İngiltere geçtiğimiz yaz ülkenin en köklü kurumlarından biri olan British Museum'daki bir hırsızlıkla çalkalandı. Müzenin koleksiyonunda bulunan 2.000'den fazla parçanın birer birer çalındığı ve internet siteleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki tarihi eser tüccarlarına satıldığı ortaya çıktı. Olayın en inanılmaz yanı ise bu suçu işleyen kişinin kimliğiydi. Akıllara durgunluk verecek bir hırsızlık hikâyesine hazır mısınız?
#British MuseumBurdur'da bulunan Boubon Antik Kenti'nden çalınan ve 1986'dan beri ABD'de bir müzede sergilenen başsız Marcus Aurelius heykeliyle ilgili güzel haber geldi. Manhattan Savcılığı'nın kaçakçılarla mücadelesi kapsamında el koyulan eseri Türkiye'ye geri getirmek için çabalar yıllardır devam ediyordu...
#Marcus AureliusAfyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde gerçekleştirilen bina temeli kazısında bulunan Roma dönemine ait olduğu iddia edilen lahitin içerisinden farklı büyüklüklerde 3 adet toprak küp çıkarken, küplerin içerisinden elde edilen objeler ile ilgili ise bir açıklama yapılmadı. Lahidin açıldıktan sonra görevlilerin fotoğraf çekmek için üzerinde gezmesi ise eleştirilere neden oldu.
#Afyonkarahisar263 yılında Gotlar tarafından tahrip edildikten sonra harabesi yağmalanan ve bir daha kimsenin bütün olarak göremediği dünyanın 7 harikasından biri olan Efes’teki Artemis Tapınağı, dijital dünyada yeniden hayat buldu. Prof. Dr. Ahmet Denker, Britanya Müzesi başta olmak üzere Türkiye’den çalınıp götürülen parçaların bulunduğu müzelerde 12 yıl boyunca çalışıp, Artemis Tapınağı’nın yapıldığı dönemde nasıl göründüğünü ortaya çıkardı...
#Artemis TapınağıÜnlü aktör Val Kilmer’ın, ‘Onunla çıktım. Evde 20 bodyguard vardı. Çok güzel Roma eserleri aldım’ sözlerini, Ayşegül Tecimer ‘Hayal mahsulü’ olarak niteledi. Üzüldüğünü söyleyen Tecimer, ‘Öyle anlaşılıyor ki, ünlü bir Hollywood yıldızı olmak, centilmen olmanın garantisini taşımıyor’ dedi.
Karaman'ın Ermenek İlçesi Kaledibi mevkiinde Frigler tarafından üç bin yıl önce yapılan kaya anıtları, köylüler tarafından yıllardır ahır olarak kullanılıyor. Kayalardan doğduğuna inanılan Bereket Tanrıçası Kibele için yapılan ve M.Ö. 1000 yılına ait olan tarihi anıtlarda, artık hayvan besleniyor.
İlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Bugün oynanacak lig maçlarının ardından A Milli Futbol Takımımız Uluslar Ligi’nde çıkacağı Galler ve Karadağ maçları için kampa girecek. 16 ve 19 Kasım’daki karşılaşmalardan önce teknik direktör Vincenzo Montella ile hedeflerini, Türkiye’deki hayatını, futbol dışında nelerle vakit geçirdiğini konuştuk.
#Vincenzo MontellaCemal Reşit Rey yeni konser sezonunu açtı. 2024-2025 sezonuna girerken de ilk kez bir kadın orkestra şefini, daimi şef olarak seçti. 1994 doğumlu şef Nil Venditti “Bu orkestranın İstanbullular için gerekli hale gelmesini, CRR’yi insanların kalpten sevmesini istiyorum. Klasik müziğe bakış artık sıcak olacak” diyor.
#Uygar TaylanAmasya'da müzede sergilenen bin 700 yıllık elmalı mozaik, bu meyve ağacının üzerine işlendiği tek antik mozaik olarak dikkat çekiyor. Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, “Dünyada üzerine misket elma ağacı işlenmiş tek mozaik Amasya'dadır” dedi.
#AmasyaAmasya'da müzede sergilenen bin 700 yıllık elmalı mozaik, bu meyve ağacının üzerine işlendiği tek antik mozaik olarak dikkat çekiyor. Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, “Dünyada üzerine misket elma ağacı işlenmiş tek mozaik Amasya'dadır” dedi.
#RomaMeta CEO'su Mark Zuckberg'ün üniversiteden bu yana beraber olduğu 12 yıllık eşi Priscilla Chan'in heykelini diktirmesi sosyal medyayı ikiye böldü. ABD'nin tanınmış ilişki terapistlerinden biri, ilişkilerde bir tarafın diğerine böyle büyük ve şaşaalı hediyeler vermesinin önemli sorunların göstergesi olabileceğini belirtti. İşte pahalı hediyeler söz konusu olduğunda şüphe uyandıran iki detay...
#HediyeÖyle görünüyor ki bunaltıcı sıcaklar ağustos ayının ortasından itibaren düşmeye başlayacak ama hâlâ yaz. Bu yüzden size muazzez vatanımızın her bölgesinden havası suyu en uygun yerleri seyahat hedefi olarak tavsiye edeceğiz. Bunların pek azı deniz kıyısıdır. Neşeli tatil ve geziler dileğiyle...
#İğneadaBartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınBartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#Bartın