İstanbul Fatih’te Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak 1059'da inşa edilen ve Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından camiye dönüştürülen yapının 2021 yılında başlanılan restorasyonunda sona gelindi. Bizans mimarisine ait tasvirlerinin yer aldığı freskler keşfedilen caminin zemini camla döşenerek adeta müzeye çevrildi.
#FatihYerel seçimler öncesinde adaylara önemli uyarılarda bulunan deprem uzmanları, belediye başkanı adaylarının depremle ilgili plan ve programlarının önemine vurgu yaptı. Seçmenlere bilinçli olmaları çağrısında bulundular.
#İstanbulGalata Kulesi’nde 1 Kasım’da başlayan restorasyon çalışmalarında sıra aleme geldi. 270 kiloluk bakır alem, 4 parça halinde aşağıya indirilecek. Altın varakla kaplanacak olan alem yaklaşık 1 aylık çalışma sonrasında tekrar yerine yerleştirilecek.
#Galata KulesiGalata Kulesi’nde 1 Kasım’da başlayan restorasyon çalışmaları sürüyor. Ziyaretçiye yalnızca Seyir Terası’nın kapandığı çalışmalarla ilgil bilgi veren İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı Nevhiz Deniz Koyukan, "Bakır alemimizi de 4 parça halinde aşağıya indireceğiz. Bunun konservasyonu özel hazırlanmış bir mekanda belli ısıda yapılıp, altın varak işçiliği ile yüz deftere yakın varak kullanarak 10-12 metre civarında alem yüzeyi kaplanmış olacak. Alem 270 kilo ağırlığında, söküldükten sonra daha net ağırlığını söyleyebiliriz" dedi.
#Galata KulesiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Geleceğe Miras Hierapolis” projesiyle ilgili ayrıntıları paylaştı. Hierapolis başta olmak üzere bir çok tarihi kentte 12 aylık kazı çalışması başlanacağı açıklayan Bakan Ersoy, "Hierapolis; UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini almış olan bir kültür varlığımızdır. Buradaki ve diğer çalışmaları 2025 senesinde tamamlanacağını öngörüyoruz" dedi.
#Geleceğe Miras HierapolisTrabzon'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün konaklayıp, vasiyetini yazdığı Atatürk Köşkü’nde restorasyon süreci tamamlandı. Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümünde ziyarete açılacak olan köşkte, oturma odasındaki masada Çanakkale’ye ilişkin bazı el yazıları ve figürler tespit edildi.
#TrabzonTrabzon'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün konaklayıp, vasiyetini yazdığı Atatürk Köşkü’nde restorasyon süreci tamamlandı. Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümünde ziyarete açılacak olan köşkte, oturma odasındaki masada Çanakkale’ye ilişkin bazı el yazıları ve figürler tespit edildi.
#100YılBilardo kompleksi, Tulumtaş Mağarası, Türk Tarih Yolu, Üniversiteliler Caddesi, tramvay projesi, fuar alanı gibi büyük ve vizyon yatırımlarla ilçenin imajını değiştirdiklerini söyleyen Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, “Gölbaşı’nın kapılarını dünyaya açtım. Gölbaşı artık kabuğunu kırdı. Artık eski Gölbaşı değil dünyaca bilinen bir Gölbaşı var” dedi.
#Gölbaşı BelediyesiVe kelimesi cümlelerde en çok kullanılan bağlaçlardan biridir. Ve hem aynı türdeki kelimeleri hem de sıralı cümleleri birbirinden ayırır. Örnekler: 1- Kırtasiyeden kalemtıraş ve silgi aldım. 2- Orada iki gün kaldık ve eve döndük. Ve ile başlayan isimler şunlardır. 1- Velide 2- Vehbi 3- Vedat. 4- Vecihi 5- Veysel. Ve ile biten kelimeleri tüm detayları ile derledik.
#EğitimCumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, geçen yıl Milli Saraylar Başkanlığı'na devredilmesinin ardından restorasyonun hız kazandığı Edirne Sarayı sınırları içindeki, yakın zamana kadar kapalı cezaevi olarak kullanılan tarihi Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası'nın müzeye dönüştürüleceğini açıkladı. Restorasyon sonrası açılacak müzede, Edirne Sarayı buluntularının sergileneceğini anlatan Yıldız, "Bazıları İstanbul'da veya Edirne'de bulunan müzelerde Edirne Sarayı'na ait çok sayıda taşınabilir eser var. Edirne'ye çok ciddi bir kıymetli müze ve kültür merkezi kazandıracağımızı söyleyebilirim" dedi.
#Milli Saraylar BaşkanlığıABB, Namazgâh Tepe bölgesinin dokusuna uygun bir anıt yapılması için çalışmalara başlandığını duyurdu. Ayrıca Bentderesi’ndeki 20 bin metrekarelik alanın da dolmuş duraklarının taşınması sonrasında yeşil rekreasyon alanına dönüştürüleceği belirtildi.
