İnsanların daha bilinçli bir şekilde yaşamalarına hizmet eden birçok farklı alet bulunmaktadır. Bu aletlerin olması birçok açıdan fayda elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Sismografta bu aletlerden birisidir. Sismograf nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Sismograf neyi ölçer ve nerelerde kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Sismograf NedirGökyüzüne bakarak yıldızları ve gezegenleri görebilmek amaçlı, teleskop günümüzde yaygın şekilde kullanılıyor. Artık evlere kadar giren teleskoplar birçok farklı özelliği ile net olarak cisimlerin görülmesine fırsat tanımaktadır. İşte teleskop fiyatları en iyi, ucuz kaliteli teleskop modelleri ve tavsiyeleri.
#Teleskop FiyatlarıGalata Kulesi hakkında bugüne kadar belki birçok şey duydunuz ya da sadece yolunuzun üstündeydi de bakıp geçtiniz. Kimi zaman da bulunduğu yere oranla, hacimsel büyüklüğünü gölgelik olarak kanıksadınız. Ama karşısına geçip şöyle bir baktınız mı? Neredeyse 1500 yıldır ayakta olan bu yapı kim bilir neler yaşadı, kimleri bağrına bastı, ne hikayeler duydu?
#Galata KulesiHer deprem haberi ardından gözler Kandilli Rasathanesi’ne çevriliyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde meydana gelen depremlerin şiddeti, merkez üssü gibi bilgiler Kandilli Rasathanesi tarafından paylaşılıyor. Peki, Rasathane ne demek? Kandilli Rasathanesi nedir?
#Rasathane Ne DemekNamık Kemal Zeybek, yeni kitabı ‘Türk’ün İnancı’nda bilimin önemine dikkat çekiyor, Türk ve Arap Müslümanlığı arasındaki farkları ortaya koyuyor. Osmanlı’nın çöküşünü Türk inancından çıkıp, Arap Müslümanlığına geçmekle açıklıyor. Felsefe yasaklanıyor ve Osmanlı çöküyor. Zeybek ile buluştuk, iki inanç arasındaki zihniyet farkları ve ‘evrimin müfredattan kaldırılması’nın sonuçları üzerine konuştuk.
#GazetehaberleriTürkiye, onu vahim bir olayın ardından tanıdı. Ama çok sevdi ve hiç unutmadı. 17 Ağustos felaketinin gülümseyerek hatırlanan ender yüzlerindendi. Cenaze namazını kıldıran imam bile onu, “Deprem gibi soğuk ve korkutucu bir olayı, dede gibi sıcak bir unsurla birleştirebilen tek insan” olarak tanımladı. Nam-ı diğer "Deprem Dede" geçtiğimiz günlerde ölümünün ikinci yıldönümünde anıldı. 21 Ocak 2013'te aramızdan ayrılan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'yı oğlu Cengiz Işıkara, bilinmeyen yönleri ve ailece yaşadıkları ilginç anılar eşliğinde Hürriyet'e anlattı.
#DepremHicri takvime göre yılın 8’inci ayı olan Şaban’nın 29’uncu günü akşamı batı ufkuna bakılır, “ramazan hilali” yani “yeni ay” gözlenirdi. Hilal görülürse, ertesi gün ramazan başlardı. Peki bu yöntem ne kadar sağlıklıydı? TBMM tutanakları yöntemin her zaman işe yaramadığını gösteriyor.
Yıl: 1580. Yer: İstanbul/Tophane. Halk, veba-deprem gibi felaketlerin nedeni olarak, Tophane’deki “bilim merkezi”ni gösterdi. Çünkü orada “meleklerin bacaklarına bakılıyor”du. Padişah halkın tepkisinden korktu. “Dar el-Rasad el-Cedid el-Sultani” yıkılıp dümdüz edildi. Bu olay kimi tarihçiye göre Osmanlı’nın duraklama dönemine girmesinin miladıydı. Peki, geçen hafta Tophane’deki sanatevlerine yapılan saldırıyla, 430 yıl önceki olay arasında nasıl bir ilişki var? Sonuç aslında nedendir...