Güncelleme Tarihi:
Sismograf isimli aleti neredeyse her insanın duyduğu bilinmektedir. Çünkü sismografın insan hayatında önemli bir yeri bulunmaktadır. En çok merak edilen konu ise bu aletin ne işe yaradığı konusudur. Türkiye'nin birçok yerinde dünyada olduğu gibi çeşitli fay hatları yer almaktadır. Bu fay hatlarında yaşanan kırılmalar ile yer sarsıntıları yaşanır. Bunun için yaşanan bu sarsıntıların ölçülmesi çok önemlidir.
Sismograf, depremlerin büyüklüğünü ölçen bir alet olarak bilinmektedir. Yani bu ölçme aleti olduğu için depremlerin büyüklüğünü ölçmek mümkün hale gelmektedir. Bunun yanında sismografın en temel ölçme aletleri arasında yer aldığı görülmektedir. Sağlam bir çalışma prensibi ile hareket eden bu cihazın değerli bilgiler verdiği sıkça görülmektedir. Özellikle depremler hakkında veri toplamak bu cihaz ile mümkün olmaktadır.
Sismograf Neyi Ölçer?
Sismograf temel anlamına göre depremleri ölmektedir. Yani yaşanan depremlerin büyüklüğü hakkında bilgi sahibi olmak için sismograf adı verilen ölçme aletinden yararlanmaktadır. Sismograf sürekli olarak yer hareketlerini ölçtüğü için farklı konularda bilgi vermektedir. Sadece depremin şiddetini değil merkezini de tespit etmektedir. Ayrıca depremin saati de bu cihaz ile an ve an kayıt altına alınmaktadır.
Sismograf Ne İşe Yarar?
Sismograf birçok yararı olan son derece kullanışlı bir alettir. Bu ölçme aleti olduğu için depremler hakkında istenilen bilgilere kolayca ulaşılmaktadır. Çünkü sismograf son derece doğru bir şekilde işini yapmaktadır. Zaten bu cihaz olduğu için depremler hakkında bu kadar çok bilgi sahibi olunmaktadır. Sonuçta her yeni bilgi ile daha ileri seviyelere ulaşılmaktadır. Yani depremler hakkında ne kadar çok bilgiye ulaşılırsa önlem almak o kadar kolay hale gelir.
Sismograf;
- Yer hareketlerinin süresini,
- Yer hareketlerinin büyüklüğünü,
- Yer hareketlerinin merkezini,
- Yer hareketlerinin saatini açısından işe yaramaktadır.
Sismograf olmasaydı eğer yer sarsıntılarını tespit etmek çok zor olacaktı. Çünkü sismografın en basit hali bile yer sarsıntıları hakkında bilgi vermektedir. Başka bir deyişle sismografın görevi yer sarsıntılarını düzenli olarak ölçmektir. Bunu yaparken son derece hassas davrandığı görülmektedir. Sonuçta yer sarsıntılarının ciddi bir konu olduğu herkesçe bilinmektedir. Sismografta bu konuda en gerekli cihazların başında yer almaktadır.
Sismograf Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi
Sismografın çalışma prensibi yer hareketleri ile alakalıdır. Bunun için sismograf sürekli olarak çalışır ve hareketleri kaydetmeye devam eder. Bundan dolayı bir deprem olduğu zaman bu depremin yeri, şiddeti, süresi ve saati ortaya çıkar. Bunların saptanması oldukça önemlidir. Zaten bu verilere dayanarak birçok deprem tahmini yapıldığı da görülmektedir.
Sismografın mekanizma olarak bir ucunun dayanıklı olduğu görülmektedir. Diğer ucunda ise bir kayıt kalemi bulunmaktadır. Ayrıca bu kısım bir yay ile desteklenmiş ağırlıklı bir çubuktan meydana gelmiştir.
Herhangi bir sarsıntı olduğu zaman ağırlık atıldığından ötürü çubuk sabit kalmaktadır. Ancak diğer bölümler salınma ilkesi ile çalışır. Kayıt kalemi kısmı da saat ibresi yönünde yavaş yavaş dönen bir silindir üzerinde oluşan sarsıntıları tespit eder.
Sismograf Nerelerde Kullanılır?
Sismograf adı verilen alet gözlemevlerinde bulunmaktadır. Yani rasathane adı verilen bu yerler birçok değişikliği kaydetmek için kurulmuştur. Buralarda yer alan sismograf eşliğinde depremlerin büyüklüğü kolayca ölçülebilir. Ayrıca bu sayede yaşanan bir depremin hangi şiddette olduğu saptanabilir.