Güncelleme Tarihi:
Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, ilçede yaptıkları büyük projeleri Hürriyet Ankara’ya gezdirdi. Seçim öncesi verdiği vaat doğrultusunda Gölbaşı’nın kapılarını dünyaya açtıklarını anlatan Başkan Şimşek şunları söyledi: “Türkiye’de 922 ilçe var. Ama en özel ilçe Gölbaşı. Gölbaşı stratejik bir ilçe. Özel kuvvetler, özel harekat, Polis Akademisi, Türksat, MİT’in haberleşme sistemi, Türkiye’nin elektrik dağıtım merkezi, Aselsan, FNSS Tank Fabrikası gibi yerlerin hepsi bizde. Gölbaşı’nda 6 üniversite, 30 bin üniversite öğrencisi var. Tam bir öğrenci ilçesi. Mogan ve Eymir göllerimiz var. Buna ilave üç-dört tane daha gölümüz var bizim. Gölbaşı aynı zamanda bir turizm ilçesi. Ankara’daki metropol ilçeler içerisinde en büyük yüz ölçüm alanı bizde. Burası aynı zamanda tarım ve hayvancılık ilçesi. Tüm bunlar olduğu halde Gölbaşı bugüne kadar hak ettiği yere gelememiş. Turist gelmiyor, öğrenci kalmıyor, çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanlar tarım fuarları için başka kentlere gidiyor. 70’li yıllarda burada üç tane sinema salonu vardı. Nüfus 5 bindi, beldeydi. Şimdi 150 bin nüfusa ulaşmış, 30 bin üniversite öğrencisinin olduğu yer. Ortaokul ve lise öğrencilerini de dahil ettiğiniz zaman 70 bin öğrenci var. Ama bugün bir tane sinema salonu yoktu. Bunları bildiğimiz için tüm hamlelerimizi ona göre yaptık.
Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, ilçede yaptıkları çalışmaları Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Fatih Tekeci ile Hürriyet Ankara Editörü Murat Yılmaz’a gezdirdi.
DÜNYACA BİLİNEN BİR GÖLBAŞI VAR
Öğrenciyi burada nasıl tutacağız? Turisti nasıl getireceğiz? İlçedeki esnafı nasıl kalkındıracağız? Tüm bunlar için kısa zamanda çok büyük işler yaptık. Seçim kampanyamızda şunu söylemiştim; ‘Gölbaşı’nın kapılarını dünyaya açacağım.’ Bugün geldiğimiz noktada Gölbaşı’nın kapılarını dünyaya açtım. Amacımız buraya turistin gelmesi, öğrencilerin gelmesi, ekonomiye katkı sağlamasıydı. Gölbaşı’nın isminin herkesçe duyulmasıydı. Bilardo kompleksi, Tulumtaş Mağarası, Türk Tarih Yolu, Üniversiteliler Caddesi, tramvay projesi, fuar alanı gibi büyük ve vizyon yatırımlarla bunların hepsini yaptık. Sadece Türkiye’den değil dünyadan insanlar geliyor. Gölbaşı artık kabuğunu kırdı. Artık eski Gölbaşı değil dünyaca bilinen bir Gölbaşı var. Üç yıldır uluslararası tarım ve hayvancılık fuarı yapılıyor Gölbaşı’nda. Şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi ‘Biz de BAKAP’ta yapacağız’ diyor. Biz üç yıldır yapıyoruz. Biz şehir içinde tramvay yaptık seferlere başladık. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ‘Ulus’a tramvay yapacağız’ diye açıklama yapmış. Biz yaptık ve hizmete açtık. Bizi takip ediyorlar, beni izlemeye devam etsinler.”
ATIL YERDEN ÜNİVERSİTELİLER CADDESİ’NE
Başkan Şimşek gezdirdiği projeleri de şöyle anlattı.
Üniversiteliler Caddesi: “Gölbaşı’nda altı üniversitemiz, 30 bin üniversite öğrencisi var. Kampüslerin olduğu yere çok güzel bir Üniversiteliler Caddesi yaptık. Burası atıl bir yerdi. Kendimiz plan yaparak ticari arsaya çevirdik. Sekiz dönüm arazinin tapusunu belediye adına aldık. Bu yapıların tamamını kendimiz yaptık. Şu anki değeri 1.5 milyar TL. 39 tane dükkân yaptık, dört tane sinema salonu yaptık. Bir de Bowling Federasyonu’na büyük bir alan verdik. Federasyon buraya geliyor. 39 dükkân için bin 500 ünlü marka kiralama için başvurdu. Çok canlı bir yer olacak. İlçeye büyük değer katacak. Bütün gelirlerin tamamı Gölbaşı Belediyesi’nin kasasına girecek. Totalde 20 milyona mal ettik şimdi yapmaya kalksak 200 milyon TL. Yürüyüş yolu ve bisiklet yolu da var caddenin yanında. Bizim bisiklet yolumuz 54 kilometre. Üniversiteliler Caddesi’nden göle kadar gidiyor. Selçuklu ve Osmanlı Parkı’ndan Millet Bahçesi’ne gidiyor, Eymir’e bağlanıyor. Türkiye’de tek köprülü bisiklet yolu biz de var 334 metre.”
