Fibromiyalji belirtileri nelerdir? İşte fibromiyalji hastalığı tedavisi ve tanısı hakkında bilgiler...
#FibromiyaljiRomatizmal hastalıklardan kaynaklı iltihaplı hastalıklar ve kas sistemi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalı olan romatoloji, son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan romatizma ile birlikte araştırılmaya başlandı. Peki romatoloji nedir, ne demek? Romatoloji bölümü hangi hastalıklara, neye bakar? İşte detaylı bilgiler…
#RomatolojiKoronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
#PandemiKoronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
#Doç. Dr. Bülent YaşarRomatoloji; yumuşak dokular, eklemler, kalıtsal bağ dokusu, otoimmün hastalıkları gibi hastalıklar ile ilgilenen iç hastalıkları ve pediatri alanında alt uzmanlık alanı şeklinde tanımlanabilir. İşte ramotoloji nedir, ramotoloji doktoru hangi alanlarda uzmandır gibi sorulara hazırladığımız cevaplar.
#Romatoloji Nedir?Romatoid artrit nedeni tam olarak bilinmeyen, özellikle eklemlerde simetrik artrit ile karakterize, vücudun diğer organ (kalp, akciğer, göz, deri) ve sistemlerini de tutabilen kronik seyirli bir hastalıktır. Peki Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) belirtileri nelerdir?
#Romatoid ArtritAranızda yaşı 40’ı geçip de “Eklem sorunum yok” diyebilen var mı? Ya da “Ben 50’li yaşlardayım ve bugüne kadar hiç eklem sorunu yaşamadım” diye övünebilen biri? Sanırım yok ya da parmakla gösterilecek kadar az. Peki, neden böyle olduk? Neden eklemlerimiz bu kadar erken yaşlarda bizi yolda bırakıyor?
#Osman MüftüoğluAdana Arkeoloji Müzesi, Dünya Ankilozan Spondilit günü kapsamında oldukça anlamlı bir dans gösterisine ev sahipliği yaptı. UCB Pharma Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle hayata geçirilen “Hareket Özgürlüktür” projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte uzun yılladır tedavi gören AS hastaları, hayata yeniden başladıklarını ve ikinci baharlarını yaşadıklarını İkinci Bahar şarkısı eşliğinde dans ederek gösterdi. Ülkemizde çok bilinmemesine rağmen hastalığın her 200 kişiden 1’inde görüldüğünü söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı ve Romatolog Prof. Dr. Süleyman Özbek de erken teşhis ve tedavi ile hastalığın kamburluk, kalıcı hareket kısıtlığı gibi sonuçlarının önüne geçilebileceğine dikkat çekti.
#Adana Arkeoloji MüzesiBursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ediz Dalkılıç, ’romatizma’ olarak adlandırılan tek bir hastalığın bulunmadığını, vücudun hareketini sağlayan kas, kemik, eklem ve bu yapıları birleştiren bağlarda ağrı, hareket kısıtlığı, şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan 100’den fazla hastalığa genel olarak "romatizmal hastalık’ adı verildiğini söyledi.
Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurullah Akkoç, iltihaplı romatizma olarak bilinen romatoid artritli hastalardan bazılarının hastalığa iyi geleceği düşüncesiyle kaplıcaya gittiklerini ya da kuma gömüldüklerini belirterek, “Romatoid artritli hastalara kuma gömülmelerini tavsiye etmiyoruz. İltihabı ateş gibi düşünün. İltihaplı alana sıcak uygulaması, ateşe benzin dökmek gibi bir şey” dedi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melike Melikoğlu, ani başlangıçlı karın ağrısı, göğüs ağrısı ve ateş ataklarıyla kendini gösteren Ailesel Akdeniz Ateşi hastalığının apandisit ile karıştığını belirterek, "Hastalığın tipik belirtileriyle acile başvuran Ailesel Akdeniz Ateşi hastası olan çocuklar bu nedenle apandisit operasyonu geçirmektedir" dedi.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Hamuryudan, erkeklere oranla kadınlarda 3 kat daha fazla görülen ve halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen romatoid artrit hastalığının başlangıcından 10 yıl sonra hastaların 3'te 1'ini çalışamaz hale getirdiğini bildirdi.
Karşımdaki muzip muzip bakan kızın kısa bir süre önce meme kanseri badiresi atlattığına inanmak zor. Melek Tuncel, sol memesindeki büyükçe kitleyi fark ettiğinde henüz 23 yaşında, üniversite öğrencisiydi. Sadece kendisi değil, doktorları bile şaşırdı bu işe.