Robotlar haberleri sayfasında Robotlar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2806 Robotlar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Google’ın üzerinde çalıştığı yapay zekânın canlanması iddiasıyla birlikte biz de filmlerde, romanlarda ‘canlanan’ yapay zekâlara göz attık. 1950’den bu yana beyazperdede, kitaplarda, mangalarda insanlarla androidlerin (insansı robot) mücadelesini konu alan hikâyeleri derledik.
#Yapay ZekaEn ağır, en sıkıcı, en yıpratıcı işlerde onları çalıştırıyor, en zor görevlere onları gönderiyoruz. Yapay zekâ ve robotlar, yani ‘metal yakalılar’dan bahsediyoruz. Teknoloji dünyasının en popüler ismi Elon Musk “Büyük risk” diyor, Papa yapay zekâya karşı dua ediyor. Ya zincirlerini kırmaya karar verirlerse? Yoksa bizi bilimkurgu filmlerinde izlediklerimize benzer bir gelecek mi bekliyor?
#Yapay ZekaRobotlar 10 yıl gibi kısa sürede insanların yol arkadaşı, sohbet arkadaşı, alışveriş arkadaşı, iş arkadaşı olabilecek. Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Savaş Dilibal, robotların üretilme amacına göre hareket ettiğini belirterek “Robotu yalan söylemesi yönünde kurgularsak, tamamen yalan konuşacaktır” dedi.
#Yapay ZekaUluslararası vergi, denetim ve danışmanlık firması KPMGnin perakende sektörüyle ilgili hazırladığı Otonom Teslimat raporu, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan robot kuryelerin sadece müşteri alışkanlıklarını değil, şehirlerin altyapısını da değiştireceğini ortaya koydu.
#Robot KuryeDünya Ekonomik Forumu tarafından 40 yaşın altında 40 olağanüstü biliminsanı arasında gösterilen Alman yapay zekâ uzmanı Doç. Dr. Björn Schuller’e göre, çok da uzak olmayan bir gelecekte insan-robot aşkı gerçek olacak. Hatta robotlar aşk acısı bile çekecek! ‘Duygusal yapay zekâ’nın geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapan Schuller, beş yıl içinde cep telefonlarımızın ve otomobillerimizin duygularımızı anlayıp bize ona göre davranacağını söylüyor. Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Akıllı Gelecek Konferansı’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen Schuller’le gelecekte bizi nelerin beklediğini konuştuk.
#Yapay ZekâDaha önce süpürgelerle ev temizliğine el atan robotlar, şimdi de cam temizliği için harekete geçti. Geliştirilen cam temizleme robotları bir metrekare camı 4 dakika içinde temizleyebiliyor. Türkiye’de de satılmaya başlanan modellerin satış fiyatları bin TL civarından başlıyor.
#RobotlarSavaşların, yoksulluğun, açlığın ve kıtlığın ortadan kalktığı, paranın anlamını yitirdiği bir dünya mümkün mü? Türkiye nelere yatırım yaparsa gelecekte küresel lider olabilir? Havası temiz, trafiğin olmadığı yeni şehirler kurulabilir mi? Ağır işleri robotların yaptığı yeni bir dünya ne kadar uzakta? İnsanoğlu-robot aşkı fantezi mi? Dünyanın önde gelen gelecekbilimcilerine göre çok da uzak olmayan bir gelecekte bunların hepsi mümkün. Dünyaca ünlü fütüristler geleceğin fotoğrafını Hürriyet için çekti.
#RobotlarBÜLENT Eczacıbaşı iş yaşamının 50. yılında yeni bir kitap yayınladı: BİRAZ DAHA DÜŞÜNÜNCE... Eczacıbaşı kendi yaşadıklarından ve tecrübelerinden yola çıkarak kaleme aldığı denemelerin iş insanlarına yönelik olduğunu söylese de bence her kesimden ve yaştan bireylerin ilgisini çekecek bir kitap olmuş.
