A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2011 10:47
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Türkiye'de bilim ve teknoloji alanının ikinci planda olacak bir konu olmadığını bildirdi.
Bakan Aydın, hükümetin küresel ekonomik krize rağmen bilim ve teknoloji alanına yapılan yatırımları desteklediğini ifade etti.
TÜBİTAK tarafından düzenlenen “Başarı Öyküleri Paylaşım Günleri” etkinlikleri kapsamında Devlet Bakanı Aydın, TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş, TÜBİTAK enstitülerinden yetkililer, basın mensuplarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi.
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, burada yaptığı konuşmada, son yıllarda Türkiye'nin bilim ve teknoloji gündeminde olan konulara ilişkin bilgiler verdi.
TÜBİTAK'ın 3 yıl önce başlattığı ARGE günleri kapsamında Anadolu'nun pek çok bölgesinde etkinlikler düzenlediklerini, bu etkinliklerde özel sektör temsilcilerini, üniversite araştırmacılarını ve bölgenin önemli isimlerini bir araya getirdiklerini anlatan Aydın, bu toplantılarla bölgelerin güçlü oldukları konuları anlama fırsatı yakaladıklarını dile getirdi.
ARGE günlerinin ardından “İl Yenilik Platformları” çalışmalarına başladıklarını aktaran Aydın, bu çalışma ile bütün şehirlerin ekonomik, ticari, kültürel, tarımsal tüm zenginliklerinin tespit edilmesinin amaçlandığını ifade etti.
Aydın, bu çalışmalarının nihai amacının ilgili bakanlıkların bir araya gelerek, bölgesel bazda yapılacak bilimsel yatırımlar için tüm illerin ve bölgelerin potansiyelini ortaya koymak olduğunu söyledi.
TÜBİTAK'ın Bilim Merkezi Projesinin devam ettiğini, Konya'da yer alan ilk bilim merkezinin altyapısının bitmek üzere olduğunu dile getiren Aydın, Konya'nın ardından Eskişehir'in ikinci, Diyarbakır'da da bilim merkezleri kurulmasının gündemde olduğunu belirtti.
“KRİZE RAĞMEN BİLİM VE TEKNOLOJİDE İLERLEMELER”
Devlet Bakanı Aydın, bilim ve teknoloji alanında son yıllarda çok büyük aşamalar olduğunu belirterek, bu süreçte hükümetin küresel ekonomik krize rağmen, ARGE çalışmalarına ayrılan kaynaklarda her zaman kolaylık sağladığına işaret etti. Aydın, “Ben bu kolaylıklar için kendi hükümetime teşekkür ederim.
Hükümetimiz, kalkınmanın tek yolunun bilim ve teknoloji alanında ilerlemeden geçtiğinin bilincinde hareket etmiş ve ARGE'ye gereken önemi vermiştir. Bilim ve teknoloji alanı, Türkiye'de ikinci planda olacak bir konu değildir” diye konuştu.
Araştırmacı sayısında TÜBİTAK'ın öngördüğü hedeflerin belirlenen tarihten önce gerçekleştiğini kaydeden Aydın, ARGE personeli sayısının kritik değer olan 100 binin ardından 150 bin ve 300 bine çıkarılmasının hedeflendiğini aktardı.
Mehmet Aydın, çok yakında bilim ve teknoloji bakımından gelişmiş ülkelerde, “bilim müşavirlikleri”, diğer adıyla “bilim elçilikleri” açılacağını belirterek, bu konunun Bakanlar Kurulunda görüşüldüğünü ve uygun bulunduğunu anlattı.
Bakan Aydın, bundan sonra TÜBİTAK'ın sekretaryasını yürüttüğü Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantılarının ardından basın mensuplarıyla bir araya gelerek, bilim ve teknoloji alanında yapılacak düzenlemelerin paylaşılmasının hedeflendiğini de dile getirdi.
TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş de Türkiye'nin, 2002-2009 yılları arasında bilim ve teknoloji göstergeleri bakımından pek çok ülkeyi geride bıraktığını anlattı. Yetiş, “Özel sektör, kamu araştırma merkezleri, üniversiteler bir araya gelerek Türkiye'nin önünü açan projeleri hayata geçirme fırsatına kavuştu” dedi.
Nüket Yetiş, bir soru üzerine, TÜBİTAK tarafından yürütülen “RASAT Uydusu”, “akıllı kimlik kartı' ile Kocaeli'nde yürütülen mezbahalardaki atıklardan elektrik üretimini sağlayan projeleri anlattı.
Yetiş, bir başka soru üzerine de TÜBİTAK'ın Bilim Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergilerinin ayda toplam 200-250 bin arasında bir satış rakamına ulaştığını söyledi.
TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Heper de Türkiye'de son yıllarda özgüvenin giderek arttığını belirterek, “6-7 yıldır Türkiye'de bilim devrimi yaşanıyor. Bu Türkiye'de yaşanan 4. devrim” dedi.
TÜBİTAK sanayicilerin, üniversitelerdeki araştırmacıların kamu kurumlarının ve geleceğin bilim insanı adaylarının bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında elde ettikleri başarı öykülerini kamuoyuyla paylaşmak amacıyla 20 Nisan'da Ankara'da, 22 Nisan'da da İstanbul'da iki ayrı toplandı düzenledi.
Bu toplantılarda 2005-2010 yılları arasında tamamlanmış TÜBİTAK destekli yaklaşık 6 bin proje arasından seçilen 150 proje kamuoyu ile paylaşıldı.
SORULAR
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kamuoyunda “Çılgın Proje” olarak adlandırılan “Kanal İstanbul Projesi”ne ilişkin olarak basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Projeyi “heyecan verici” olarak değerlendiren Bakan Aydın, “İstanbul'un güzelliğine güzellik katacak, mevcut estetiği bozmadan estetik katacak” dedi.
Projenin boğazdaki deniz trafiğini de rahatlatacağını ifade eden Aydın, Başbakan Erdoğan'ı 12 yıldır tanıdığını ifade ederek, “Yapılmayacak bir iş değil. Başbakan'ın en ufak bir tereddütü olsaydı, bunu açıklamazdı” dedi.
Nüket Yetiş de aynı soruyu yanıtlarken, projenin hayata geçirilmesinde pek çok disiplinden bilim insanının çalışmasının kendisini mutlu ettiğini ifade etti.