11 ayın sultanı Ramazan’a sayılı günler kaldı. Ramazan bu yıl yakıcı yaz sıcaklarına denk gelmiyor ama uzun açlık ve susuzluk süresi nedeniyle, metabolizmayı şimdiden bu sürece hazırlamakta fayda var. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman sağlıklı bir Ramazan için şimdiden dikkat etmeniz gereken noktaları sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#RamazanErciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, özellikle Ramazan ayının ilk bir haftalık ya da 10 günlük döneminde organların değişen şartlara adaptasyon sağladığını ve metabolizmanın yavaşladığını belirterek, "Bu süreç sonrasında tüketimi artırırsak kilo almaya başlarız. Çünkü metabolizma 10-15 gün sonra gelen her gıdayı depolama eğilimine giriyor" dedi.
Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeDoyurucu gıdalarla hazırlanan iftar ve sahur sofraları hem ramazan ayını sağlıkla geçirmemize yardımcı olur hem de vücudun enerji dengesini sağlar. Oruç tutarken metabolizma ve kan şekerini dengede tutmak için tok tutan besinleri tercih etmek gerekir. Diyetisyen Hatice Gürgen, ramazan ayında tok tutan beslenme önerilerini sıraladı.
#RamazanANADOLU Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü, Ramazan ayı öncesi mide botoksu işlemi yaptıran veya yaptırmak isteyen hastaların en çok merak ettikleri konulardan birinin mide botoksu işlemi sonrası oruç tutup tutamayacakları olduğunu belirterek, hastaların merak ettiği konular hakkında bilgiler verdi.
#1Ramazan’da son moda, zayıflamak umuduyla oruç tutmak. Şunu söylemeliyim ki, bu sadece bir hayal! Kilo vermek bir yana, Ramazan düzeninde kilo almamak için bile, her zamankinden daha fazla dikkatli olmalısınız. Uzun süre aç kaldığımız zaman, vücudumuz kendini savunmak için enerji üretmekten vazgeçer ve yediğimiz her lokmayı yağ olarak stoklamaya başlar. Buna birde zengin iftar sofraları eklenince sonuç baştan bellidir!
#SahurRamazan ayında 30 gün oruç tutmak sadece fazileti ile değil aynı zamanda sağlığa faydaları ile de araştırılıyor. Metabolizmanın farklı çalıştığı ve yemek saatlerinde oluşan farklılıklar, doğal olarak vücuda da etki gösteriyor. Peki, oruç tutmanın faydaları nelerdir? İşte 30 gün oruç tutmanın cilde, mideye ve sağlığa faydaları...
#Orucun FaydalarıRamazan ayında beslenme düzeni ruhsal ve bedensel zinde hissetmek için büyük önem taşıyor. Uzun saatlerce yaşanan açlığın metabolizmayı kötü etkilememesi için Sağlık Bakanlığı tarafından bazı beslenme önerileri yayımlandı. Peki, Ramazanda nasıl beslenmeli, iftar ve sahurda neler yemeli? İşte, Ramazanda beslenme önerileri...
#Ramazanda BeslenmeSon yılların modası, zayıflamak umuduyla oruç tutmak. Şunu söylemeliyim ki, bu sadece bir hayal! Kilo vermek bir yana, Ramazan düzeninde kilo almamak için bile, her zamankinden daha dikkatli olmak lazım. Uzun süre aç kaldığımız zaman, vücudumuz kendini savunmak için enerji üretmekten vazgeçer ve yediğimiz her lokmayı yağ olarak stoklamaya başlar. Buna bir de zengin iftar sofraları eklenince sonuç baştan bellidir!
#BeslenmeRAMAZAN ayında oruç tutarken koronavirüs ile de mücadele edilmesi gerektiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, koronavirüs sürecinde oruç ve beslenme hakkında önemli bilgiler verdi. Dyt. Havva Kılınç, “Öğün içerikleri, her türlü besin grubunu (sebze, meyve, tahıl, et, yumurta, kurubaklagil, süt ve ürünleri) yeterli miktarda içermelidir” uyarısında bulundu.
