Güncelleme Tarihi:
YEMEKLERİN MİKTARLARI
ANİDEN ARTTIRILMAMALI
Ramazan boyunca iki öğün beslenme düzeninden bir anda üç, dört öğün beslenmeye geçiş, hem hazımsızlık şikayetleri yaşamamak hem de sağlıksız kilo almamak için yapılmamalıdır. Porsiyonları küçük tutmaya özen gösterilmelidir.
KAHVALTI ÖĞÜNÜ
MUTLAKA YAPILMALI
Bayram sabahına mutlaka kahvaltı ile başlanmalı, bu kahvaltının içeriği de proteinlerden, yağlardan ve karbonhidrattan dengeli bir şekilde yapılmalıdır. Kızartmalara, hamur işlerine kahvaltıda yer verilmemelidir. Yumurta, peynir, zeytin, ceviz, bol yeşillikler, tam tahıllı ekmeğin bulunduğu bir kahvaltı tercih edilmelidir.
İKRAMLAR KÜÇÜK PORSİYONLAR
ŞEKLİNDE TÜKETİLMELİ
Bayramlarda misafirliklerimiz ikramsız geçmiyor. Olabildiğince verilen ikramları küçük porsiyonlar şeklinde tüketmek ya da bir misafirlikte porsiyonlarına dikkat ederek tuzlu bir şeyler yediysek diğer gideceğimiz yerde sadece tatlı tercih ederek dengeyi kurmayı sağlayabiliriz.
AKŞAM YEMEĞİ SEBZE VE
PROTEİN AĞIRLIKLI OLMALI
Gün içinde misafirlikte tükettiğimiz ikramlar karbonhidrat ve şeker ağırlıklı olduğu için akşam yemeği daha hafif olacak şekilde tüketilmelidir. Günlük lif alımımız daha az olacağı için akşam yemeğinde mutlaka bir sebze yemeği ya da salata ve çok çabuk acıkmamamız için et, tavuk, balık ya da kuru baklagil gibi bizi tok tutacak yemekler tercih edilmelidir.
SU TÜKETİMİNE
ÖZEN GÖSTERİLMELİ
Ramazan ayı boyunca gün içinde su tüketimi olmadığı için normal düzenimize döndüğümüzde su tüketimini ihmal edebiliyoruz. Bunun için susamasak bile ara ara su içmeye özen gösterilmeli. Özellikle misafirlikte yediklerimizden dolayı hazımsızlık şikayetlerimizi en aza indirmek için su tüketimi ihmal edilmemelidir.
GÜN İÇİNDE KISA
YÜRÜYÜŞLER YAPILMALI
Sindirim sistemini rahatlatmak, hazımsızlık şikayeti çekmemek için yürüyüşler, fiziksel aktiviteler mutlaka yapılmalı. Bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi ya da arabayı uzak bir yere park ederek gidilecek yere yürünmesi bile sindirimimizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır.