“Raşitizm, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda görülen kemiklerdeki büyüme plağının bozulması ve hücresel bozukluğunun sonucu meydana gelen bir hastalıktır” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mevlüt Kürşat Akkar; raşitizm nedir, raşitizm belirtileri nelerdir, raşitizm tanısı nasıl konur gibi konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını verdi.
#Raşitizim TedavisiYaşamın kaynağı güneş, sadece tabiatın değil biz insanoğlunun sağlığı için de çok önemlidir. Özellikle de kemik gelişimi için çok değerli olan kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin emilimini kolaylaştıran D vitamininin en güçlü kaynağıdır. Bu kaynaktan mahrum kalmak ise bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Daha çok çocukları etkileyen raşitizmde olduğu gibi… Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, raşitizm hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Raşitizm TedavisiALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriÖzellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP DeğeriYeni doğan bebeğin kafatası üzerinde bulunan yumuşak bölge olarak adlandırılan bıngıldak, belirli bir süre sonra kapanarak kemikleşmektedir. Sert bir kemik halini alana kadar başın üzerinde kıkırdak olarak yer alan bıngıldak, ilk haftalardaki gelişim sürecinde bebeğin kafasının büyümesine olanak tanımaktadır. Peki, bıngıldak ne zaman kapanır? İşte, ebeveynlerin merak ettiği o konunun cevabı
#Bıngıldak NedirGünümüzde, istihdam ülkelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerine bağlı olarak kimi nitelik farklılıkları gösterse de, hala bir numaralı sorun olarak varlığını sürdürüyor. Sorunun çok önemli bir boyutunu, işsiz kalan kişilerde yarattığı korku, fiziksel ve ruhsal sağlığın bozulması, toplumun değer yargılarının yitirilerek ortaya çıkardığı ümitsizlik, yoksulluk ve toplumsal dayanışmanın bozulması oluşturuyor.