Türkiye genelinde 61 milyondan fazla vatandaş Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık başına gitti. Sandık başlarından renkli görüntüler gelirken, oy verme işlemi sona erdi. Ünlü sanatçı Candan Erçetin, yerel seçimlerde Sandık Kurulu Üyesi oldu. İzmir'de ise at eğitmeni Faruk Ceren (48) ile öğrencisi Melisa Onuk (18), oy kullanmaya at üstünde geldi. İşte Türkiye'den seçim manzaraları...
#Secim202427. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine evsahipliği yapacak. Biletler 8 Eylül Cuma günü genel satışa açılacak.
#27. İstanbul Tiyatro FestivaliBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatBelçikalı sanatçı Dries Depoorter imzalı eser/deney, Brüksel’in en cazip noktalarında fotoğraf çektirenlerin yapay zekâ yardımıyla sosyal medyada tespit edilebileceğini gösterdi. Sanatçı teknolojisinin Batı’daki hükümetlere izleme sistemleri satan şirketlerin ürünlerine benzediğini söylüyor.
#Dries DepoorterŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliTürkiye'nin Şırnak İlinin Cizre ilçesinde dünyaya geldiği için El Cezeri olarak anılan Ebul İzz İsmail Er Rezzaz 12. ve 13. yüzyıllarda yaşamış olan önemli bir bilim adamı olmaktadır. Farklı alanlardaki buluşları ile günümüzdeki pek çok buluşa temel teşkil etmektedir. Fizik ve mekanik bilimleri ile ilgilenen Cezeri iyi bir mühendis olmaktadır. Peki, El Cezeri neyi buldu ya da icat etti? El Cezeri buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.
#SözlükBugünlerde 50’inci sanat yılını kutlayan Tamer Levent, tiyatro oyunculuğundan yöneticiliğe, eğitmenlikten yönetmenliğe kadar uzun yıllardır mesleğini ‘SanataEvet’ bakış açısıyla sürdüren duayen bir isim. Levent, her fırsatta ‘etik, estetik ve adalet’ değerlerinin altını çizerek, sanatların en yücesinin yaşama sanatı olduğunu anlatırken, ‘Artık iyi, güzel ve doğrudan söz eden bir insanın komik bulunduğu bir çağdayız. Ama geçecek diye düşünüyorum. Sanat, ahlaklı ve adaletli olmak konularında tüm dünyaya mutlaka yol gösterici olmalıdır’ diyor.
#Bursa7 Mayıs'ta Nürnberg'de seyirciyle buluşacak 'Future Love' başlıklı performansta, insansı robot Ameca ile performans sanatçısı Kaan Songün birlikte sahne alacak. Performans, hayvanlar âleminden oluşan ailesini kaybetmiş bir mağara adamının, yaşadıklarını oyunculuğun da başlangıcı kabul edilen yansılama dansıyla sergilemesini ve koşulsuz sevgi arayışı yolculuğundaki Ameca ile karşılaşmasını konu alıyor.
#Kaan SongünDünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, beşinci yılında Azerbaycan’da gerçekleştiriliyor. 26-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST'in Azerbaycan tanıtım toplantısında Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar açıklamalarda bulundu. Toplantıda 'Yüksek teknolojiyi kimseye bağlı olmadan gerçekleştirmeliyiz' diyen Bayraktar, "TEKNOFEST Azerbaycan'da da yoluna 10 yarışmayla başlıyor. Tüm teknoloji tutkunlarını elini çabuk tutup 17 Şubat'a kadar bu yarışmalara başvurmaya çağırıyorum" açıklamasında bulundu.
#Selçuk BayraktarSon dakika.. Usta oyuncu Fatma Girik vefat etti. Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve yaklaşık altı ay önce tedavi için İstanbul'a gelen Türk sinemasının ünlü yıldızı Fatma Girik bu sabah hayatını kaybetti. Yaklaşık 10 gündür özel bir hastanede Covid-19'a bağlı viral pnömoni (zatürre) tedavisi gören Girik, gelişen çoklu organ yetmezliği sonucu 79 yaşında yaşamını yitirdi. Usta sanatçı, yarın 11.00'de Cemal Reşit Rey'de düzenlenecek törenle anılacak. Fatma Girik'in cenazesi, Teşvikiye Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere Bodrum'a gönderilecek. Ünlü sanatçı, vasiyeti gereği 2015 yılında yaşamını yitiren 56 yıllık hayat arkadaşı Memduh Ün'ün yanına defnedilecek.