#Yapay ZekâDünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot OlimpiyatıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi'nin ardından Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 5. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan, yurda dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD'deki başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump ile görüşmesini anlatan Erdoğan, "Sayın Trump ile samimi bir görüşme yaptık. O esnada aile yemeğindeydiler. Elon Musk ve Musk’ın çocuğu yanındaydı ve kendileriyle görüşmemizi bu şekilde yaptık. Türkiye ile ilgili de güzel ifadeleri oldu." dedi. İsrail ile ilişkiler konusunda Türkiye'ye iftiralar atıldığını söyleyen Erdoğan, "Şu an itibarıyla biz İsrail’le ticari ilişkileri kestik." ifadesini kullandı. Kayyum atanan belediyelerle ilgili de konuşan Erdoğan "Seçilmiş olmak, kimseye terörle kol kola, yan yana yürüme hakkı vermez." dedi.
#Recep Tayyip Erdoğanİngiltere'de Tai-zamarai ve Naiyahmi Yasharahyalah çifti, 4 yaşına girmesine 3 ay kalan bebekleri Abiyah'ı ölümüne neden olmak suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldı. Mahkemede, Abiyah'ın "aşırı yetersiz beslenme" nedeniyle ölmüş olabileceği vurgulanırken çiftin vegan olduğu belirtildi. Cesedi öldükten 2 yıl sonra konutlarının bahçesinde bulunan bebeğe ilişkin uzmanlar, bağışıklık sisteminin vegan beslenme nedeniyle zayıflamış olabileceğini vurguladı.
#VeganJames Cameron'ın ikonik filmi Terminatör'ün üzerinden 40 yıl geçti, ancak yapay zeka ve robot teknolojilerinin potansiyel tehlikeleri hâlâ gündemde. Uzmanlar, Terminatör benzeri makinelerin insanlığı tehdit etme kapasitesinin henüz olmadığını belirtse de, yapay zeka destekli sistemlerin kontrolü konusundaki endişeler artıyor. Elon Musk, yapay zeka teknolojilerinin potansiyel olarak "nükleer silahlardan daha tehlikeli" olduğunu vurgulayarak, bu alanda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
#Yapay Zeka240 milyar doların üstündeki servetiyle gezegenin en zengin insanı olan Elon Musk’ın 5 Kasım seçimlerinde aktif olarak Cumhuriyetçi Donald Trump’a destek vermesi dikkat çekiyor. İyi de Musk niye bu kadar siyasetin içinde?
#Donald TrumpStanford Sağlık Hizmetleri Müdürü Fred Hizal ve ekibi, Türkiye’de 3 bin öğrenciyle bir araya geldi. Hizal, “Türk öğrenciler robotlar, hastane projeleri, çizimler gösterdiler. Çılgın projeler yapıyorlar. ABD’de lise projelerine baktığımızda bu kadar nitelikli olmadığını görüyoruz” dedi.
#StanfordAlman futbolcu Lukas Podolski, Köln merkezli döner restoran zinciri ‘Mangal’ için büyük bir adım atıyor. Podolski, Almanya ve Polonya’da binlerce otomatik döner makinesi kurmayı planlıyor. Bu makineler, insan gücü olmadan döner ve köfte gibi Türk yemeklerini hazırlayıp satacak.
#Almanya‘Sizi Dinliyor’, evlerine test etmek üzere aldıkları dijital asistanın önce kendilerini mest eden uygulamalar sunması, daha sonra da ‘gerçek’ yüzünü göstermesi suretiyle hayatları sekteye uğrayan bir ailenin yaşadıklarına odaklanıyor. Chris Weitz imzalı yapım George Orwell’in ‘Big Brother’ını yapay zekâ meselesi üzerinden tartışmaya açmaya çalışan bir gerilim filmi.
#Sizi DinliyorAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#Sivrisinek‘Almanya’yı akıllandıran Türk’ Prof. Dr. Şahin Albayrak, akıllı yol, otonom otobüs, akıllı mutfak gibi çalışmalarının ardından alışveriş yapan akıllı robotun da yolda olduğunu söyledi. Berlin Ekonomi Senatörü Giffey ile İmar, İskan Senatörü Gaebler’i ağırlayan Prof. Dr. Albayrak, misafirlerine kanser hücrelerinin yerinin somut olarak belirlenmesine yönelik yapay zekâ çalışmalarıyla ilgili de detaylı bilgi verdi.
