Rize ili ülkemizin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ilimizdir. Bu ilimiz gerek doğal güzellikleri gerek kültürel değerleri gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri ile oldukça dikkat çekmektedir. Yıl içerisinde fazla yağış alması nedeni ile çok faydalı bitkileri ve bu bitkilerden beslenen lezzetli ete sahip yayla hayvanları Rize’nin mutfağına değer katmaktadır. Rize mutfağını merak edenler için Rize yemekleri nelerdir? Rize’de ne yenir ve neyi meşhur? Rize mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Rize YemekleriKaradeniz Bölgesi'nin her şehri ayrı güzeldir ama Rize'nin yeşilliği, tazeliği bir başkadır. Üstelik bu durum Rize mutfağının lezzetlerine de yansır. Sizin için Rize'ye gittiğinizde yemeden dönmemeniz gereken benzersiz yemekleri ve tariflerini derledik. İşte meraklısı için Rize mutfağından en iyi örnekler...
#Rize MutfağıYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#Karadenizİstanbul’un son yıllarda parlayan yıldızı Beylikdüzü’nde bir çok kaliteli mekan var. Gün geçtikçe kendi içinde küçük bir İstanbul olma yolunda ilerleyen Beylikdüzü’nde farklarıyla öne çıkan 3 mekanı size aktaracağım. Bunların birincisi Phuket Garden. Mekan buram buram kalite kokuyor. Mimarisi ve yemekleri fark yaratıyor. En beğendiğim yer burası oldu… Bir diğeri By Hazzet Kavurma. Eti, yemekleri bambaşka. Ucuz fiyat politikasıyla diğer mekanlardan bir adım önde. Son olarak ise bir çok kişinin “Cami Altı” şubesi olarak bildiği Enbey Döner. Özellikle yaz günlerinde 1 tonun üzerinde döner satıldığını biliyor muydunuz?
#BeylikdüzüCNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#RotaRize'de Ülkü Ocakları İl Başkanlığı üyeleri, ‘karalahana çorbası’nın, bir internet sitesince ‘dünyanın en kötü yemekleri’ listesinde 7’nci sırada gösterilmesine tepki gösterdi. Ülkücüler, evlerinde pişirdikleri karalahana çorbasını, getirdikleri kent merkezinde vatandaşlara ikram ederek, yöreye özgü yemeğe sahip çıktı.
#Karalahana ÇorbasıRize'de Ülkü Ocakları İl Başkanlığı üyeleri, ‘karalahana çorbası’nın, bir internet sitesince ‘dünyanın en kötü yemekleri’ listesinde 7’nci sırada gösterilmesine tepki gösterdi. Ülkücüler, evlerinde pişirdikleri karalahana çorbasını, getirdikleri kent merkezinde vatandaşlara ikram ederek, yöreye özgü yemeğe sahip çıktı.
#Karalahana ÇorbasıOrdu, bulunduğu coğrafyanın tüm özelliklerini içinde barındıran eşsiz ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu bölgede balık yemekleri, fındık tüketimi, sebze ve meyve bolluğu gibi pek çok alanda yapılan kendine özgü farklı lezzetleri vardır. Ordu'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ordu YemekleriSchengen vizesindeki kısıtlamalar, çok uzun süre beklemek Türkleri yurtdışı turizminde Balkan ülkeleri ve Gürcistan’a yönlendirdi. Çoğuna sadece kimlik kartıyla yapılan yolculukların yıldızı ise Gürcistan’ın Batum kenti. Batum eğlencesi, yemekleri, dengeli fiyatlarıyla tercihlerde ön sıralara çıkıyor. Üstelik İstanbul’dan uçakla gidilip, kara yoluyla Rize’ye geçilip yine uçakla İstanbul’a dönmek gibi bin rota izlenirse Karadeniz sahilinin iki ülkedeki bölümünü yakından görme imkânı da veriyor.
#BatumPek çok kişi tatile çıkınca İstanbul biraz nefes aldı. Ben de uzun zamandır gitmek isteyip vakit bulamadığım birkaç yeni mekâna uğradım, müdavimi olduğum yerleri de ihmal etmedim. Şehirde kalanlar için hamsi turşulamadan ahtapot ızgaraya sizin de tatmanızı istediğim birbirinden leziz tavsiyelerimi derledim.