#Fatma GirikBingöl'de görev yaptığı sırada korucuların verdiği eşkâlle robot resim çizip, teröristin yakalanmasını sağlayan polis memuru Hidayet Gültekin (62), emekli olduktan sonra resim atölyesi açtı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 'sanatçı belgesi' de alan Gültekin, şimdi Manisa'da öğrenci yetiştiriyor, imkânı olmayan çocuklara ücretsiz kurs veriyor.
#Hidayet Gültekin2 yıl önce Agatha Christie'nin ölümsüz eserinden uyarlanan ‘’On Kişiydiler’’ oyunuyla ilk kez tiyatro sahnesine çıkan Ediz Hun, galasının ardından 'salgın yüzünden' sahnelenemeyen oyunuyla yeniden buluştu. 81 yaşındaki usta sanatçı gelişen sinema sektörünün yanı sıra siyaset yıllarını ve anılarını hurriyet.com.tr’ye anlattı. Yoklukla geçen çocukluk yılları, Başbakan Yardımcısından gelen bakanlık teklifi, günümüzde en çok beğendiği yönetmen, Yeşilçam’ın akıbeti, ‘robot’ aktörler, hayatı boyunca unutamadığı ‘orkide’ çiçeği… İşte arşivlik bir söyleşi…
#Ediz HunMicrosoft’un kurucusu, önde gelen bir girişimci, yatırımcı ve iş insanı olan Bill Gates’in, “en sıra dışı ve zor yıl” olarak nitelendirdiği 2021 yılının bitmesine artık sadece günler kaldı. 2021’i zor ve sıra dışı yapan etkenlere baktığımızda, global ölçekte, tüm insanlığı ilgilendiren sorunlar ile ortaklaşa mücade etmek durumunda kaldığımızı görmekteyiz: Pandeminin bitmeyen etkileri, iklim krizi kaynaklı sıradışı doğa olaylarının artışı, ekonomik sıkıntılar, kuraklık, vb…
#Ergi ŞenerTürküleriyle Kırşehir'den Türkiye'nin her köşesinde yüreklere dokunan Neşet Ertaş 9. ölüm yıl dönümünde geride miras bıraktığı sazları ve sözleriyle anılıyor. Abdal müziğinin son temsilcisi olarak anılan Neşet Ertaş, yaşamı boyunca çıkardığı 400 plak, kaset ve kayıtlarla bozlak türkülerini koruma altına almıştır. Müzisyen bir babanın oğlu olan Neşet Ertaş, UNESCO tarafından yaşayan insan hazinesi olarak kabul edilmiştir. İşte, Bozkırın Tezenesi, Abdal müziğinin son temsilcisi Neşet Ertaş'ın ölüm yıl dönümünde hakkında merak edilen bazı detaylar....
#Neşet ErtaşLeonardo Da Vinci Rönesans döneminde yaşamış İtalyan bir hazarfendir. Hazarfen ise çok farklı disiplinde engin bilgilere sahip kişiler demektir. Leonardo Da Vinci gibi Antik dönemdeki bilim ve sanat insanları günümüz şartlarında hazarfen olarak anılmaktadır. Leonardo Da Vinci kimdir, hayatı, eserleri, icatları ve tabloları hakkında tüm detayları derledik.
#Leonardo Da Vinci Kimdir?2017 Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Japon kökenli İngiliz yazar Kazue Ishiguro, yeni romanı ‘Klara ile Güneş’te yapay zekâya sahip bir robotun insanı ve toplumu anlamlandırma çabasını işliyor. Ishiguro, yakın geleceğin bu distopik yorumunda bir kez daha hatırlayış ve unutuşu, sevgiyi, sevginin farklı tezahürlerini sorguluyor.
#Kazuo IshiguroGeçtiğimiz Cumartesi gecesi uzun zamandır hiç olmadığı kadar müzikle doluydu. Glastonbury Festivali ilk defa dijital olarak yapılacağı için konser özlemiyle yanıp tutuşan büyük bir kitle bilgisayarlarının başında festivalin başlamasına kitlenmişti. Festivalin başlama vakti geldiğinde bilet sahipleri ellerindeki bilgilerle konseri izlemek için festival sitesine girdiklerinde beklenmedik bir sürprizle karşılaştılar.
#Hikmet Demirkol