TAKSİM’DEKİ TRAMVAYDA NE VARSA AYNISI VAR
Tramvay projesi: “Öğrenciler kampüs bölgesinden ilçe merkezine inmiyordu. Araştırma yapmıştık yüzde 88’i Gölbaşı merkeze inmemiş. Dolmuşa, otobüse binmiş doğru Ankara’ya gitmiş. Bu tramvayları yapmamızın en büyük sebeplerinden bir tanesi de bu. Gölbaşı’ndaki üniversite öğrencilerini aşağıya (ilçe merkezine) taşımak, aşağıdaki vatandaşları da yukarıya (kampüse) taşımak. Projeye sevinenler de oldu karşı çıkanlar da. Ana caddeden geçerken esnaf otopark sıkıntısından şikâyetçi oldu. Önce istemediler sonra yaptığımız projeyi görünce çok beğendiler. Toplam güzergâhı üç kilometre. Yurtların önünden başlıyor, Mogan Gölü’ne kadar gidiyor. Saat başı sefer yapıyor. Bir tanesi Gölbaşı Belediyesi’nin oradan bir tanesi de buradan hareket ediyor. Ankara’da şehrin içinde tek tramvay bizde, ücretsiz taşıyoruz. İsimlerini de Mogan ve Eymir koyduk. Güzergâhtaki tüm kaldırımları ve yol yapımını tamamen bizim ekiplerimiz kendisi yaptı. Taksim’deki tramvayda ne varsa aynısı var. İlk güzergâhımız böyle. Bunun ikinci etapları var, yaygınlaştıracağız yani. Karşıyaka, TOKİ, Örencik bölgelerine de ulaştırmayı planlıyoruz. Bir ulaşım aracı olma iddiası yok. Tamamen turizm amaçlı. Tramvayın geçmiş olduğu güzergâhlardaki caddelerin tamamını ortadaki refüjleri de biz yaptık. Büyükşehir’in yetkisinde olmasına rağmen biz yaptık. Tramvayın geçtiği Cemal Gürsel Caddesi’ni Taksim gibi yapıyoruz. Bir tane elektrik direği yok. Londra’daki süslemeler ve aydınlatmalar gibi yaptık. 29 Ekim’de aydınlatacağız. Karşısı Hükümet Caddesi. Tramvay oradan da devam ediyor. O caddeyi de aynı Cemal Gürsel Caddesi gibi yapacağız. Ankara Caddesi’nin üzerine de Türk Tarih Yolu yaptık. Türk büyüklerinin heykellerini dikeceğiz. Rölöve duvarlarda Türk boylarının isimleri var.”
BÜTÜN BELEDİYE BAŞKANLARININ VAADİYDİ
Tulumtaş Mağarası: “Mağara, 1992 yılında çevre yolu yapımı esnasında bulunmuş. Kapalıyken insanlar sarkıtlarını hep kırmışlar. Gölbaşı’ndaki tüm belediye başkanları seçim beyannamelerinde ‘bu mağarayı açacağız’ dedi ancak hiç kimse yapamadı. Biz seçim beyannamemize de koymadık. Geldik, açtık ve yaptık. Buradaki her şeyi ben kendim planladım. Asfaltını attık, otoparkını yaptık, yanına park yaptık. Sinevizyon alanı, kafeteryası her şeyi var. Açılışta beş gün ücretsiz yaptık 9 binin üzerinde insan geldi. Tam giriş için 30 TL, öğrenci girişi için 15 TL alıyoruz. Yazın okullar açılmadan önce günlük 450-700 arasında bir giriş oldu. Hafta sonları binlerin üzerine çıktı. Türkiye’de gezilecek yerler listesine girdi. Burası beş milyon yıl önce oluşan ve halen oluşmaya devam eden bir mağara. İçerisinde farklı bir hava var. Yazın dışarıda hava 42 dereceydi yazın geldiğimde burada 11 dereceydi. Kışın dışarıda -10 derece iken burada artı 5 derece. Başın ağrıyorsa gir buraya beş dakika sonra baş ağrın filan kalmıyor. İnsanlar ziyarete geldiğinde sarkıtları kırıyorlar. Bu bizi üzüyor hassas olmalılar. Kırmasalar çok güzel durur. Bu mağarayı yapay yapmak isteseniz yapamazsın. Tüm Ankaralıları gezmeye görmeye davet ediyoruz.”
ŞEHRİN GENELİNDE 29 EKİM HAVASI MAALESEF YOK
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni ‘ilçeye bir şey yapmamak’la da eleştiren Başkan Şimşek, “Büyükşehir bizim ilçemize hiçbir şey yapmadı. Ana caddelerde yetkiyi kendimiz aldık orta refüjünden kaldırımına biz yaptık. Granit kaldırımlar kazandırdık. Asfaltlarını bile atamadı” dedi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için de üç gün festival havasında konserli kutlama yapacaklarını kaydeden Şimşek, “Cumhuriyet’in 100’üncü yılını üç gün kutlayacağız. İl hemşehri derneklerimiz de festivale katılacak. 27-28-29 Ekim’de ünlü sanatçılarla konserlerimiz olacak. Şehrin genelinde bir 29 Ekim havası maalesef yok. İlçelerde görüyoruz ama Büyükşehir Belediyesi’nde göremiyoruz. Baktığınız zaman başkent burası. Türkiye’nin başkenti ve Mustafa Kemal Atatürk 1923’te bu ülkeyi kurdu, bize armağan etti. Bizim ona layık olmamız gerekiyor. Ona yakışır bir şekilde 100’üncü yılı kutlamamız gerekiyor. Şimdiden başlaması gerekiyordu” diye konuştu.