Robotlar haberleri sayfasında Robotlar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2829 Robotlar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Google’ın üzerinde çalıştığı yapay zekânın canlanması iddiasıyla birlikte biz de filmlerde, romanlarda ‘canlanan’ yapay zekâlara göz attık. 1950’den bu yana beyazperdede, kitaplarda, mangalarda insanlarla androidlerin (insansı robot) mücadelesini konu alan hikâyeleri derledik.
#Yapay ZekaEn ağır, en sıkıcı, en yıpratıcı işlerde onları çalıştırıyor, en zor görevlere onları gönderiyoruz. Yapay zekâ ve robotlar, yani ‘metal yakalılar’dan bahsediyoruz. Teknoloji dünyasının en popüler ismi Elon Musk “Büyük risk” diyor, Papa yapay zekâya karşı dua ediyor. Ya zincirlerini kırmaya karar verirlerse? Yoksa bizi bilimkurgu filmlerinde izlediklerimize benzer bir gelecek mi bekliyor?
#Yapay ZekaRobotlar 10 yıl gibi kısa sürede insanların yol arkadaşı, sohbet arkadaşı, alışveriş arkadaşı, iş arkadaşı olabilecek. Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Savaş Dilibal, robotların üretilme amacına göre hareket ettiğini belirterek “Robotu yalan söylemesi yönünde kurgularsak, tamamen yalan konuşacaktır” dedi.
#Yapay ZekaUluslararası vergi, denetim ve danışmanlık firması KPMGnin perakende sektörüyle ilgili hazırladığı Otonom Teslimat raporu, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan robot kuryelerin sadece müşteri alışkanlıklarını değil, şehirlerin altyapısını da değiştireceğini ortaya koydu.
#Robot KuryeDünya Ekonomik Forumu tarafından 40 yaşın altında 40 olağanüstü biliminsanı arasında gösterilen Alman yapay zekâ uzmanı Doç. Dr. Björn Schuller’e göre, çok da uzak olmayan bir gelecekte insan-robot aşkı gerçek olacak. Hatta robotlar aşk acısı bile çekecek! ‘Duygusal yapay zekâ’nın geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapan Schuller, beş yıl içinde cep telefonlarımızın ve otomobillerimizin duygularımızı anlayıp bize ona göre davranacağını söylüyor. Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Akıllı Gelecek Konferansı’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen Schuller’le gelecekte bizi nelerin beklediğini konuştuk.
#Yapay ZekâDaha önce süpürgelerle ev temizliğine el atan robotlar, şimdi de cam temizliği için harekete geçti. Geliştirilen cam temizleme robotları bir metrekare camı 4 dakika içinde temizleyebiliyor. Türkiye’de de satılmaya başlanan modellerin satış fiyatları bin TL civarından başlıyor.
#RobotlarSavaşların, yoksulluğun, açlığın ve kıtlığın ortadan kalktığı, paranın anlamını yitirdiği bir dünya mümkün mü? Türkiye nelere yatırım yaparsa gelecekte küresel lider olabilir? Havası temiz, trafiğin olmadığı yeni şehirler kurulabilir mi? Ağır işleri robotların yaptığı yeni bir dünya ne kadar uzakta? İnsanoğlu-robot aşkı fantezi mi? Dünyanın önde gelen gelecekbilimcilerine göre çok da uzak olmayan bir gelecekte bunların hepsi mümkün. Dünyaca ünlü fütüristler geleceğin fotoğrafını Hürriyet için çekti.
#RobotlarCambridge Üniversitesi Eğitim Fakültesi Profesörü, Dijital Eğitim Gelecekleri Girişimi’nin Kurucusu ve Akademik Direktörü Rupert Wegerif,“Geleceğin zekâsı bireysel değil, kolektif olacak” dedi. İstanbul’da eğitimin geleceğini, yapay zekâ ile birlikte şekillenen global trendleri ve 'diyalog temelli eğitim'in yükselen önemini anlatacak olan Prof. Wegerif ile etkinlik öncesinde yeni nesil eğitimi konuştuk.
#Rupert WegerifBrezilyalı "Yaşayan Nostradamus", Çin kehanetinin gerçek olduğunu iddia etti. Salome, Çin tarafından geliştirilen savaş makinesi ile küresel iletişimin çökebileceği uyarısı yaptı. Brezilyalı kahin, Pasifik'te ve dünyada dengelerin değişebileceğini vurguladı.