#BomontiÇOCUKKEN getirildikleri bir yaz tatilinde Bodrum’a ilk görüşte aşık olan ve sonrasında bolca seyahat edip dünyanın en güzel yerlerini görmüş olmalarına rağmen akıllarının bir köşesinden hiç çıkaramadıkları, “Keşke bir gün biz de Bodrum’a yerleşebilsek” dileğini pandemi dönemiyle birlikte gerçeğe dönüştüren; Bodrum’un cam göbeği mavisine, bembeyaz ikonik evlerine ve baharla birlikte iyice coşan begonvillerinin pembesine hayran, Yokuşbaşı’ndan Halikarnas Balıkçısı’nı selamlamadan geçmeyen ve bir anda karşılarına çıkan Bodrum Kalesi manzarasıyla her seferinde içi huzur ve mutlulukla dolan bir çift hayal edin... Ama bir yandan da gezmeyi tozmayı, keşfetmeyi çok seven ve sosyallik genlerinden de ödün vermeyen, gerçek manada İstanbullu bir çift...
#1Hayatlarını birleştirmeye karar veren iki kişinin mutluluğuna şahit olduğumuz düğünler bizim için ne kadar eğlenceliyse gelin-damat için bir o kadar yorucu olabiliyor. Ben de yeni evlenen çiftlerin aslında tüm sevgililerin hem sakinliğin tadını çıkarıp rahatlayacakları hem de romantizmi her şekliyle yaşayabilecekleri balayı otellerini listeledim.
#SeyahatSu toprağa kavuşunca Anadolu’nun her köşesi farklı renklere bürünür; ağaçları ve çiçekleriyle doyulmaz manzaralar sunar. Doğaya âşık 4 Hürriyet Seyahat yazarı Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’den en sevdikleri yürüyüş yollarını yazdı. Yürümeye yeni başlayanlara kolay, dağlara tırmanmak isteyenlere zorlu; şelaleli, dereli; kimi gizli, kimi çok bilinen bu adreslerden biri sizi de harekete geçirecek.
#Seyahat‘Yeni yıla nasıl girersem öyle geçer’ deyip yola çıkmak isteyen ama nereye gideceğine karar veremeyen son dakikacılara yardımcı olmak için jürimize sorduk. Ilık bir kış günü yürüyüşü için Marmaris sokakları ya da Erzurum’daki karlı dağlar... Konaklamasıyla, yılbaşı etkinliğiyle Türkiye’nin dört bir yanından önerimiz var.
#SeyahatTürk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Doğumdan ölüme sosyal hayatın hemen her safhasında mutfak kültürü insanlara eşlik eder. Maddi ve maddi olmayan kültürü birleştiren bazı eski Türk yemekleri ve yemek etrafında teşekkül eden geleneklerimiz bulunmaktadır. Bunların çoğu kaybolmuş ve kaybolmakta olan Türk kültür yadigârlarıdır. Yerlerini şehir yaşantısının ve sanayileşmenin getirdiği, birazda zorunlu olarak benzi solmuş sandviç, tost hamburger… gibi yemekler almıştır. Heyecanlı aceleci bir hayat tarzının getirdiği, ayaküstü yenen yemeklerin, eskisi ile kıyaslanması mümkün değildir. Türk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Sosyal hayatın hemen her safhasında, sosyal münasebetlerin çoğunda, yemek işin esası olurdu. Doğumlar, sünnet düğünleri, düğünler, bayramlar, yağmalı toylar, (Türk hükümdarları ve beylerinin bayramlarda ve düğünler gibi çeşitli vesilelerle sofralar kurdurup, halkı yedirip içirdikten sonra takımlarını yağmalatmaları. Bu gelenek İslami dönemde de devam etmiştir.) imece toplantıları ve ölüm hadiseleri hep yemekle bir arada yapılmaktaydı. Geleneklere göre sofralar hazırlanır, yemekler çıkarılır; bütün oymak, boy ve köy halkı birlikte yer, birlikte eğlenir veya birlikte acıyı paylaşırdı. Anadolu’da hala bu gelenekler yaşamaktadır.
