Yıl boyunca eksik olmayan güneşi, Akdeniz sıcaklığının her yere yayılan havası, sahil boyunca uzanan birbirinden güzel parkları, geniş bulvarları, koyları ve nefis doğası ile anlatılacak öyle çok şeyi var ki… Ama benim bu kez konum, biraz tarih biraz damak tadı. Farklı uygarlıklardan kalan izlerle geçmişe gidip, yerel lezzetlerin izini sürerek bugüne döneceğimiz bir Mersin keşfine ne dersiniz?
#Mersin Gezi RehberiTunus, coğrafi olarak Kuzey Afrika’nın en küçük ülkesi olsa da palmiye ağaçları, kuzeydeki kumsalları, güney kısımlarda uzanan çölleri, ülkenin her yerine yayılmış tarihi eserleriyle aslında hiç de öyle ufak tefek bir ülke olmadığını haykırıyor adeta. Tunus, 16. yüzyılda Osmanlı’ya geçtikten sonra 1881 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış. Bu tarihten sonra ise Fransızlar, Tunus’a egemen olmuş ve tam bağımsızlıklarına kavuştukları 1987’ye kadar bu durum devam etmiş. Bu sebeple Tunus’un yemeklerinden, diline kadar hem Osmanlı hem de Fransız egemenliğinin izlerini takip etmek mümkün. ‘Star Wars’ ve ‘İngiliz Hasta’ gibi filmlere de set sahipliği yapan, kendi küçük ama yüreği kocaman bu ülkenin liman kenti Suse’tayız…
#TunusTunus, coğrafi olarak Kuzey Afrika’nın en küçük ülkesi olsa da palmiye ağaçları, kuzeydeki kumsalları, güney kısımlarda uzanan çölleri, ülkenin her yerine yayılmış tarihi eserleriyle aslında hiç de öyle ufak tefek bir ülke olmadığını haykırıyor adeta. Tunus, 16. yüzyılda Osmanlı’ya geçtikten sonra 1881 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış. Bu tarihten sonra ise Fransızlar, Tunus’a egemen olmuş ve tam bağımsızlıklarına kavuştukları 1987’ye kadar bu durum devam etmiş. Bu sebeple Tunus’un yemeklerinden, diline kadar hem Osmanlı hem de Fransız egemenliğinin izlerini takip etmek mümkün. ‘Star Wars’ ve ‘İngiliz Hasta’ gibi filmlere de set sahipliği yapan, kendi küçük ama yüreği kocaman bu ülkenin liman kenti Suse’tayız…
#SousseTunus, modern binaları, hareketli caddeleri, camileri, çarşılarıyla gezginlere zaten görülecek çok şey sunsa da şehrin hemen yakınındaki Kartaca Antik Kenti ve Sidi bu Zeyd bölgeleri en az Tunus’un şehir merkezi kadar davetkâr. İşte size Kartaca ve Sidi bu Zeyd…
#TunusTunus, modern binaları, hareketli caddeleri, camileri, çarşılarıyla gezginlere zaten görülecek çok şey sunsa da şehrin hemen yakınındaki Kartaca Antik Kenti ve Sidi bu Zeyd bölgeleri en az Tunus’un şehir merkezi kadar davetkâr. İşte size Kartaca ve Sidi bu Zeyd…
#Tunus Gezi YazısıDöviz kurlarındaki değişim bu yıl Şeker Bayramı tatilcilerinin dikkatini yurtiçine yöneltti. Altı günlük tatilde keşfedilebilecek, doğası ve tarihi özellikleriyle öne çıkan pek çok şehir, kasaba var. Hürriyet Seyahat yazarları Mehmet Yaşin ve Saffet Emre Tonguç, dört bölgeden altı eylül tatili alternatifini yazdı.
Döviz kurlarındaki değişim bu yıl Şeker Bayramı tatilcilerinin dikkatini yurtiçine yöneltti. Altı günlük tatilde keşfedilebilecek, doğası ve tarihi özellikleriyle öne çıkan pek çok şehir, kasaba var. Hürriyet Seyahat yazarları Mehmet Yaşin ve Saffet Emre Tonguç, dört bölgeden altı eylül tatili alternatifini yazdı.
Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) Samsun’da gerçekleştirilen inceleme gezisine katıldım. Karadeniz Bölgesi’nin konumu itibariyle en önemli illerinden biri olan Samsun’un tarih, kültür ve turizm açısından da ne kadar zengin bir kent olduğuna bu gezi vesilesiyle tanık oldum. Başaran Ulusoy başkanlığındaki TÜRSAB heyetiyle birlikte gezdiğimiz Samsun, gerek doğal güzellikleri, gerekse tarihi kalıntılarıyla, şu günlerde tatil için alternatif yer arayanlar için iyi bir tercih olabilir.
Elazığ'da bir tarla sahibinin fidan dikmek için çukur açarken tesadüfen bulduğu, Roma ile Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen 84 metrekarelik tek parça taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Üzerinde onlarca hayvan, ağaç ve bitki türleri tasvir edilen mozaiğin, büyüklüğü, bordürler ve geometrik desenleriyle Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığı değerlendiriliyor.
#ElazığMuğla'nın Bodrum ilçesi sınırlarında yer alan ve antik dönemde 'Anastasiapolis' olarak bilinen Kissebükü Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmaları, erken Bizans dönemine ait önemli bulgular ortaya çıkardı. Karya Bölgesi'nin sahil kentleri Keramos ve Halikarnassos'un kesişme noktasındaki Kissebükü'ndeki 2023 yılında kamulaştırılan alanlarda yapılan kazı çalışmalarında vaftiz yapılan dini merkez, ticari yapılar, hamam mozaikleri ve vaftizhanede yer alan duvar resimleri bulundu.
#BodrumMuğla'nın Bodrum ilçesi sınırlarında yer alan ve antik dönemde 'Anastasiapolis' olarak bilinen Kissebükü Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmaları, erken Bizans dönemine ait önemli bulgular ortaya çıkardı. Karya Bölgesi'nin sahil kentleri Keramos ve Halikarnassos'un kesişme noktasındaki Kissebükü'ndeki 2023 yılında kamulaştırılan alanlarda yapılan kazı çalışmalarında vaftiz yapılan dini merkez, ticari yapılar, hamam mozaikleri ve vaftizhanede yer alan duvar resimleri bulundu.
#BodrumDünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Zeugma Mozaik Müzesi, Ramazan Bayramı dolayısıyla günlük ziyaretçi rekorunu kırdı. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, "Bayramın 3'üncü günündeyiz. Müzemize akın akın ziyaretçi geliyor. Özellikle bayramın 2'nci gününde, dün 5 bin 660 ziyaretçiyi ağırladık. Zeugma Mozaik Müzesi'nin tüm zamanlardaki en büyük günlük ziyaretçi rekoruydu bu rakam. Bugün bu rakamları daha da artıracağımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan bayram tatili dolayısıyla birçok tatil beldesinde yoğunluk yaşandı.
#GaziantepZamansız Şehrin Çocukları çocuk kitaplarından tanıdığımız üç yazar bir araya geldi, İstanbul’un üç dönemini yazdı. Almıla Aydın, Bizans dönemi İstanbul’unu; Nilay Yılmaz, Osmanlı döneminin İstanbul’unu; Seda Öğretir ise Cumhuriyet döneminin günümüz İstanbul’unu yazdı ve ortaya ‘Zamansız Şehrin Çocukları’ kitabı çıktı. Hikâye Zeytinburnu Mozaik Müzesi’nde geçiyor. Çünkü İstanbul’un sur dışındaki en büyük yekpare mozaiği orada… Bu kitabı okuyanlar, mekâna giderek, öykünün geçtiği yerleri dolaşabiliyor, hikâye kahramanlarını hayal edebiliyor. Kitabın yazarlarıyla bir araya geldik, Altın Kitaplar’dan çıkan ‘Zamansız Şehrin Çocukları’nı konuştuk.