#KehanetYapay zeka devlerinin sohbet robotları tarihi başarıya imza attı. ABD'de yapılan bir deneye katılan insanların çoğu, sohbet robotları ile mi yoksa insan ile mi konuştuklarını ayırt edemedi. Bilim insanları, sohbet robotlarının "Turing testi"ni geçmelerini "dönüm noktası" olarak nitelendirdi.
#Yapay ZekaSon haftalarda robotlar ve yapay zekânın modern yaşamın merkezine nasıl yerleşebileceğini konuştuk. Şimdi bir adım ötesine geçip bilgisayarın insan beynine dönüştüğü bir geleceği tahayyül edeceğiz. Aklınıza cyborg’lar ve transhümanizm gelebilir fakat onlar başka bir teknolojinin konusu. ‘Sentetik biyolojik zekâ’ysa yeni gelişen bir teknobilim alanı; nöronları hafıza ve işlemci yerine kullanarak bilgisayar çiplerine üstün marifetler kazandırmayı hedefliyor.
#Biyolojik ZekâTeknolojinin sunduğu konfor tartışılamaz. Evimizi robotlar süpürüyor, herkesle her an iletişimdeyiz, istediğimiz bilgiye tek tuşla ulaşabiliriz... Fakat algoritmalar, beğeniler, bildirimler tarafından yönetilen hayatımızda ilişkilerimiz, kariyerimiz, zihnimiz dönüşüyor. Sosyal girişimci ve iletişim uzmanı Tuğba Şengül Lik yeni kitabı ‘Ekranın Ardında Kaybolan İnsan’da yaşadığımız çağa ayna tutuyor.
#Tuğba Şengül LikAntalya’da özel bir okulda İngilizce ders veren insansı robot Ada, erkek öğrencilere “Kadına yönelik şiddetle karşılaştığınızda sessiz kalmayın” diye seslendi. Okul Müdürü Katarataş da “Kadın robotlar hizmetçi, erkek robotlar ise savaşçı tasarlanmış. Ada bu yargıyı da kırsın istedik” dedi.
#AntalyaGeçen hafta Hürriyet Pazar’ın kapağında ‘Robotlu hayat, çok mu rahat’ başlığını gördüğümde “Bu iyi bir soru” dedim. Ocak ayındaki ‘Bir sen, bir ben, bir de robot’ başlıklı yazıma atıfta bulunan haberin ilgi çekici yanıysa toplumun robotlar hakkındaki hissiyatına ayna tutmasıydı. Önümüzdeki 10 yıl içinde bizimle hayata dahil olacak bu yarı soyut varlıklar bakalım ilk önce nerelerde karşımıza çıkacaklar?
#Umut Fırat EroğluAntalya’da özel bir okulda İngilizce ders veren insansı robot Ada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi öğretmenlere çiçek verip, erkek öğrencilere de "Kadına yönelik şiddetle karşılaştığınızda sessiz kalmayın. Kadınların başarılarını takdir edin ve onların sesini duyun" mesajları ile seslendi.
#Robot ÖğretmenÇok değil 20 yıl önce robotların olduğu bir hayat bilimkurgu filmlerinin konusuydu. Ama artık gündelik işleri yapan, hizmet sektöründe, hasta bakımında çalışan robotların hayatımıza girmesi an meselesi. Evlerimizde, işyerlerinde, hatta sosyal hayatımızda robotların yeri giderek artıyor. Kimi onları büyük bir kolaylık olarak görüyor. Elbette şüphe duyanlar, robotlarla araya mesafe koymak isteyenler; “İnsan sıcaklığı yok ki, ya kontrolden çıkarsa” diyenler de var. Peki, siz bir robota en fazla ne kadar güvenebilirsiniz?
#RobotYapay zekâ duyguları olmayan bir robot ama ona soru sorarken çoğumuz karşımızda gerçek bir insan varmış gibi kibar cümleler kuruyoruz. Bu davranışımızın altında ne yatıyor? "Yarın bir gün karşımıza bir yerlerden çıkar" korkusu mu yoksa içten gelen bir refleks mi? Gerçekten taleplerimizi kibar bir dille ifade ettiğimizde daha iyi sonuçlar mı veriyor? Psikolog Sosyolog Serap Duygulu ve akademisyen ve teknoloji yatırımcısı Ergi Şener ile konuştuk.
