11 ayın sultanı Ramazan’a sayılı günler kaldı. Ramazan bu yıl yakıcı yaz sıcaklarına denk gelmiyor ama uzun açlık ve susuzluk süresi nedeniyle, metabolizmayı şimdiden bu sürece hazırlamakta fayda var. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman sağlıklı bir Ramazan için şimdiden dikkat etmeniz gereken noktaları sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Ramazan AyıYemek çeşitleri ve yemek hazırlama teknikleri ailelerin sosyo-ekonomik ve kültürel durumlarına göre farklılık gösterse de Ramazan ayında sadece iftar ve sahur olmak üzere iki ana öğün yapılmasının yeterli olduğu düşüncesi toplumda kendine yer edinmiş durumda. Oysa ki iki öğünlü beslenme şekli, bireyin gereksinimi olan besin öğelerini dengeli ve yeterli düzeyde almasını engelliyor.
#Doğru Beslenme TeknikleriRamazan ayının gelmesine artık sayılı günler kaldı. Tüm İslam alemi tarafından büyük bir ilgiyle beklenen Ramazan ayında oruçlar tutulacak, Allah'a ibadetler yapılacak. Ramazan ayı ne zaman başlıyor sorusu Diyanet İşleri Başkanlığının yayınlandığı dini takvime göre belli oldu. Öte yandan vatandaşlar Ramazan ayında iftar ve sahur'da ne tarz yemeklerin yenmesi gerektiğini de merak etmeye başladılar. Ramazan ayında dikkat etmeniz gereken beslenme biçimlerini haberimizin içinde derledik. Peki, Ramazan ayı ne zaman başlayacak? Ramazan'da ilk oruç hangi güne denk geliyor?
#RamazanRamazan süresince değişen beslenme biçiminin bayramla birlikte günlük hayata uyum sağlayabilmesi biraz zaman alabiliyor. Bu süreçte mide ve bağırsak şikayetleri yaşamak istemiyorsanız Uzman Diyetisyen Dilan Dalgıç'ın uyarılarına kulak verin.
#BAYRAMUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeRamazan ayında metabolizmanız yavaşlayabilir. Bu nedenle iftar ve sahur arasında su içimini aksatmamak, yeterince hareket etmek ve hafif beslenmek çok önemlidir. Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek ve aşırı kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenleri Diyetisyen Deniz Berksoy anlatıyor.
#RamazanİKİ öğün şeklinde beslendiğimiz günlerin bitmesine sayılı günler kala öncesinde bizi bekleyen bir Ramazan Bayramı var. Bayramlarımızın vazgeçilmezleri şerbetli tatlılar ve hamur işleri bizleri bekliyor. Peki, bayramı kilo almadan, hazımsızlık şikayeti çekmeden nasıl geçirebiliriz? Gelin birlikte inceleyelim.
#BursaDiyanet İşleri Başkanlığı'na göre kan vermek, orucu bozan davranışlar arasında yer almamaktadır. Bu nedenle, oruçlu bir kişi kan vermek istiyorsa, kan verme işlemini oruç tutarken de gerçekleştirebilir. Ancak kan vermek bazı durumlarda ise orucu bozabilmektedir. Peki hangi durumlarda kan verince oruç bozulur? İşte, Diyanet'in kan vermek ya da aldırmak orucu bozar mı konusuyla ilgili yapmış olduğu detaylı açıklamalar
#Kan Verince Oruç Bozulur MuHer yıl Ramazan ayında ülkemizde tutulan oruç bu sene oldukça uzun saatler arasında gerçekleşti. Bu da beslenme düzeninde değişikliklere neden oldu. Bir ay tutulan orucun ardından bayramda aşırıya kaçmak da bazı sorunlara neden olabilir. Peki Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenmeli? İşte bayramda sağlıklı beslenme önerileri
#SağlıkRamazanda 30 gün boyunca oruç tutmak özellikle mide rahatsızlıkları yaşayanlar için zorlu bir süreç olabilir. Mide ilaçlarını kullanamayanlar oruçluyken mide yanması nedeniyle evde çeşitli çözüm önerilerine başvuruyorlar. Peki, oruçluyken mide yanması nasıl geçer ve nasıl önlenir? İşte oruçluyken mide yanmasına evde çözüm önerileri...