#Ömür Kurtİzmir Torbalı’da bir İonia şehir devleti Metropolis. Tarihi ve doğal güzellikleri nedeniyle Lonely Planet’ın 2024’ün görülmesi gereken 10 şehrinden biri seçtiği İzmir’in popüler noktaları arasında kaynayıp giden zenginliklerinden sadece biri... 30 yıldır kazılıyor, müthiş eserler çıkarılıyor, binlerce yıllık yapılar ayağa kaldırılıyor. Bir gününüzü ayırıp ziyaret edin, pişman olmayacaksınız.
#Gülay Barbaros AltanKarabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde öyle kıymetli mozaikler açığa çıkarıldı ki eşi benzeri görülmedi. Bu nedenle de Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti’ne ithafen “Karadeniz’in Zeugma’sı” olarak anılıyor. Bize de keşfetmek düşüyor.
#KarabükŞanlıurfa'da yaşanan sel felaketi Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nde sergilenen mozaikleri de etkiledi. Müzeye dolan ve mozaiklerin üzerini kapatan sel suları tahliye edilirken, kısmi zarar gören eserlerin de kısa süre içerisinde uzman ekipler tarafından temizleneceği bildirildi.
#Haleplibahçe Mozaik MüzesiZeugma Mozaik Müzesi özellikle sanat tarihçilerinin, arkeologların ve tarih severlerin oldukça beğendiği gezi alanlarından biridir. Türkiye’de ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi özellikle sergilenen mozaiklerin çeşitliliği ile dünya mozaik müzeleri arasındadır. Sizler için Zeugma Mozaik Müzesi hakkında ki bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Mozaik Müzesi2 bin yıllık bir ören yerinde yatsanız, gece uyuyabilir misiniz? Hatay’da “dünyada görülmesi gereken 52 yerden biri” ilan edilen The Museum Hotel Antakya’da bir gece geçirdim. Odanızdan baktığınızda eski caddeleri, tarihi evleri, mozaikleri görüyorsunuz. Hayal gücünü fazla çalıştırıp odasında lahit gördüğünü iddia eden bile var.
#Savaş ÖzbeyBayram geldi ve uzun bir tatil var önümüzde. Kimimiz çoktan denize güneşe kavuştuk programlarımızı yapıp kimimiz bayram ziyaretleriyle geçirecek kalan zamanı da. Bir de İstanbul’un tadını çıkarmak için bu boş günleri bekleyenler var, işte bu yazı onlar için. Size keşif yolculuğunuzda yol gösterecek bazı ipuçları vereceğim. Olur da bu satırlar size ilham verirse, rotanıza uygun bir İstanbul kitabımı alın yanınıza ve keyfine varın.
#HürriyetBodrum’un hemen karşısında bulunan tıbbın atası Hipoktrat’ın adası Kos-İstanköy adasına sıcak bir ağustos günü ayak basmıştım. Yaz mevsimin en kalabalık ayları temmuz ve ağustosun aslında adalar icin kötü bir zaman olduğunu bile bile... Kötüden kastım; kalabalık, pahalılık ve dolayısıyla huzurdan uzak olması. Yoksa Hipokrat’ın adası Kos, meşhur Asklepion’a ait antik kalıntıları, tertemiz denizi, plajları, hareketli çarşısı, lokantaları, Osmanlı dönemi eserlerinin İtalyan mimarisiyle kaynaştığı sokakları ile tarihin doğayla kaynaştığı bir ada. Ayrıca Kos Adası’ndan bölgedeki tüm adalara ulaşımın da çok kolay olduğunun altını çizmek lazım... Ve adada her yer adaların vazgeçilmez ulaşım aracı bisiklet ve motosiklet ile dolu.
#UĞUR ÇELİKKOL