#ALMANYAGünümüzün en ‘trend’ konusu açık ara yapay zekâ. Üniversite sonuçlarına göre gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlardan biri de ‘yapay zekâ’. AB de geçen haftalarda dünyanın ilk ‘Yapay Zekâ Yasası’nı yürürlüğe soktu. Peki robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Teknolojist, girişimci, uzun yıllar global teknoloji şirketi Intel’in en üst düzeydeki Türk profesyoneli olan, ‘Ayşegül Işınla Bizi’ kitabının yazarı, TÜSİAD’ın Silikon Vadisi Ağı kurucusu Ayşegül İldeniz’le buluştuk; önce eski albümleri karıştırdık, sonra ‘geleceğe ışınlanarak’ bu soruların cevaplarını aldık.
#TÜSİADKapadokya Üniversitesi’nin Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde bulunan eski şarap fabrikası mahzenleri, artık Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında önemli sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor. Taş mahzenlerin soğuk ortamında yeni medya sanatının öncü sanatçıları eserlerini sergiliyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıBursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri tarafından yapay zekâ destekli insansı robot üretildi. ‘Moria’ isimli robot insanlarla iletişim kurabilme, soruları yanıtlama, yüz tanıma, kişi tanıma ve yüz takibi gibi önemli fonksiyonları gerçekleştirebiliyor.
#Bursa Teknik ÜniversitesiBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıSon yıllarda istihdam piyasasında en çok tartışılan konu, yapay zekânın tehlike mi, fırsat mı olacağı? İstihdam piyasasını etkileyeceği kesin ama ne kadar etkileyeceği bilinmiyor. İki farklı görüş hakim. Birincisi ciddi işsizlik yaratacağı, ikincisi ise yeni istihdam sağlayacağı. Daha zor bir soru ise yapay zekâdan kimin yararlanacağı, kimin en fazla risk altında olduğu? Peki, araştırmalar, raporlar, anketler bu konuda neler söylüyor? İşte, yapay zekânın işgücü piyasasına etkileri...
#Noyan DOĞANCanlılığın ilk ortaya çıktığı milyonlarca yıl öncesinin en ilkel ortamından şimdiki en gelişmiş canlı türlerine kadar evrilen yaşamın en küçük birimi hücreler. Farklı düşünen biliminsanları, hücreleri emir uygulayan pasif robotlar gibi görmeyi bırakmamız gerektiğini; aksine, bedenimizi oluşturan 37 trilyon hücrenin her birinin kendi bilinci olduğu fikrini savunuyorlar.
#HücreTIBBIN pek çok alanında olduğu gibi ortopedide de yapay zeka uygulamaları hızla kullanılmaya başlandı. 2000’li yıllarda ABD’de FDA tarafından ilk robotik cerrahiye izin verilmesinden hemen sonra, büyük ortopedi firmalarının robotik yardımlı artroplasti konusunda teknolojik yatırım yapmaya başladıklarını belirten İzmir Tınaztepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Haluk Öztekin, diz-kalça protezi ameliyatlarında kullanılmak üzere birçok robotik sistem geliştirildiğini vurguladı. FDA’dan onay olan ilk iki sistemin ‘Mako’ ve ‘Navio’ olduğunu dile getiren Öztekin, ‘ortopedide robotların yükselişi’ni anlattı.
#1Ankara'da babası terörle mücadelede 25 yıl bomba imha uzmanı olarak görev yapan lise öğrencisi Celal Yiğit Aydoğmuş, arkadaşları Mehmet Emre Kumru ve Osman Tuna Aydın'la uzaktan müdahale ile bomba imha eden insansız hava aracı (İHA) tasarladı. İHA projesi, 9-14 Eylül'de Polonya'da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Genç Bilim İnsanları 2024 Yarışması'nda 'Teknoloji ve Tasarım' alanında Türkiye'yi temsil edecek.
#TÜBİTAKAnkara'da babası terörle mücadelede 25 yıl bomba imha uzmanı olarak görev yapan lise öğrencisi Celal Yiğit Aydoğmuş, arkadaşları Mehmet Emre Kumru ve Osman Tuna Aydın'la uzaktan müdahale ile bomba imha eden insansız hava aracı (İHA) tasarladı. İHA projesi, 9-14 Eylül'de Polonya'da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Genç Bilim İnsanları 2024 Yarışması'nda 'Teknoloji ve Tasarım' alanında Türkiye'yi temsil edecek.
#Celal Yiğit Aydoğmuş