Kan basıncı yüksek olduğu için doğumu başlatılan bir annenin doğum sırasında kalbi durdu. Doktorlar bebeği almaya çalışırken bir başka ekip ise anneyi hayata döndürmeye çalışıyordu. Bebek de nefes almadan doğdu ama doktorlar onu hızlıca hayata döndürebildi. Fakat aynı şeyi anne için yapmaları çok kolay görünmüyordu. Sebebi ise en az yaşananlar kadar korkutucuydu...
#DoğumAnkara'da koronavirüse yakalandıktan 1 hafta sonra 1,5 aylık hamile olduğunu öğrenen İklime Yaşar (39), hastanede riskli doğum bölümünde tedaviye alındı. İklime Yaşar, 2 aylık zorlu tedaviyle hastalığı yendi. Bu sırada kısmi felç meydana gelen Yaşar, şimdi fizik tedaviyle ayağa kalkmaya çalışıyor. Prof. Dr. Nebahat Sezer, Covid-19'un sadece solunum yolu enfeksiyonu olmaktan çıktığını, sistem organ tutulumları ile giden bir hastalık haline geldiğini söyledi.
#KoronavirüsAnne adaylarının hamilelik süreci boyunca en çok endişe duydukları konuların başında bebeğinin sağlık durumu gelir. Bebeğin erken doğum riski varsa araştırıp gerekli hazırlıkları yapması gereken en önemli konu doğumunu yapacağı hastanenin tam teşekküllü olması ve yenidoğan yoğun bakımının bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek özellikleri taşımasıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Wassim Bekraki yenidoğan yoğun bakım hakkında aklımıza takılan tüm soruları yanıtlıyor.
#Yenidoğan Yoğun Bakım ÜnitesiHAKKARİ Çukurca’da doğum sancısı çeken ancak riskli doğum olacağı için Hakkari Devlet Hastanesi’ne gitmek zorunda olan 22 yaşındaki Lahican Kaçar isimli vatandaşın imdadına Mehmetçik yetişti. Helikopterle ateş altında hastaneye kaldırılan Lahican Kaçar sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. Kaçar, bebeğinin ismini 'Barış' koydu.
#HakkariSağlık Bakanlığı'nın “Evde Bakım Hizmeti” uygulaması kapsamında Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nce geliştirilen “Kendi Bebeğimizi Kendimiz Takip Edelim” projesi ile düşük kiloyla doğan bebekler ve riskli doğum yapan anneler evlerinde takip edilecek.
Zekai Tahir Burak Hastanesindeki bebek ölümlerini inceleyen heyette görevli Prof. Dr. Fahri Ovalı, hastanede Temmuz ayında 1840 doğumun gerçekleştiğini, 504 bebeğin yenidoğan ünitesine yatırıldığını ve bu bebeklerden 49'unun kaybedildiğini bildirdi. Ovalı, “Son 6 aydaki bebekler incelendiğinde 1500 gram altında doğanların yüzde 30 ila 49'unun kaybedildiği ve bu kayıp oranlarının aylara göre farklılık göstermediği saptandı” dedi.
Bugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüYenidoğan çetesinin ardından pek çok aile, yenidoğan sağlığına ve bakımına ilişkin soruların yanıtlarını arıyor. İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Hemşirelik Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Şerife Kartal Erdost yenidoğan sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. Yenidoğanın bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım modelinde; iyileştirici çevre, pozisyon ve dokunma, beslenmenin iyileştirilmesi, aile ile iş birliği, cildin korunması, güvenli uyku, stres ve ağrının azaltılması hedeflendiğini belirten Erdost, “Yenidoğan yoğun bakım ünitesi hemşiresinin bakanlık tarafından sertifikalandırılmış olması gerekiyor. Yenidoğan hemşirelerinin gelişimsel bakımı uygulayabilecek yeterlilikte ve donanımda olması gerekir” dedi.
#YenidoğanUzun yıllardır infertilite ve tüp bebek uygulamaları alanında yer alan Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek / İnfertilite Uzmanı Op. Dr. Deniz Ulusoy, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı. Op. Dr. Deniz Ulusoy, haftanın 6 günü İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde olduğu bilgisini aktararak, hastanenin verdiği sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi.
#1Tüm Türkiye’yi sarsan Yenidoğan Çetesi skandalının ardından Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç ailelere öneride bulundu. Prof. Dr. Koç, “Aileler bir otele, restorana giderken nasıl araştırma yapıyorlarsa, doğumun olacağı hastaneyi de araştırmalılar” dedi.
#Yenidoğan ÇetesiGenel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Kaçar, kişinin obezite cerrahisi geçirmiş olmasının hamileliğini ve bebeğini etkileyecek bir durum olmadığını belirterek, “Eğer kişi ideal kilosuna ulaşmış, bu kiloda en az 6 ay kalmış, vücudun yıkım süreci sona erdiyse sağlıklı bir hamilelik, sağlıklı bir doğum geçirebilir. Bu süreçte ne anne, ne bebek ne de emzirme süreci olumsuz etkilenmez” dedi.
#1