Güncelleme Tarihi:
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Hacı Bayram Mahallesi bölgesinde yapımına başlanan ‘Ulus Kültür Merkezi ve Kapalı Dolmuş Durakları’ inşaatının yüzde 70’ini tamamladı. Kültür merkezinde; sanat galerileri, kafeler, ticari alanlar ve Başkent Market’in yanı sıra ilk olma özelliği taşıyan bir Görme Engelliler Müzesi bulunacak. Ayrıca aynı mahallede bulunan tescilli vakıf eseri Hamidiye Camisi için de rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarına başlandı.
BU YIL İÇİNDE BİTECEK
Ulus’u özellikle de Kale bölgesini yayalaştırmak istediklerini belirten ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Ulus Kültür Merkezi ve Kapalı Dolmuş Durakları projemiz bulunduğu alanda yaklaşık 20 bin metrekare arsa üzerinde 100 bin metrekare civarında. Bittiğinde, Keçiören ve Mamak kuzey ve doğu minibüslerinin tamamını burada kapalı garaja almış olacağız. Projenin yüzde 70’ini tamamladık. 2023 yılı içerisinde de tamamını bitirmiş olacağız” dedi.
Projenin 2’nci katında Keçiören ve Mamak dolmuşlarının bulunacağını aktaran Ödemiş, “330 minibüs kapasiteli. Diğer bir katında da 270 araçlık sivil araç otoparkı olacak. Ayrıca açık otopark da var. Bu proje sadece bir dolmuş durağı ve kapalı durak görevi yapmıyor. İçerisinde sanat galerileri, kafeler, ticari alanlar, Başkent Market ve kafeterya da olacak” diye konuştu
TÜRKİYE’NİN İLK GÖRME ENGELLİLER MÜZESİ
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Hacettepe Üniversitesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, Türkiye’nin ilk ‘Görme Engelliler Müzesi’ de yapılacak. Müzedeki eserler, Türkiye’nin çeşitli müzelerinde sergilenen seçkin eserlerden oluşacak.
Proje; görme engellilerin bilgiye ulaşmasındaki güçlüklerin önüne geçilmesi, kültürel açıdan toplumsal bir hafıza yaratılması ve herkes için müze anlayışının gelişmesi açısından Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip olacak.
HAMİDİYE CAMİİ YENİDEN YAPILIYOR
ABB ile Vakıflar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle Hacı Bayram Veli Mahallesi’nde yer alan tescilli bir vakıf eseri olan ve 19. yüzyılda inşa edilen tarihi ‘Hamidiye Camiisi’nin birebir aynısının yapılması ve yeniden başkent tarihine kazandırılması için çalışmalara başlandı.