Türkiye’nin ilk yerli haberleşme test uydusu 2011'de fırlatılacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme test uydusu 2011de fırlatılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2010 15:04

İSTANBUL Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Türkiye’de üretilen ilk yerli test uydusunun 2011 yılının Eylül ayında uzaya gönderileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan Sakarya Üniversitesi Fizik Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Fizik Topluluğu Evren ve Uzay Bilim Günleri’ etkinliğine katıldı. Burada uzay mühendisliği çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Arslan, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Arslan, Türkiye’de üretilen ilk yerli küp uydu ‘İTÜpSAT1’i 460 gün önce uzaya gönderdiklerini belirterek, İTÜ’nün ‘İTÜpSAT1’ projesinde kazandığı bilgi, birikim ve test yeteneğini ‘3USAT’ uydu projesine aktaracağını söyledi. 23 Eylül 2010’da, prototip olan ‘İTÜpSAT1’in yörüngeye yerleşmesinin ilk yılını kutladıklarını hatırlatan Prf. Dr. Aslan şöyle konuştu:

“İTÜpSAT1 460 gündür yörüngede. Uydu oldukça iyi bir şekilde, 460 gündür yörüngede devam ediyor. Aldığımız bilgilerden de uydunun değişik elemanlarının durumu hakkında değerlendirmeler yapıyoruz. Bu da bizim bilgi birikimimizi arttırıyor. Yaptığımız uyduların amacı insan yetiştirmek ve yetenek göstermek. Ancak 2015 yılından başlayarak, TÜRKSAT sahipliğinde haberleşme uydusu yapıldığında, tabi bu çok gelir getiren ticari bir meta olacak.”

‘3USAT’ uydusunun henüz başlangıç aşamasında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aslan, “Aslında 6 aydır çalışılıyor. Dolayısıyla birçok şey belirlendi. Karar toplantısı önümüzdeki hafta olacak. Tahminen 2011 Eylül ayından sonra fırlatılabilecek. Nereden fırlatılacağı önümüzdeki ay belli olacak” dedi.

VERİ TOPLAYIP İLETECEK

Uzaya gönderilecek yeni uydunun üzerinde birçok sensör bulunacağını anlatan Prof. Dr. Aslan, sensörlerin veri toplayacağını, uydunun davranışını, sistemlerin doğru çalışıp çalışmadığını, sıcaklık düzeyini, voltaj durumunu dünyaya aktaracağını söyledi. Projenin İTÜ öğrencileri açısından iyi bir deneyim olacağını kaydeden Prof. Dr. Aslan, Türkiye’nin koyduğu hedefler doğrultusunda 2015 yılından itibaren, TÜRKSAT’ın sahipliğinde kendi haberleşme uydusunu yapmayı istediğinİ belirterek şöyle devam etti:

“Bu çalışmada şu anda 60 kişilik ekip söz konusu. Tüm bu insanlar 2015 yılından itibaren tüm bu çalışmalara destek verecekler. Bir görüntü çalışmamız olacak aslında. Ama görüntü için uydunun gücü yeterli değil. Çok düşük bir maliyetten bahsediyoruz. Yüz bin liralar mertebesinde bir parayla yapılacak. Birçok insan emeğini severek buraya koyacak. 10x10x30 santimetre boyutlarında olacak. Bizim uzaya gönderdiğimiz küp uydunun üç katı büyüklüğünde olacak. Bunun üzerinde güneş hücreleri var. Yüksek kaliteli videolu bir görüşme için toplanacak güç uygun değil. Onun için daha büyük uydu gerekiyor ama, bir ön çalışma yapacağız. Muhtemelen videolu bir görüşme de olabilir. Üzerinde çalışılıyor, olma ihtimali de yüksek. Esas 2015 yılından sonraki uydular yapacak bunu.”

UZAY YARIŞINA ÇIKTIK’

Türkiye’nin 2005 yılında uzay yarışına çıktığını, ülkemizde üretilen ilk yerli uyduyu 2010 yılı Eylül ayında İTÜ’nün fırlattığını belirten, daha önce uzaya gönderilen uyduların yurt dışında yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Arslan şöyle devam etti:

“Gelecek yıl ‘RASAT’ Uydusu gönderilecek. 2012 yılında ‘GÖKTÜRK 2’ uydusu gönderilecek. Ardından ‘GÖKTÜRK 3’ Uydusu gönderilecek. 2015 yılından başlayarak da haberleşme uyduları gönderilecek. 2005 yılında Türkiye uzay yarışına çıktı, 5 yıl içinde inanılmaz bir yol kat ettik. Halen başlangıç aşamasındayız ama ivmelenme çok yüksek. Bu şekilde devam edersek, şu an diğer ülkelerin 50 yıl gerisindeysek, belki 15 yıl içinde diğer ülkelerin 15 yıl gerisine düşme ihtimalimiz olabilir. Bu hızla devam edebilirsek, sürdürülebilirlik için de gerekli destekleri ülke bütününde gösterebilirsek, zannediyorum biz de işin gerçek bir parçası haline geleceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!