Güncelleme Tarihi:
Sahur öğünü ço önemlidir. Hem tüm gün tok turacak hem de susatmayacak gıdalar tüketilmeli. Bu nedenle sahur kahvaltı ağırlıklı bir öğün olmalıdır. Kavurmalar veya yağlı yemeklerden uzak durmalısınız. Yumurta, tuzsuz peynir, tuzsuz zeytin, ceviz, esmer ekmek, bol yeşillik ve mevsim sebzelerinin sahurunuzda yer alması gerekir.
Açılış: Hurma ve Su
Kremasız herhangi bir çorba
Sebze yemeği veya zeytinyağlı yemek veya kurubaklagil yemeği
Cacık veya kefir
Mevsim salatası veya haşlanmış sebzeler
Taze meyveler veya
Badem, ceviz gibi yağlı tohumlar veya
Az yağlı süt ürünleri
Ramazan ayında hareket etmek önemlidir. Evde olduğumuz bu süreçten faydalanmayı deneyebilirsiniz. Özellikle sabah saatlerinde hafif tempoda 45 dakika yürüyüş yapmanızı öneririm. Eğer evden çalışıyorsanız müsait olduğunuz bir zaman aralığında yürüyüşe çıkmayı deneyebilirsiniz.
İftar sonrası tatlı isteği artabilmektedir. Tatlı tüketiminizi kısıtlamanız çok önemlidir. Tercihen sütlü tatlılar veya dondurma haftada 1-2 kez tüketilebilir.
Oruç tuttuğunuz zamanlar haricinde yaklaşık olarak 1,5-2 lt. su tüketmeye özen gösterin. 500 ml’lik cam şişeleri hedef alarak sahur ve iftar süresince 3-4 tane cam şişe tüketmeye özen gösterin.
Sahur:
2 ince dilim esmer ekmek (50gr)
60 gr tuzsuz beyaz peynir
1 adet haşlanmış yumurta (tuz eklenmemiş)
2-3 adet tam ceviz veya 5 adet tuzsuz zeytin
Yağsız ve tuzsuz sebze ve yeşillikler
1 çay bardağı tarçın eklenmiş süt
İftar:
2 kepçe sıcak veya soğuk çorba
6-8 çorba kaşığı etli veya etsiz sebze yemeği/ 6-8 çorba kaşığı etli veya etsiz bakliyat yemeği
1 bardak naneli ayran veya 1 büyük kâse cacık
1 dilim esmer ekmek veya 1 küçük parça pide
Mevsim sebzeleriyle hazırlanmış salata veya Haşlanmış sebzeler
İftardan 2 saat sonra: 6-8 adet çiğ badem + herhangi bir mevsim meyvesi
https://www.hurriyet.com.tr/mahmure/galeri-sahurda-tok-tutan-besin-onerileri-41500398/1