DPT, 30 Eylül 1960 tarihinde, 91 Sayılı Kanun’la anayasal bir kurum olarak kurulmuştur. Türkiye’nin gelişme yolundaki önceliklerini, mevcut kaynaklarla harmonize ederek 5. yıllık kalkınma planları ile gerçekleştirmek, hükümetlere ekonomik, sosyal kalkınma konularında fikir vererek çözümler üretmek, DPT’nin ana göreviydi.
#DPTBİLİNDİĞİ üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu ile gelecek on yıllar için rehber niteliğinde “İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi” süreci başlatıldı. Ağustos ayında başlayan çalışmalar gelecek yıl şubatta nitelikli bileşenlerle bir sonuç bildirgesine dönüştürülecek. Bu çalışmaların amacı, güncel problemlerin ötesinde “Yapısal” çözüm arayışlarına yönelik.
#1Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC grubunun bugün yapılacak 18. Bakanlar Toplantısının başarılı olması için "biraz uzlaşı ve rasyonellik" talebinde bulundu.
#OpecMantık, irrasyonel varoluşun yabancısı bir terimdir. Rasyonel insanların en büyük önceliği ise mantıktır ve mantıksal sentez kurma güdüsü duyar. Mantık yanlılığı, duygusuz veya acımasız olmak değil, durumlara daha profesyonel bir gözle bakmak anlamı taşır. Rasyonel ve irrasyonel düşünce sistemini detaylı şekilde açıklamış olduğum bu yazıda, “Rasyonel insan kimdir? İrrasyonel insan kimdir? İnsan tam olarak rasyonel veya irrasyonel olabilir mi? Rasyonellik nasıl ölçülür?” sorularının cevaplarını bulabilir ve hem kendinizin hem de yakınlarınızın doğasını çözümleyebilirsiniz.
#Rasyonellikİlk öykü kitabı ‘Erkeklere Her Şey Anlatılmaz’da kadınlığın binbir türlü haline yakından bakan Buket Arbatlı, “Kadınları daha katmanlı buluyorum. Sevinçleri, mutsuzlukları, kıskançlıkları, yaptıkları, yapmak istedikleri, kötülükleri, küçük sırları, hırsları, öfkeleri ve sonsuz affetme yetileriyle... Erkekler böyle değil. Kadın psikolojiyse erkek matematik. İkiyle ikiyi çarptığınızda beş çıkmayacağını biliyorsunuz. Bu nedenle yazara numara yapma imkanı vermiyor erkek kahramanlar” diyor.
#Erkeklere Her Şey AnlatılmazCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni kitabı ‘Barbar, Modern, Medeni’de Batı’nın medeniyet anlayışını masaya yatırıyor. Kalın’a göre, Batı bu kavramı bir sömürgeleşme aracı olarak kullandı. Peki İslam medeniyeti nasıl Avrupa’nın gerisine düştü, nerede hata yapıldı? AB bizi ‘medeni’ olmadığımız için mi istemiyor? Kalın ile kitabının ışığında gündemi de konuştuk.
#GazetehaberleriKRİZİN tırmanış eğrisine girmesinden hemen önce 31 Temmuz tarihinde bu köşede yayımlanan yazım “Türk-ABD ilişkileri buzdolabına konmalı” başlığını taşıyordu. Ankara ile Washington arasındaki diyalogda rasyonellik ölçülerinin dışına çıkıldığını, bunun sonucu ilişkilerin idare edilebilmesinin imkânsızlaştığını anlatarak, “bu ilişkinin bir süre için buzdolabına kaldırılmasının en hayırlısı olacağını” yazmıştım.
#YazarlarÜniversite öğrencileri için staj başvuruları başladı. Şirketler, şubat, mart, nisan aylarında stajyer ilanlarını kendi web siteleri, sosyal medya hesapları ve kariyer portallarında yayınlıyorlar. Stajyer seçimlerinde en önemli kriterleri ise yabancı dil bilgisi, yaratıcılık ve öğrenmeye açık olmak. Stajlar 1 ay ile sınırlı olabildiği gibi genellikle 3 ay, 6 ay veya 1 yıllık süreleri kapsıyor. Şirketler başarılı stajyerleri takibe alıp mezuniyet sonrası iş teklifinde bulunuyorlar.
#StajyerBu yıl Nobel İktisat Ödülü, psikoloji ve ekonomi alanında bir köprü kuran Amerikalı iktisatçı Richard Thaler’e gitti. Thaler, içimizdeki “tuzağa düşen” zihinsel çekmeceleri karıştırarak “pazarlama” deneyimlerini de anlaşılabilir kılıyor. Ya da satıcıların, bizim irrasyonel açılarımızı keşfedip bunun avantajını kullanmasını. Örnek mi? “Üç al iki öde” kampanyaları, bizde nasıl bir kazanç hissi oluşturuyor?
#YazarlarAydın Doğan'dan medyaya çağrı: Gelin hep birlikte teröre karşı bir ve beraber olalım, bu güzel vatana sahip çıkalım. Hiçbirimizin gidecek başka vatanı yok