Kan basıncı yüksek olduğu için doğumu başlatılan bir annenin doğum sırasında kalbi durdu. Doktorlar bebeği almaya çalışırken bir başka ekip ise anneyi hayata döndürmeye çalışıyordu. Bebek de nefes almadan doğdu ama doktorlar onu hızlıca hayata döndürebildi. Fakat aynı şeyi anne için yapmaları çok kolay görünmüyordu. Sebebi ise en az yaşananlar kadar korkutucuydu...
#DoğumAnkara'da koronavirüse yakalandıktan 1 hafta sonra 1,5 aylık hamile olduğunu öğrenen İklime Yaşar (39), hastanede riskli doğum bölümünde tedaviye alındı. İklime Yaşar, 2 aylık zorlu tedaviyle hastalığı yendi. Bu sırada kısmi felç meydana gelen Yaşar, şimdi fizik tedaviyle ayağa kalkmaya çalışıyor. Prof. Dr. Nebahat Sezer, Covid-19'un sadece solunum yolu enfeksiyonu olmaktan çıktığını, sistem organ tutulumları ile giden bir hastalık haline geldiğini söyledi.
#KoronavirüsAnne adaylarının hamilelik süreci boyunca en çok endişe duydukları konuların başında bebeğinin sağlık durumu gelir. Bebeğin erken doğum riski varsa araştırıp gerekli hazırlıkları yapması gereken en önemli konu doğumunu yapacağı hastanenin tam teşekküllü olması ve yenidoğan yoğun bakımının bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek özellikleri taşımasıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Wassim Bekraki yenidoğan yoğun bakım hakkında aklımıza takılan tüm soruları yanıtlıyor.
#Yenidoğan Yoğun Bakım ÜnitesiHAKKARİ Çukurca’da doğum sancısı çeken ancak riskli doğum olacağı için Hakkari Devlet Hastanesi’ne gitmek zorunda olan 22 yaşındaki Lahican Kaçar isimli vatandaşın imdadına Mehmetçik yetişti. Helikopterle ateş altında hastaneye kaldırılan Lahican Kaçar sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. Kaçar, bebeğinin ismini 'Barış' koydu.
#HakkariSağlık Bakanlığı'nın “Evde Bakım Hizmeti” uygulaması kapsamında Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nce geliştirilen “Kendi Bebeğimizi Kendimiz Takip Edelim” projesi ile düşük kiloyla doğan bebekler ve riskli doğum yapan anneler evlerinde takip edilecek.
Zekai Tahir Burak Hastanesindeki bebek ölümlerini inceleyen heyette görevli Prof. Dr. Fahri Ovalı, hastanede Temmuz ayında 1840 doğumun gerçekleştiğini, 504 bebeğin yenidoğan ünitesine yatırıldığını ve bu bebeklerden 49'unun kaybedildiğini bildirdi. Ovalı, “Son 6 aydaki bebekler incelendiğinde 1500 gram altında doğanların yüzde 30 ila 49'unun kaybedildiği ve bu kayıp oranlarının aylara göre farklılık göstermediği saptandı” dedi.
Sağlık Bakanlığı, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları, hakkındaki yönetmeliği güncelledi. Yeni düzenlemeye göre tıp merkezlerinde, tıbbi zorunluluk bulunmayan, ‘planlı’ sezaryen doğumlara izin verilmeyecek, vajinal (doğal) doğum yaptırılmak istenmesi halinde ise doğum ünitesi yapılması mecburi olacak. Peki tıp merkezlerinde uygulanacak olan bu yasağın anlamı ne? Yasak hastaneleri de kapsıyor mu? Türkiye’deki sezaryen doğum oranları nedir ve nasıl düşürülebilir? Sordum.
#Tıp MerkeziAK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Merkezi’nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, "Terörsüz Türkiye" hedefinin öncelikle vatandaşların faydasına olacağına işaret ederek, "İnşallah yakın zamanda birtakım gelişmelerle birlikte 'Terörsüz Türkiye' sürecinin doğru hedeflere, doğru zamanlarda hem ülkemizin yararına olacak hem vatandaşlarımızın ortak gelecek idealine katkı sağlayacak hem de bölge halklarının dayanışmasına ve barışına katkı sağlayacak şekilde hayata geçeceğini hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.
#Ömer ÇelikSivassporlu futbolcular, Fenerbahçe maçına ellerinde “Doğal olan normal doğum” pankartı ile çıktı, sosyal medya yıkıldı. Kadınların bu pankartın bir futbol maçında açılmış olmasına da pankarttaki ‘normal’ doğum vurgusuna da itirazları var! Ancak öte yandan şu da bir gerçek ki Türkiye, aralarında Avustralya, Fransa ve ABD’nin de olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye 38 ülke içinde, yüzde 62.8 ile en çok sezaryen yapılan ülke. Oysa Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde doğumların sadece yüzde 15’i riskli ve acil müdahale gerektiriyor. Mademki böyle bir pankartla konu gündeme geldi, hem o pankarta itirazların hem de sezaryen doğum oranlarında yaşanan hızlı artışın nedenlerine beraber bakalım.
#Sezaryen DoğumGerçekten işe yarayan bir soğuk algınlığı ilacı var mı? Kullanılan ilaçlar, takviteler ne kadar işe yarıyor etkisi hala tartışılıyor ama eczanelerde öksürük şurupları, ilaçlar, vitaminler arasında saklanmış ve gerçekten işe yarayan bir şey var: Nasal irrigasyon. Yani burun yıkama…
#Soğuk AlgınlığıKadın sağlığı denildiğinde rahim ağzı (serviks) sağlığının hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden Op. Dr. Çiğdem Karas,“Servikal lezyonlar, rahim ağzındaki hücrelerde meydana gelen anormal değişikliklerdir ve erken dönemde teşhis edilmezsekansere dönüşebilir” diyerek, HPV, CIN ve rahim ağzı sağlığı hakkında merak edilen konuları ve korunma yöntemlerini anlattı.
#1