#Oruçluyken Mide Yanması Nasıl GeçerRamazan ayında beslenme düzeni ruhsal ve bedensel zinde hissetmek için büyük önem taşıyor. Uzun saatlerce yaşanan açlığın metabolizmayı kötü etkilememesi için Sağlık Bakanlığı tarafından bazı beslenme önerileri yayımlandı. Peki, Ramazanda nasıl beslenmeli, iftar ve sahurda neler yemeli? İşte, Ramazanda beslenme önerileri...
#Ramazanda BeslenmeRamazan Bayramı’nda beslenmeyle ilgili uyarılarda bulunan Sağlık Bakanlığı, ramazan dolayısıyla beslenme düzeninde yapılan değişikliklerin, bayram ve sonrasında dikkat edilmezse öğün sayısının artmasına ve bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceğine dikkat çekti.
#AAORUÇ tutmak isteyenlerin mutlaka sahura kalkması gerektiğini vurgulayan Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağla Yüksek, uykunuzun bölünmesi ve kalkıp bir şeyler yemeninin zor gelebileceğini ifade ederek, ancak neredeyse 15 saat süren açlık durumunun, sahura kalkmayarak 18-19 saate çıkmasının vücut için ciddi bir dengesizliğe neden olacağını söyledi.
#İzmirProf. Dr. İsmail Balık, “Vakaların çok yükseldiği bu Ramazan ayında kurallara harfiyen uyarak komşumuz veya yakın mesafedeki bir akrabamız bile olsa iftar sofrasında buluşmamalıyız” dedi ve “Orucunuzu çekirdek ailenizle açın” tavsiyesi yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi etkisinde bir Ramazan daha geçiriyoruz. Bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek Ramazan’da daha rahat oruç tutabilmek için, sizlere beslenme önerileri hazırladık. İşte “Ramazan’da nasıl beslenmeli?” diyenlere, beslenme önerileri…
#Ramazanda Beslenme ÖnerileriRamazan ayında beslenme düzeni değişir. Bu nedenle de öğün planına dikkat edilmeli. Özellikle de sahurda tok tutan besinlerin tüketilmesi gün içinde acıkmanın önüne geçebilir. Peki sahurda tok tutan yiyecekler neler? İşte tok tutan besin önerileri...
#RamazanOn bir ayın sultanı ramazan ayı bereketi ile geldi. Bu ay birlik beraberliği, bir lokma ekmeği paylaşmanın güzelliğini gösteriyor bizlere. Alışverişler yapılıyor, özel lezzetler mutfakta yerini alıyor. Peki, rahat bir ramazan ayı geçirmek için nelere dikkat edilmeli?
#RamazanSağlıklı, dengeli beslenme, yeterli su alımı ve yeterli uyku alışkanlığıyla doğru egzersiz yapma alışkanlığını birleştirip fiziksel aktiviteyi artırma durumunda ramazan ayını son derece rahat, sağlıklı ve huzurlu geçirmenin mümkün. Peki ramazanda egzersiz düzeni nasıl olmalı? Dr. Öğr. Üyesi Özlem Köroğlu, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Ramazanda SporSağlık Bakanlığı Ramazan ayında vatandaşlar arasındaki iletişim ve temasın daha da fazla olduğunu, bu durumun da COVID-19 salgınının seyrini olumsuz yönde etkileyebileceği uyarısı yaptı. Bakanlık, bu nedenle Ramazan’da alınması gereken tedbirleri 11 maddede açıkladı. "Ev, apartman, bahçe, site ya da mahalle gibi yerlerde toplu ibadetler kesinlikle yapılmamalı." açıklamasında bulunan Bakanlık, pide kuyruklarına da dikkat çekti.
#Sağlık Bakanlığı