#Beslenme Ve Diyet UzmanıRamazan ayında yavaşlayan metabolizma hızımızı, bayramda artırırken oluşabilecek sindirim problemlerinden korunmak adına, dikkat edilmesi gereken noktalar var. Uzun süreli açlık ve iki öğüne düşen beslenme düzeninden çıkıp, normal beslenme düzenine geçerken öncelikle; aşırı yemekten kaçınmalıyız. Bayram sabahı bizleri karşılayan envai çeşit kahvaltı sofraları ve günün devamında tatlılara; sindirim sistemimizi ve kan şekerimizi olumsuz etkilememesi adına daha özenli yaklaşmalıyız.
#Bayramda Ne YemeliYeni tip koronavirüsten korunmak için çok önemli olan güçlü bağışıklık sisteminin, Ramazan Ayında da korunması, iftar ve sahurda yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Virüslere karşı vücudumuzu korumak için, bağışıklık sistemini olumlu etkileyen faktörlerden en önemlisinin sağlıklı ve dengeli beslenme olduğunu söyleyen Diyetisyen Renan Güneş önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#RAMAZANRamazan ayının henüz başlarında olduğumuz şu günlerde uzun açlık süresi nedeniyle iftar, sahur ve bu iki öğün arasında geçirilen süredeki yeme içme düzeni oldukça önem taşıyor. Yavaşlayan metabolizmadan etkilenmemek, enerji dengesini ve konsantrasyon dengesini sağlamak için yapılması gerekenler gibi yapılmaması gerekenler de var. Uzman Klinik Psikolog ve Uzman Diyetisyen Merve Öz, Ramazan ayında yapılmaması gereken 10 maddeye dikkat çekti.
#RAMAZANRamazan ayının henüz başlarında olduğumuz şu günlerde uzun açlık süresi nedeniyle iftar, sahur ve bu iki öğün arasında geçirilen süredeki yeme içme düzeni oldukça önem taşıyor. Yavaşlayan metabolizmadan etkilenmemek, enerji dengesini ve konsantrasyon dengesini sağlamak için yapılması gerekenler gibi yapılmaması gerekenler de var. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri’nden Uzman Klinik Psikolog ve Uzman Diyetisyen Merve Öz, Ramazan ayında yapılmaması gereken 10 maddeye dikkat çekti.
#Dyt. Merve ÖzTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Leyla Tevfikoğlu Pehlivan, iftar yemeklerinin belli zamana yayılarak küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmesinin sağlık açısından çok faydalı olduğunu söyledi.
#RAMAZANRamazan ayında oruç tutarken değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu, sağlıklı beslenmenin ve gerekli besin ihtiyaçlarını almanın vücut direncini arttırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, “Koronavirüsten koruyacak bir besin var mı? Ramazan ayında sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli, hangi besinler tüketilmeli? Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz? Hangi hastalar çok dikkat etmeli? Fiziksel aktivitelerde nelere dikkat edilmeli?” gibi sıkça karşılaşılan sorular hakkında merak edilenleri anlattı.
#RamazanCoronavirus ile mücadele ettiğimiz bu günlerde Ramazan ayı da evde geçeceğe benziyor. Bu yıl kalabalık iftar yemeklerinden, çeşitli buluşmalardan sağlığımız için vazgeçmemiz önemli. Ancak evde de geleneksel Ramazan sofraları hazırlayabilir, sağlıklı bir şekilde oruç tutabiliriz.
#RAMAZANBeslenmesine büyük özen göstermesi gereken anne adaylarının bayram sofralarının cazibesine kapılması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Ziyaretlerde ikramlara mesafeli yaklaşarak beslenme planının dışına çıkmamak bayramın, sıkıntıya girilmeden sağlıkla geçirilmesini sağlıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Parvana Seyidova, anne adaylarının ramazan bayramı boyunca dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Gebelikte BeslenmeBeslenmesine büyük özen göstermesi gereken anne adaylarının bayram sofralarının cazibesine kapılması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Ziyaretlerde ikramlara mesafeli yaklaşarak beslenme planının dışına çıkmamak bayramın, sıkıntıya girilmeden sağlıkla geçirilmesini sağlıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Parvana Seyidova, anne adaylarının Ramazan Bayramı boyunca dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Hamile Beslenmesi“Ramazan ayında uzun süren açlık ve iki öğüne düşen beslenme düzeninden çıkıp, normal beslenme düzenine geçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, bayramı sağlıkla geçirebilmek için detoks önerisinde bulundu.
#Detoks Besinler