Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2008 00:00
Ankara Zekai Tahir Burak Doğumevi’nde inceleme yapan Sağlık Bakanlığı heyeti, "Burası bir referans hastanesi.
Yüksek doğum riski olan anne ve bebekler kabul ediliyor. Hastanede yüksek riskli doğum oranı yüzde 30. Dünya ortalaması ise 7 ile 10’dur. 1840 doğumun gerçekleştiği temmuz ayında, 31’i 1500 gramın altında dünyaya gelen 49 bebek kaybedilmiştir" dedi.
ZEKAİ Tahir Burak Doğumevi ’ndeki bebek ölümlerini inceleyen Sağlık Bakanlığı heyeti, hastanede Temmuz ayı içerisinde 49 bebeğin öldüğünü açıkladı. Heyet, ölümlerin çoğunun "yüksek riskli doğumlar" ve "kan akımı enfeksiyonları"ndan kaynaklandığı sonucuna vardı.
Heyet, hastanedeki incelemelerini tamamlayarak dün akşam basın toplantısı düzenledi. Prof. Dr. Fahri Ovalı, heyette Prof.Dr.Rahmi Örs, Prof.Dr.Mustafa Bakır, Prof.Dr.Acar
Koç, Prof.Dr.Murat Akova ile Dr.Semih Sağesen’in görev yaptığını söyledi. Heyetin, hastanenin altı aylık kayıtlarını incelediğini ve ilgili servisleri gezdiğini belirten Ovalı, şunları kaydetti:
"Hastanede Temmuz ayında 1840 doğum gerçekleşmiş, 504 bebek yenidoğan ünitesine yatırılmış, bu bebeklerden 49 tanesi kaybedilmiş. Hastane, yüksek riskli gebelerin ve yüksek riskli bebeklerin kabul edildiği bir hastane, bir referans merkezi, hastaneye gerek şehir içinden gerek şehir dışından yüksek riskli anne adayları geliyor."
Kan akımı enfeksiyonları
"Hastanede yüksek riskli doğum oranı yüzde 30. Dünya ortalaması yaklaşık yüzde 7 ile 10 arasındadır. Dolayısıyla böyle yüksek riskli gebelerin ve bebeklerin olduğu yerde problemlerin daha çok olduğu malumunuzdur. 49 ölümden 31’inin 1500 gramın altında yüksek risk taşıyan bebek olduğu, 30’un da ölüm oranı çok yüksek olan solunum sıkıntısı sendromunun mevcut olduğu, 8 hastada ağır doğumsal anomaliler ve oksijen yetersizliği bulunduğu, bebeklerin 13’ünde farklı türlere ve bunların farklı tiplerine bağlı kan akımı enfeksiyonları olduğu saptandı."
Üreyen mikropların, "belli servislerde, belli zaman dilimlerinde, belli mikro organizmalarla kümelenmediğinin " belirlendiğini ifade eden Ovalı, sözlerini şöyle sürdürdü:
Ölüm oranı artmış
"Son 6 ayda 1500 gram altında doğanların yüzde 30 ila 49’unun kaybedildiği ve bu kayıp oranlarının aylara göre farklılık göstermediği saptandı. Son 6 aylık yatışlar ve ölümler incelendiğinde ayda 450-500 bebeğin kabul edildiği, bunlardaki ölüm oranlarının ise yüzde 6-10 arasında görüldüğü belirlendi. Geçen senenin Temmuz ayı ile verileri karşılaştırdık. 2007 Temmuz ayında ünitedeki ölüm oranı yüzde 9.1 iken bu yıl temmuz ayında ölüm oranının yüzde 10.1 olduğunu gördük."
"İki gözlem yaptık. Birincisi, geçen temmuz ayında ölen bebeklerin ancak yüzde 26’lık bir kısmı enfeksiyon nedeniyle ölmüş. Diğer bölümü enfeksiyon dışı nedenle ölmüş. Bu da bu bebeklerin yüksek risk taşıyan bebekler olmasından kaynaklanıyor. Temmuz ayı oranı, ocak ayından daha yüksek. Bu da muhtemelen hemşire sayısının azlığından, dolayısıyla enfeksiyon kontrol önlemlerinin daha düşük seviyede olmasından kaynaklanıyor." ANKARA
Mecburiyetten fazla hasta kabul ediyoruz
ESRARENGİZ bebek ölümleri ile gündeme gelen Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, dün kendisini ziyaret eden Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş başkanlığındaki CHP heyetine, "İmkánsızlıklardan ve kapasitenin üzerinde hastayı kabul etmek zorunda kaldıklarından" yakındı. Mollamahmutoğlu heyete, "Ölüm nedeni enfeksiyon kaynaklı değil" dedi. Mollamahmutoğlu imkánsızlık yüzünden bir kuvözde 2-3 bebek yatırıldığını itiraf etti. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş ise ilk bulgulara göre bebek ölümlerine hastane enfeksiyonunun neden olmadığını söyledi. Odabaş, "Kesin sonuç birtakım tahliller sonucu belli olacak" dedi. ANKARA
Sendika: Enfeksiyon
SAĞLIK Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Kemal Yılmaz, heyetin açıklamasını reddederek ölümlerin hastane enfeksiyonundan kaynaklandığını savundu. Bir bebekten alınan kan örnekleri raporlarını gösteren Yılmaz, ilk kan örneğinde negatif ve önlenebilir bakterinin ortaya çıktığını, alınan ikinci kan örneğinin enfeksiyon yönünden pozitif olduğunu belirtti. Yılmaz, "Bunun için meclis araştırmasına gerek yok. Araştırılacağına önlem alınsın. Biz doktorları suçlamıyoruz. Sorun olan ’enfeksiyon yok’ demeleri" diye konuştu.