#Namazgâh TepesiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bugün itibarıyla AFAD tarafından afet bölgesi ilan edilen 17 il ve Sivas'ın Gürün ilçesinde, zarar görmüş tescilli yapılar için yeni bir başvuru dönemini başlattıklarını belirtti. Bakan Ersoy, "Afet bölgesinde deprem nedeniyle zarar görmüş tescilli yapılara proje yardım taleplerinin hepsi bakanlığımızca değerlendirilecek ve tamamına yardım yapılması planlanacaktır" dedi.
#Bakan ErsoyKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, deprem bölgesindeki oteller için bakanlık olarak özel bir çalışma başlattıklarını belirterek, "Hem Merkez Bankamızla hem Hazine ve Maliye Bakanlığımızla görüşüyoruz. Deprem bölgesindeki oteller için orta vadeli bir finansman çalışması yapıyoruz" dedi.
#Deprem6 Şubat depremlerinin acısı henüz çok taze... Afet bölgesi toparlanmaya çalışıyor, tüm Türkiye’nin gözü kulağı orada. Bölgede yaşananlar, başta İstanbul olmak üzere deprem riski olan birçok kent belediyesini ve halkını harekete geçirdi. İBB hızlı tarama sistemiyle İstanbul’daki yapı stokunu kontrol çalışmalarına ağırlık verdi, bir yandan da zemin çalışmaları yapılıyor, tahliye yolları belirleniyor, bilgilendirici tabelalar asılıyor. Yapılacak çok iş var ama ilk adımlar atılıyor.
#Depremİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, "İstanbul'daki yapı stokunda ciddi bir sorunumuz var. Yapıların yüzde 80'i betonarme yapılardan oluşuyor, önemli bir bölümü de eski yönetmeliklere göre tasarlanmış ve inşa edilmiş yapılar. Diğer kalan yüzde 20'lik kısmı yığma binalar ve bunların bir kısmı tarihi binalar. Prefabrike, çelik ve ahşap binalar gibi binalar var. Her yapı grubu için farklı güçlendirme yöntemi seçilebilir. İstanbul'da en önemli sorun, insanların özellikle konut olarak kullandığı betonarme ve yaşlı binalar. Bunların bir kısmının elenip yenilenmesi gerekir" dedi.
#Prof. Dr. Oğuz Cem Çelikİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, "İstanbul'daki yapı stokunda ciddi bir sorunumuz var. Yapıların yüzde 80'i betonarme yapılardan oluşuyor, önemli bir bölümü de eski yönetmeliklere göre tasarlanmış ve inşa edilmiş yapılar. Diğer kalan yüzde 20'lik kısmı yığma binalar ve bunların bir kısmı tarihi binalar. Prefabrike, çelik ve ahşap binalar gibi binalar var. Her yapı grubu için farklı güçlendirme yöntemi seçilebilir. İstanbul'da en önemli sorun, insanların özellikle konut olarak kullandığı betonarme ve yaşlı binalar. Bunların bir kısmının elenip yenilenmesi gerekir" dedi.
#İstanbulYaşadığımız büyük felaketten sonra yüz binlerce kişi binasının ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek istiyor. Ancak bunun için hangi tespit yönteminin seçileceği, nereye nasıl başvuru yapılacağı, binada hangi işlemlerin uygulanacağı ve sonrasında daire sahiplerini nelerin beklediği bilinmiyor... Akıllardaki tüm sorulara yanıt vermek için İstanbul’da 55 yaşında bir binada risk tespit işlemine katıldık. Uzmanlarla birlikte karot aldık, demirleri kontrol ettik ve laboratuvara girdik. İşte a’dan z’ye risk tespiti...
#KahramanmaraşKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#DepremTürkiye’nin ikonik yapılarından Kız Kulesi’nin bir zamanlar kara bağlantısı olduğu öne sürüldü. İçmimar Misbah İşli, Kız Kulesi üzerine yaptığı araştırmada, efsanelerde anlatıldığı gibi karayla bağlantılı bir gizli geçit bulunduğu bilgisine ulaşamadığını, ancak karadan kuleye sütunlu bir yolun olduğunu tespit etti. İşli, heyecan uyandıran keşfini ve araştırmasının detaylarını Hürriyet’e anlattı.
#Kız KulesiHava Kuvvetleri Havacılık müzesi havacılığa merak sarmış herkesin görmesi gereken bir müzedir. Bunun yanında isteyen ve ilgi duyan herkes müzeyi gezebilir. Yazımızda Hava Kuvvetleri Havacılık Müzesi nerede, tarihi, eserleri, giriş saatleri, ziyaret saatleri, müze hakkında bilgileri derledik.
#Seyahat“Doğan Hızlan Halk Kütüphanesi”nin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “13 Ocak itibarıyla hizmete açacağımız Rami Kışlası İstanbul'un en büyük kütüphanesi olacak. Rami Kışlası; hem bir sanat merkezi olacak. 4 binden fazla oturma ve 2 buçuk milyonluk kitap kapasitesi olacak. 2022 yılında bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısı bin 257’ye ulaştı" dedi.
#Mehmet Nuri Ersoy