Araştırmalara göre, tüp bebek (IVF) yoluyla doğan bebekler çocukluk çağı lösemisi açısından daha yüksek risk taşıyor. Peki böyle bir şey nasıl olabilir? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları…
#Tüp BebekSevgili Hürriyet okurları... Meme kanseri dünyada genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserinde erken teşhis ile hayatta kalma oranı büyük ölçüde artmaktadır. Her yıl ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Meme kanseri farkındalık ayı nedeni ile daha önce de köşemde sık sık konuk ettiğim Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile meme kanseri tanı ve tedavisindeki yeni gelişmeleri ile konuştum. Coşkun, önemli bilgiler verdi.
#Şenol KalyoncuDoğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerin sıklıkla başvurduğu bir yöntem olan tüp bebek tedavisi ile hamile kalma eşler tarafından merak ediliyor. Kadın ve erkekten de kaynaklanabilen çeşitli sorunların tüp bebek tedavisi yoluyla olumlu sonuçlara ulaşması, tüp bebek nasıl olur, aşamaları nelerdir araştırmalarına yoğunluk kazandırıyor. Aşılama şeklinde meydana gelen tüp bebek nasıl olur, bu süreç ne şekilde seyreder merak edenlere, işte tüp bebek aşamaları ve tedavisi hakkında her şey...
#Tüp BebekKronik hastalıklara sahip anne adaylarının yakın takip ve tedavileri düzenlendikten sonra gebe kalmalarında sakınca olmadığını söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Arık, gebelikte takip sıklığının diğer gebelere göre daha fazla ve daha özellik göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
#Op. Dr. Hüseyin ArıkTekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları çiftler için oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Umutla başlayan heyecanın tekrar tekrar başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı ve Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın anlatıyor.
#Tüp BebekSağlıklı çiftlerin çeşitli nedenlerden ötürü doğal yollarla çocuk sahibi olamaması alternatif çözümlerin geliştirilmesine neden olmuştur. Bu çözümlerin başında ise tüp bebek tedavisi geliyor. Peki tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır? Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer? Tüp bebek tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ceyberi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe yanıtladı.
#Tüp Bebek TedavisiTüp bebek tedavisi; doğal yoldan çocuk sahibi olamayan örneğin kadında kanalların tıkalı olduğu, erkek sperm sayısının düşük ve hatta menide hiç sperm olmayıp testis dokusunda mikrotese yöntemiyle sperm elde edilen grup ve diğer tedavi yöntemlerinden yumurtlama takibi ve aşılama tedavisinden netice elde edilemeyen hastalara uygulanır.
#Tüp BebekTüp bebek tedavisi; doğal yoldan çocuk sahibi olamayan örneğin kadında kanalların tıkalı olduğu, erkek sperm sayısının düşük ve hatta menide hiç sperm olmayıp testis dokusunda mikrotese yöntemiyle sperm elde edilen grup ve diğer tedavi yöntemlerinden yumurtlama takibi ve aşılama tedavisinden netice elde edilemeyen hastalara uygulanır.
#Tüp BebekMeme dokusu içinde belli bir düzen içinde olan sağlıklı hücre çoğalmasının, bu hücrelerin genetik yapılarındaki bozulma nedeniyle kontrolden çıkması sonucu, hem olduğu yerde aşırı çoğalma hemde kan, lenf denilen beyaz kan dolaşım sistemi ve hem de dökülme yolu ile başka organlara yayılması ile gelişen bir hastalıktır.
#Meme KanseriTüp bebek tedavisi; doğal yoldan çocuk sahibi olamayan örneğin kadında kanalların tıkalı olduğu, erkek sperm sayısının düşük ve hatta menide hiç sperm olmayıp testis dokusunda mikrotese yöntemiyle sperm elde edilen grup ve diğer tedavi yöntemlerinden yumurtlama takibi ve aşılama tedavisinden netice elde edilemeyen hastalara uygulanır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisinin nasıl planlandığını sizler için anlattı.
#Tüp BebekDüzenli bir beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerde tüp bebek tedavisinde başarı oranı kısırlığın sebebine, uygulanan tedaviye verilen karşılığa, özellikle kadının yaşına, çiftlerin kilo, beslenme ve yaşam kaliteleri gibi birçok kritere göre değişebilir.
#Tüp BebekKadın sağlığını korumak, rutin jinekolojik muayeneyle mümkündür ve sorunların önlenmesi, tespiti, teşhis ve tedavisi anlamında bize büyük zaman ve avantaj kazandırır. Herhangi bir sorun görülmese ve hissedilmese dahi her kadın doktoru başka bir öneride bulunmadıysa yılda bir kez jinekolojik muayene ile beden sağlığına dair izleyeceği doğru yolu tespit edebilir.
#Kadın SağlığıAnne ve baba adayları için gebelik bazı bilinmezleri ile birlikte oldukça heyecan verici ve mutlu sona ulaşılan bir süreçtir. Dokuz ay süren bu heyecanlı yolculukta, detaylı (ayrıntılı) veya ileri düzey ultrasonografi muayenesi ve tarama testleri gebelik takibinin anne ve bebek açısından sağlıklı ve en az riskli geçirilmesini sağlayan önemli testlerdir.
#HamilelikKOCAELİ'nin Gölcük ilçesinde, sevgilisinin 17 yaşındaki kızı Ecem Balcı'yı öldürüp, cesedini gömdüğü iddia edilen Süleyman Kara’nın yargılanmasına devam edildi. Ecem Balcı'nın babası Gökhan Balcı, kızının katil zanlısının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması gerektiğini belirterek, "O cezayı alacaksın, içerde çürüyeceksin Süleyman Kara, içerde çürüyeceksin" dedi.
#HaberHisterosalpingografi ya da bilinen adıyla HSG'nin ne olduğu son günlerde merak konusu oldu. Vatandaşlar tarafından 'ilaçlı rahim filmi' olarak adlandırılan bu tıbbi yöntemin ne olduğu hakkında detaylı bilgi almak isteyen kişiler, konuyu internette araştırıyor. Peki, HSG nedir?
#HSG Nedir?Birçoğumuz vücudundan gelen sinyalleri dikkate almayarak duymazlıktan geliyor. Oysa alınan bir küçük önlem ve uzman önerilerine kulak vermek birçok hastalığın daha başlamadan fark edilmesine yarıyor. Tüm hastalıkların başarıyla tedavi edilebilmesi için erken tanının şart olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Eralp Başer kadıların genç kızlıktan itibaren yaptırması gereken sağlık taramalarını, uyması gereken kuralları anlattı.
#KadınHastalıkların başarıyla tedavi edilmesi için erken tanı hayati önem taşıyor. Ama birçoğumuz sinyal veren hastalıklarımızı susturmayı tercih ediyoruz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Eralp Başer kadıların genç kızlıktan itibaren yaptırması gereken sağlık taramalarını, uyması gereken kuralları anlattı.
#JinekolojiİZMİR Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), rahim ağzı kanserinin teşhisini kolaylaştıracak bir çip geliştirdi. Çalışır prototipi üretilen ve seri üretime geçildiğinde eczanelerden alınarak evde uygulanabilmesi hedeflenen cihaz, basın toplantısı ile tanıtıldı.
#İzmir