ESA'nın gözü Türk uydusunda

Güncelleme Tarihi:

ESAnın gözü Türk uydusunda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2006 10:50

Ay'a insanlı uçuş yapmayı ve sonrasında “Ay Üssü” kurmayı planlayan Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2008'de uzaya fırlatılması öngörülen ilk Türk yapımı RASAT uydusuyla yakından ilgileniyor. Uydunun, ESA işbirliğinde uzaya gönderilmesi gündemde.

Haberin Devamı

Türkiye ile ESA arasında imzalanan “Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla İncelenmesi ve Kullanılması Konusunda İşbirliği Anlaşması” çerçevesinde olası işbirliği konularını görüşmek üzere ESA, hafta başında Türkiye'ye bir heyet gönderdi. TÜBİTAK yetkilileri ile bir dizi toplantı gerçekleştiren ESA temsilcileri, 2007 yılında izlenecek eylem planına da son şeklini verdiler.

Üye 17 ülkenin kaynaklarını kullanarak “Avrupa Uzay Programı” oluşturmaya çalışan ESA, 2018 yılında Ay'a insanlı uçuş yapmayı ve sonrasında burada “Ay Üssü” kurmayı planlıyor. Mars'a da insanlı uçuş planlayan ESA, Mars'a öncelikle robotlar göndermeyi hedefliyor.

TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş, yaptığı açıklamada, toplantılarda 2007 eylem planının oluşturulduğunu, 2007 yılı Ekim ayında iki kurumun ortak “Uzay Konferansı” düzenlemesine karar verildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Yetiş, Türkiye'de yapılması planlanan bu konferansın, Avrupa'da uzay konusunda çalışan üniversitelere, sanayi firmalarına, devlet kuruluşlarına, Türkiye'de yapılan uzay çalışmalarını aktarmak ve Türkiye'nin bu konudaki yeteneklerini sergilemek ve Avrupa Uzay Ajansı bünyesinde yer alan programları Türkiye'ye tanıtmak amacını taşıdığını kaydetti.

ESA'nın Türkiye temaslarında iki kurum arasında eğitim konusunda işbirliği yapılmasına, uzman değişimi için gerekli mekanizmaların kurulmasına ve ESA tarafından Türk araştırmacılarına yönelik kısa dönemli eğitimler düzenlenmesine de karar verildiğini bildiren Yetiş, ESA ile TÜBİTAK arasında ortak projelerin hazırlanacağını, bu yöndeki çalışmaların yılbaşında başlatılacağını ifade etti.

RASAT İLGİ ODAĞI

Yetiş, ESA'nın, TÜBİTAK'ın RASAT uydusu ile yakından ilgilendiğini söyledi. Türkiye-ESA görüşmelerinde TÜBİTAK'ın ikinci uydusu olan RASAT'ın ilgi odağı olduğunu belirten Yetiş, “2008'de uzaya fırlatılması planlanan ilk Türk yapımı uydu RASAT'ın ESA işbirliğiyle uzaya fırlatılması konusunda da görüşmelere başladık” dedi.

Bu arada, TÜBİTAK'ın üzerinde çalıştığı RASAT projesinde temel amaç, ”Türkiye'de bir uydu tasarlamak, üretmek, test etmek, uzaya gönderilmesini sağlamak ve ardından işleterek yörüngede kıymetli deneyimler kazanılmasını sağlamak” şeklinde ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Gözlem uydusu niteliğindeki RASAT, pankromatik 7.5 metre ve renkli bölgede 15 metre çözünürlüklü görüntüler toplayacak. BİLSAT uydusunun ardından Türkiye'nin ikinci mini uydusu olacak RASAT'ın elde ettiği görüntülerin, ihtiyaç duyan kullanıcılara düşük ücret karşılığı ya da ücretsiz verilmesi planlanıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!