Çok değil 20 yıl önce robotların olduğu bir hayat bilimkurgu filmlerinin konusuydu. Ama artık gündelik işleri yapan, hizmet sektöründe, hasta bakımında çalışan robotların hayatımıza girmesi an meselesi. Evlerimizde, işyerlerinde, hatta sosyal hayatımızda robotların yeri giderek artıyor. Kimi onları büyük bir kolaylık olarak görüyor. Elbette şüphe duyanlar, robotlarla araya mesafe koymak isteyenler; “İnsan sıcaklığı yok ki, ya kontrolden çıkarsa” diyenler de var. Peki, siz bir robota en fazla ne kadar güvenebilirsiniz?
#RobotÖzgür Uysal yeni çıkan ‘Bu İşler İnce İşler’ kitabında hepimizin kafasında olan, ilişkilere ve cinselliğe dair sorulara cevap bulmaya çalışıyor. “Hayattaki ön sevişmeleri uzatacak kısa bir kitap bu” diyen yazar: “Her şey bir noktada evrime yenik düşecek. Yeni tanımlar ortaya çıkacak. Metaverse nikâhlarının, avatar evliliklerinin eli kulağında olabilir. Yeni nesil için VR üzerinden sanal seks, robot sevgili akla yatkın ama bizim bildiğimiz seksin ve ilişkilerin yerini alır mı? Bunu söylemek çok güç.”
#Özgür UysalYaptığınız işi bir robota devredip işsiz kalmaya hazır mısınız? Bilim kurgu ya da akademik bir tartışma değil; somut araştırmalar bunu söylüyor. 2025 gibi erken bir tarihte bugün insanların yaptığı işlerin bir kısmını robotlar ya da makineler devralacak. İşte robotların devralmaya hazırlandığı bazı işler...
#RobotAkıllı telefonlar, teknolojik cihazlar ya da sosyal medya… Diz dize otururken bile yüz yüze iletişim kurmak yerine teknolojinin nimetlerinden faydalandığımız bir asırda yaşıyoruz. Çağımızın en büyük sorunlarından biri tam olarak bu; teknolojik yalnızlık… Bir taraftan insanları yalnızlığa sürükleyen teknoloji, bir taraftan da sunduğu ilginç çözümlerle bu hissi azaltmaya çalışıyor.
#YalnızlıkBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük ŞehirMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl 16'ncısı düzenlenen, 17 ülkeden 1003 kurum, 6 bin 691 katılımcı ve 2 bin 687 robotla katılımın olduğu Uluslararası MEB Robot Yarışması, Erzurum'da başladı. 13 farklı kategorideki yarışma 3 gün sürecek.
#MEB Robot YarışmasıÇocuklar mobil cihazlardan kolayca indirilen ve pedofillerin cirit attığı SimSimi tehlikesinde. Biz de 14 yaşında bir kız çocuğu olarak SimSimi uygulamasına girdik. Yapay zekâ “Biz çocukları uyuyunca kaçırıyoruz” diye sohbete başlarken 2 saatte onlarca taciz mesajıyla karşılaştık...
#Yapay ZekaModern zamanlar ve gelişen teknoloji hayatlarımıza öyle bir damga vurdu ki artık çoğu insan gönül ilişkilerinde aradığı şeyler için bile gerçeğine bakmak yerine “sanal” dünyaya yöneliyor. İlişkiler birbirlerinin gözüne değil de resimlerine bakan insanlar arasında kuruluyor. Birbirini hiç tanımadan, bir kez bile karşılaşmadan aşk yaşayan insanlar çoğumuzun etrafında mevcut.
#Yapay ZekaTürkiye’nin en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, “Rüzgâr Karadeniz’den esiyor” sloganı ile Samsun’da başladı. Festivalde ilk kez sergilenen insansız milli savaş uçağı ‘Kızıl Elma’ büyük ilgi gördü. Türkiye’nin artık teknoloji üreten bir konuma geldiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “TEKNOFEST’teki çabalar bir memleket meselesidir” dedi.
#TEKNOFESTBugünlerde 50’inci sanat yılını kutlayan Tamer Levent, tiyatro oyunculuğundan yöneticiliğe, eğitmenlikten yönetmenliğe kadar uzun yıllardır mesleğini ‘SanataEvet’ bakış açısıyla sürdüren duayen bir isim. Levent, her fırsatta ‘etik, estetik ve adalet’ değerlerinin altını çizerek, sanatların en yücesinin yaşama sanatı olduğunu anlatırken, ‘Artık iyi, güzel ve doğrudan söz eden bir insanın komik bulunduğu bir çağdayız. Ama geçecek diye düşünüyorum. Sanat, ahlaklı ve adaletli olmak konularında tüm dünyaya mutlaka yol gösterici olmalıdır’ diyor.
#BursaSon dakika.. Usta oyuncu Fatma Girik vefat etti. Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve yaklaşık altı ay önce tedavi için İstanbul'a gelen Türk sinemasının ünlü yıldızı Fatma Girik bu sabah hayatını kaybetti. Yaklaşık 10 gündür özel bir hastanede Covid-19'a bağlı viral pnömoni (zatürre) tedavisi gören Girik, gelişen çoklu organ yetmezliği sonucu 79 yaşında yaşamını yitirdi. Usta sanatçı, yarın 11.00'de Cemal Reşit Rey'de düzenlenecek törenle anılacak. Fatma Girik'in cenazesi, Teşvikiye Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere Bodrum'a gönderilecek. Ünlü sanatçı, vasiyeti gereği 2015 yılında yaşamını yitiren 56 yıllık hayat arkadaşı Memduh Ün'ün yanına defnedilecek.
#Fatma Girik