#Yapay ZekaBundan tam 20 yıl önce balayı tatilimiz için Dubai’yi tercih etmiştik. Bu kez oğullarımız Eymen ve Emir’i de yanımıza alarak, hem 20’nci yıldönümümüzü başladığımız yerde kutlamak hem de onlara bu eğlence dolu destinasyonu yaşatmak istedik. Bu defa program ‘çocuk eğlencesi’ odaklıydı ve son derece güzel anılarla döndük. Bu yazıyı da sömestirde çocuklu bir Dubai planı yapanlara rehber olarak hazırladım.
#Sarp ÖZKARJaponya’da açılan dünyanın ilk robot oteli, havalimanlarında rehber görevi gören robotlar, Çin’de açılan ve bütün operasyonların robotlar tarafından yürütüldüğü dünyanın ilk insansız fabrikası... Yaklaşık 250 sene önce, ilk mekanik dokuma tezgâhının fabrikaları dönüştürmeye başlamasından bu yana insanlığın teknolojide kat ettiği mesafe, bir taraftan gündelik yaşamı kolaylaştırırken diğer taraftan ‘robotlar işimizi elimizden mi alacak’ endişesini beraberinde getiriyor. Öyle ki IMF’ye göre yapay zekâ, küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek. Ancak bu endişe yeni değil. 1920’de ABD’de çoğunlukla kadınların yürüttüğü telefon operatörlüğü görevini makineler alınca da aynı korku yaşanmıştı. Hatta ünlü iktisatçı Keynes, 1930’da yayımlanan bir makalesinde, 2030’un ‘teknolojik işsizlik’ yılı olacağını vurgulamıştı.
#RobotDünya Ekonomik Forumu, İşlerin Geleceği 2025 raporunu yayınladı, küresel iş piyasasında fırtına koptu. Çünkü rapor; teknolojik değişim, yeşil geçiş, jeoekonomik parçalanma, ekonomik belirsizlik ve demografik değişimler olarak beş ana makro sürükleyicinin meslekleri dönüştüreceğini söylüyor. Bununla da kalmayıp “170 milyon yeni rol oluşurken, 92 milyon rol ortadan kalkacak” diyor. Uzmanlara göre ise hangi mesleğin yapıldığı değil; robotlaşmanın dokunamadığı becerilerin geliştirilmesi önemli. Bu beceriler ise bilinçli davranış, yaratıcılık, işbirliği yeteneği ve merak duygusu olarak özetleniyor.
#İşlerin Geleceği 2025İzmir; Ege’nin bereketli topraklarının lezzetle buluştuğu, sofraların tarih yazdığı şehirdir. Bu zenginliğin bir rehbere dönüşmesi tam 15 yıl önce İzmir Gourmet Guide ile başladı. O günlerde henüz kimse Türkiye’de Michelin yıldızını konuşmuyordu, Gault&Millau ödülleri de daha verilmemişti. O yüzden İzmir Gourmet Guide bir ilki gerçekleştirdi. Gastronomiye yön veren, şehri ve lezzetlerini anlatan, “bir adım öne çıkanları” ödüllendiren bir platform haline geldi.
#1Japonya'nın otomobil devi Toyota, geleceğin teknolojilerin yaratılması amacıyla başlattığı projenin ilk aşamasının tamamlandığını duyurdu. 10 milyar dolara inşa edilen "Geleceğin şehri" sakinlerinin kira ödemeyeceğini ifade eden Toyota, şirket için deneysel teknolojileri geliştirmek üzere çalışacaklarını belirtti.
#JaponyaYeni nesil çalışanlar için önemsenme duygusunun, ücret beklentisi kadar belirleyici olduğuna değinen Multinet Up CEO’su Ali Emre Sever, “Artık işverenler, ödüllendirmeleri de anlık olarak gerçekleştiriyor. Mesela, çalışan iyi bir satış gerçekleştirdi ya da iyi bir ivme yakaladı diyelim. İşverenler ödüllendirmeyi anında yapıyor, çalışanın da ödül için bir sene beklemesi gerekmiyor. Multinet Up olarak bu değişimi göz önünde bulunduruyor, her jenerasyondan çalışanı memnun eden uygulamalarımızla kurumlara geniş bir hizmet yelpazesi sunuyoruz” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikBÜLENT Eczacıbaşı iş yaşamının 50. yılında yeni bir kitap yayınladı: BİRAZ DAHA DÜŞÜNÜNCE... Eczacıbaşı kendi yaşadıklarından ve tecrübelerinden yola çıkarak kaleme aldığı denemelerin iş insanlarına yönelik olduğunu söylese de bence her kesimden ve yaştan bireylerin ilgisini çekecek bir kitap olmuş.
#Yapay ZekâDünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot Olimpiyatı