Robotların, insanları öldürmesi yasalaşıyor!

Son günlerde özellikle de Boston Dynamics şirketinin sevimli robot katırları youtube’u istila etse de aslında yapay zekayla beraber robotlar, insanları tamamen kendi kararlarıyla öldürebilecekleri seviyeye ulaştı.

Haberin Devamı

Bu durum, Birleşmiş Milletlerin 100’den fazla ülkesine toplantı yaptırtacak kadar da ciddi!


İlk robot cinayeti!
Basında son günlerde çok ilgi gören ilk robot cinayetiyle başlayalım. Grand Rapids, Detroit’teki araba parçaları üreten bir fabrikada çalışıyordu. 57 yaşındaki kadın, hala tespit edilemeyen bir nedenle kontrolden çıkan bir robot tarafından, Temmuz 2015’te öldürüldü. Daha da ilginci, robot bu eylemi programında olmamasına rağmen kendi çalışma alanını terk ederek gerçekleştirdi! Ailenin, 7 Mart’ta robot üreticisi 5 firmayı mahkemeye vermesiyle de konu dünya basınında ilk robot cinayeti olarak geniş yer buldu.


Robotlar, çatışmalara da girmeye başladı!
Geçen sene 10 Haziran’da Dallas’taki bir protesto sırasında Micah Xavier Johnson adlı keskin nişancı halka ateş açmaya başladı. Bunun üzerine devreye giren polis, onu bir köşede sıkıştırdı ve çıkan silahlı çatışma saatlerce sürdü. Bunun üzerine polis amiri personel zayiatı vermemek için bir polis robotunu devreye soktu. Robot, aldığı bomba düzenekli paketle saldırganı, saklandığı yerde etkisiz hale getirdi. Böylece ilk defa bir robot, insanlara karşı kullanılmış oldu.


Katil robot yasası Trump tarafından onaylanmayı bekliyor…
Uzun suredir dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Amerika’da da riskli terörle mücadelede operasyonlarında, yapay zekâlı robotların kullanılması tartışılmakta. Bu robotlar, görev esnasında tehlikeli buldukları hedefleri kendi inisiyatifleri ile etkisiz hale getirecek. İnsan Hakları İzleme Örgütü dahil bir çok kuruluş ise bu yasanın onaylanmasına şiddetle karşı çıkıyor. Terminatör ya da katil robotlar, seri üretime başladıktan sonra bunların görev sınırlarını belirlemenin imkânsızlığı ve tehlikenin boyutlarına dikkat çekilmeye çalışılsa da yakın zamanda bu yasanın onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.


Peki dünyada durum ne?
Katil robotların, parametrelere uyan teröristleri bulup yok etmesi tamamen kendi kararlarına göre olacak. Şu anda bu teknolojiye sahip ülkeler Çin, İsrail, Güney Kore, Rusya, İngiltere ve Amerika’dır. İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu robotların sahada kimin askeri tehdit oluşturduğunu, ahlaki sınırlar içerisinde karar veremeyeceklerini belirtiyor. Hedefin, caydırılmasından öldürülmesine kadar olan aşamaları doğru belirleyemeyeceği de bir diğer önemli kaygı! Yanlışlıkla vurulan masum insanlardan dolayı kimin yargılanması gerektiği de hala muamma kalmaya devam ediyor.

 

Haberin Devamı

Konu Birleşmiş Milletler’in de gündeminde. Dünya ülkeleri yapay zekânın insanları kendi aldığı kararlara göre öldürmesinin önüne geçmek istiyor. Bu amaçla Kasım 2016’da Cenevre’de 100’den fazla ülkenin katılımıyla 5’inci Konvansiyonel Silahlar görüşmeleri yapıldı. Katil Robotların görev sahası ile ilgili nihai kararın bu yıl Nisan ayı içerisindeki toplantıda alınması bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu da geçtiğimiz 12 Ocak’ta oybirliğiyle aldığı kararda, robotları “Elektronik Kişi” olarak tanımladı ve hepsinde “Yok Etme Düğmesi”ni zorunlu kıldı. Bu düğme, robotun kontrolden çıkması durumunda, devreye girerek onu etkisiz hale getirecek. Bu kararda çok ilginç olan nokta ise, robotları kontrol eden yapay zekânın, kendi varlığını sürdürmek için gerekli tedbirleri alması, onun en doğal hakkı olarak tanımlandı. Kendi varlığını koruma durumu, hiç bir şekilde bir insana zarar vererek gerçekleşmeyecek!

 

Çok uzak bir hayal olarak görülen robotların, insanlarla veya kendi aralarında savaşması artık gerçek oluyor. Bir gün gelecek, geçmişte yaşıyor olmayı çok isteyeceğiz!



Silikon Vadisinden Girişimcilik Sırları
Günde yarım saat ayırarak, bir ayda projemizi piyasada görücüye çıkarma yolculuğumuz devam ediyor. Bugüne kadar, fikrimizin insanların temel sorunlarından birini çözüp çözmediğini sorgulayıp; onların ihtiyacını daha iyi anlamak için de sokağa çıkarak, görsele döktüğümüz projemiz hakkındaki yorumlarını aldık. Bu yorumlarla fikrimizi olgunlaştırıp eksikliğini hissettiğimiz takım üyemizi bulabilmek için yırtık sosyal olduk. Nihayetinde geçen hafta da temel fonksiyonlarıyla kullanıcılarımızın problemini çözen yalın ürünümüzü tamamladık.

Haberin Devamı

Bu haftaki çalışmamızda, kolay uygulanabilir 4 maddeyle yolumuza devam ediyoruz:


1-) Facebook ve whatsapp listelerimizi tekrar tarıyoruz. Yorumlarına ve deneyimlerine güvendiğiniz en az 10 arkadaşınıza geliştirdiğiniz ürünü gönderin. Onlardan “neyi beğendiniz, ne olsaydı daha çok severdiniz ve arkadaşlarınıza önerir miydiniz?” sorularını yanıtlamalarını isteyin.


2-) İlk kullanıcı yorumları çok önemli. Ürününüzü kullandıkça neyi çok sevdiklerini ve kullanım kolaylığı sağlamayan özelliklerini keşfederek size ileteceklerdir. Unutmayın, bu sizin piyasaya çıkmadan önceki en önemli aşamanız, sağlıklı bir geri bildirim alarak ürününüzü güncellerseniz, piyasada tutma ihmaliniz de o denli artacaktır.


3-) Tuzağa dikkat! Aldığınız geri bildirimler projenizde köklü değişiklikler yapmanızı ya da sonlandırmanızı gerektirebilir. Bu zor kararı alabilecek sağduyunuzu koruyun, aksi takdirde girişimci tuzağına düşersiniz. Girişimciler, projelerini bir süre sonra çocukları gibi görmeye başladıklarından ona toz kondurmazlar. Bu körlük, onları mutlak başarısızlığa götürür.

 

Haberin Devamı

4-) Silikon Vadisinin altın kurallarından bir tanesi de “Erken başarısız olmak, sonradan başarısız olmaktan daha büyük bir başarıdır!” Zaman geçtikçe daha çok emek ve para yatıracağınız için, zararınız da o denli büyük olur. Bu safhada tasarım, mühendislik, pazarlama ya da başka bir sorundan dolayı ürününüzün piyasada tutmayacağını gördüyseniz o zor kararı almanız, sizin için daha büyük bir başarı olacaktır.

 

cikmazozcan@gmail.com

https://www.facebook.com/ozcan.cikmaz.7

https://twitter.com/ozcan_cikmaz

www.linkedin.com/in/ozcancikmaz

 

Yazarın Tüm Yazıları