Türkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu olarak TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanıp üretilen “Rasat”, uzaydaki 9 yılını dolduruyor. 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatılan Rasat, bugüne kadar Dünya çevresindeki yörüngesinde 42 binin üzerinde tur atıp 2 bin 800 üzerinde görüntüleme görevini başarı ile gerçekleştirdi.
#Rasat3. köprünün yapım aşaması TÜBİTAK'ın RASAT uydusu tarafından adım adım görüntülendi.Yavuz Sultan Selim köprüsünün temeli 2013 yılında atıldı. Köprünün son tabliyesi ise 10 gün önce konuldu ve Asya ile Avrupa 3. kez birleşti. TÜBİTAK'ın RASAT uydusundan çekilen fotoğraflar köprünün temel atım aşamasından son tabliyenin yerleştirdiği anı içeriyor. Fotoğraflarda köprü ile birlikte çevre yolların yapımın ilerlemesi de net bir şekilde ortaya çıkıyor.Haber: Gökhan DANACI - İSTANBUL DHA
#Tübitak- TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Gül: "TÜRKSAT 6A ile kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına giriyoruz. Sadece yapmak değil fırlatmak da önemli" - "Şu anda ROKETSAN fırlatma yöntemleri üzerinde çalışıyor. Biz bu psikolojik sınırı aşmış olacağız. Çocuklarımız artık Türkiye'de kendi uydusunu yapabiliyor, kendi uzay aracını yapabiliyor"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Aslında uydu teknolojilerinde A takımına girdik diyebiliriz. İlk 11'deyiz. Çünkü bunu başarabilen dünyada sadece 11 ülke var artık. İşte böyle bir başarı için TÜBİTAK, ASELSAN, TUSAŞ, C-Tech ve Türksat ekipleri gerçekten uzun yıllar süren muazzam bir gayret ortaya koydular" dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin son 20 yılda uydu geliştirme konusunda adım adım tecrübe kazandığını, hibrit roket motoru çalışması yapan 4 ülkeden biri olduğunu belirterek, "Uyduların yörüngeler arası transferini yapacak uzay araçlarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Bunların hiçbiri hayal değil. Sizden bir istirhamımız var. Sakın ola bu işleri alaya almaya, hafife almaya kalkanlara, sizin özgüveninizi kırmaya kalkanlara izin vermeyin. 60-80 yıl önceki düştüğümüz tuzağa bir daha düşmeyin" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanıİlk Türk uzay bilim misyonu hakkında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Biz uzaya astronot gönderdik bize diyorlar ki ‘Astronot gönderdiniz ama bununla gurur duyulacak bir şey yok çünkü roket bizim değil başka ülkenin roketiyle gönderdiniz’. Roketi yapsak, uzay istasyonu sizin değil, niye gurur duyuyorsunuz' derler" dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırTürkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yüksek güç üretim kapasitesine sahip güneş panellerinin açılım testleri TUSAŞ’da bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde başarıyla tamamlandı. Bu aşamadan sonra; sırası ile fırlatıcı uyum testleri, son işlevsel testler ve faydalı yük performans testleri gerçekleştirilecek, ardından uydu fırlatma alanına nakliyeye hazır hale gelecek.
#TürksatTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, uzaya fırlatılan Türkiye'nin ilk yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE'nin en önemli parçası elektro-optik kamerayı yurt dışına ihraç edeceklerini söyledi. Mandal, "Dost ve müttefik ülkelerden birisi tarafından optik kameramız talep edildi. Biz şu an 2 kamerayı onlar için üretiyoruz" dedi.
#İMECEYerkürede bir metrelik bir alanı bile yüksek çözünürlüklü görüntüleyen İMECE uydusu, uzaya fırlatıldı. Yerli imkânlarla TÜBİTAK’ta geliştirilen İMECE’yi taşıyan roketle birlikte AKUP, KILIÇSAT ve CONNECTA T2.1 uyduları da gönderildi. Yörüngeye oturan İMECE’den ilk sinyal de alındı.
#İMECETÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Müdürü Doç. Dr. Mesut Gökten, yerli ve milli olan İmece Uydusu'na dair önemli bilgiler paylaştı. Mandal "Uydumuzun yüzde 90'ı yerli ve milli. Rasat uydumuzun çözünürlüğü 7,5 metreydi, Göktürk 2'nin 2,5 metreydi çözünürlüğü. Dünyada rekabet etmek için metrenin altına inmeniz lazım. Bu uydumuz metrenin altında" dedi. Şimdiye kadar 4 kez sinyal alındığını belirten Gökten ise "Dünyanın her hangi bir tarafını sınırlama olmadan çekebiliyor" diye konuştu.
#TÜBİTAK