#Türk YemekleriBezgin Karadeniz kadını tiplemeleriyle tanındı, şimdi Instagram’da 6 milyon takipçisi var. Komedyen Yasemin Sakallıoğlu, “Sadece Karadeniz değil, tüm kadınların içinde o bezmişlik var. Hepimiz bezmişiz” diyor. Onu nelerin bezdirdiğini merak ettim; bankada başlayan çalışma hayatından girdik, kilo eselesinden çıktık.
#Yasemin SakallıoğluBezgin Karadeniz kadını tiplemeleriyle tanındı, şimdi Instagram’da 6 milyon takipçisi var. Komedyen Yasemin Sakallıoğlu, “Sadece Karadeniz değil, tüm kadınların içinde o bezmişlik var. Hepimiz bezmişiz” diyor. Onu nelerin bezdirdiğini merak ettim; bankada başlayan çalışma hayatından girdik, kilo eselesinden çıktık.
#Yasemin SakallıoğluEkim ayı hepimiz için bir hasat zamanı. Baharda ekip yaz boyu büyüttüklerimizi toplama ve kışa hazırlanma vakti. Yaz rehavetinden çıktığımız bu günlerde, yoğun tempoya kapılmadan biraz ‘kendine dönmek’ isteyenlere güzel bir inziva otelleri listesi hazırlamak istedim. İstanbul ve çevresinden başlayarak Ege boyunca sarı yazın peşinde Akdeniz’e kadar ineceğiz. 40 alternatiften oluşan listem tabii ki sadece deniz kenarıyla sınırlı değil…
#HürriyetKaradeniz bugünlerde turizm açısından önemli günler geçiriyor. Şikâyetler yığınla artmış durumda, herkesin bir şikâyeti var. Ordu’da çıkan “Olay” gazetesini, hele onun yıllar önce Samsun-Sarp arasında demiryolu hattı projesini dile getirişini dikkatle izlerim. Sarp Sınır Kapısı’nda o yoğunluğu görünce önerinin ne kadar doğru olduğunu anladım. Ama her şey siyasetçilerin kararında görünüyor. Gazetenin sahibi Zeki Özel, 2015’te “Karadenizlinin Başbakan’dan (Davutoğlu) ortak dileği/ Samsun-Sarp Demiryolu...” başlığını çekmiş. Aradan kaç yıl geçmiş!
#KaradenizYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaTürkiye'de birçok şehir bulunmaktadır. Bu şehirlerin nüfusu, haritadaki yeri ve daha birçok değişik özellikleri olduğu görülmektedir. İlgi duyulan şehirlerden biriside Bayburt şehri olarak bilinmektedir. Bayburt şehrine ait olan birçok farklı özellik bulunmaktadır. Bayburt hangi bölgede, haritada nerede? Bayburt ilçeleri, haritası, nüfusu ve İklimi nelerdir tüm detayları ile derledik.
#AraştırmaTürk mutfağına 18’inci yüzyıl sonrası giren fasulye, hem yetiştirdiğimiz İspir, Çandır ve Kelkit gibi çeşitleri hem de lezzetiyle hızla arayı kapatmış ve milli lezzetlerimiz arasına girmeyi başarmış. Atatürk’ün en sevdiği yemek olarak da bilinen kuru fasulyenin esnaf lokantalarındaki geleneksel halinin yeri ayrı ve onun da çoğu yemeğimizde olduğu gibi kendine has bir seremonisi var: Pilav, cacık, soğan, turşu... Tabii artık kuru fasulyenin de yeniden yorumlanmış lezzetli hallerini bulmak mümkün. Misal soğan turşusuyla sunulan, kebaplık kuzu kaburgadan pastırmayla pişeni gibi...
#KurufasulyeTereyağında pişmiş, salçalı bir kuru fasulye kış günlerinde sofralarımızın vazgeçilmezi. Sucuk, pastırma, dumanı tüten pirinç pilavı ve kütür kütür turşu çeşitleri de onun en güzel eşlikçileri. Jürimiz Türkiye’nin dört bir yanından, kuru fasulyesinin lezzetiyle öne çıkan mekânları seçti…
#Kurufasulye