Yeni bir analize göre, tüp sterilizasyonu işlemi geçiren yani tüplerini bağlatan kadınların yüzde 5'inden fazlası daha sonra hamile kalıyor ve araştırmacılar, yaygın olarak kalıcı olduğu düşünülen tüp sterilizasyon prosedürlerinin başarısızlığının birçok kişinin beklediğinden çok daha yaygın olabileceğini söylüyor.im
#Doğum Kontrol YöntemleriYapılan yeni çalışma, kadınların kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak tüplerini bağlatmasının daha önce düşünülenden daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Tüpleri bağlanan kadın nasıl hamile kalabiliyor?
#Doğum Kontrol YöntemiHamilelikten korunmak için rahim içine takılan spirallerin bir müddet sonra vücudun farklı yerlerine kaydığına ya da kaybolduğuna dair pek çok haber duyduk. Hatta minicik elinde annesinin taktırdığı spirali tutarak dünyaya geldiği iddia edilen bir bebeği bile gördük. Bu olay sonradan yalanlansa da spirallerin rahimden çıkarak vajinaya ya da nadir olarak karın içine kaçtığı olgular yaşanıyor. Son olarak ABD’de yaşayan bir kadının 12 yıl önce rahminde kaybolan spiral, bağırsağında bulundu. Peki, nasıl oluyor da kadının rahmine takılan bu alet bir müddet sonra vücudunda başka bir yere kayıyor? Uzmanına sorduk...
#SpiralGebeliğin devam edebilmesi için döllenen yumurtanın rahme inerek yerleşmesi ve gelişimine devam etmesi gerekir. Döllenen yumurta rahim yerine fallop tüplerine, yumurtalıklara ya da farklı bir yere yerleşirse dış gebelik olarak adlandırılan durum meydana gelir. Daha önce dış gebelik yaşanmış olması, cinsel yolla bulaşan birtakım enfeksiyonlar, tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler dış gebelik açısından risk olarak sayabileceğimiz faktörler arasında yer alır. Dış gebelik nedeniyle tüplerden birinin hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması söz konusu olsa da sağlıklı olan diğer tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir. Her iki tüpün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda tüp bebek tedavisi düşünülebilir.
#Dış GebelikHerkesin adetleri farklıdır, ancak ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında sürer ve her 21 ila 35 günde bir ortaya çıkar. Bu dönem bazen sizin için uygun olmayan bir zamana denk gelebilir. Doğal olarak adeti engelleme ya da kesmeye çalışma yöntemleri hakkında tüm detayları derledik.
Miyomlar, rahmin kas dokusundan gelişen kanser olmayan tümörlerdir. Kadınlarda en sık görülen pelvik tümörlerdir. Ancak bu kadar sık görülmesi kadınları korkutmamalıdır. Çünkü miyomların, rahimden çıkarılma ameliyatı olan miyomektomi ameliyatı ancak miyomlar kadınlarda bir şikâyete neden olursa yapılır. Peki, miyom ameliyatı nasıl yapılır? İşte, o detaylar
#Miyom NedirSpiral veya Rahim İçi Araç (RİA) günümüzde tüm dünyada en sık başvurulan doğum kontrol yöntemlerinden biri ancak spirali gebelikten korunmak için değil de sırf ‘çok üşüyorum’ diye taktıranlar var. Evet yanlış duymadınız, sürekli ve aşırı üşüme problemi yaşayan bazı kadınlar çareyi spiral taktırmakta bulmuş. Peki ama amacının dışında kullanılması ne kadar doğru ve gerçekten işe yarıyor mu? Çok merak ettiğimiz bu sorunun yanıtını konunun uzmanlarından alıyoruz.
#SpiralVücudumunuzla ilgili hemen hemen her şeyi bilmemiz gerekiyor. İster karşı cins olsun, ister kendi cinsimiz olsun sağlık açısından bu çok önemlidir. Özellikle kadınlar kendi vücutları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmalıdır. Peki, Menstrüasyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Şarkıları, video klipleri ve çalkantılı yaşantısıyla 90'lardan bu yana hayatımızda... Son yıllarda ise babasına karşı verdiği hukuk mücadelesi ve hayatını kâbusa çeviren vasilik davasıyla gündemde. Dünyanın en büyük pop yıldızlarından bir olan Britney Spears dün uzun bir aradan sonra hakim karşısına çıktı ve deyim yerindeyse yer yerinden oynadı!
#Britney SpearsMiyomlar, rahmin kas dokusundan gelişen kanser olmayan tümörlerdir. Kadınlarda en sık görülen pelvik tümörlerdir. Ancak bu kadar sık görülmesi kadınları korkutmamalıdır. Çünkü miyomların, rahimden çıkarılma ameliyatı olan miyomektomi ameliyatı ancak miyomlar kadınlarda bir şikâyete neden olursa yapılır.
#Miyom Nedir?Gebelik düşünen her kadın planlı bir şekilde gebe kalmak ister. Gebelik arzu edilse bile, uygun zamanlama çoğu kadın için önemlidir. Beklenmeyen zamanda oluşan gebelikler anne adaylarını olumsuz etkileyebilir, iş hayatını, planlarını, yapmak isteyeceği pek çok şeyi ertelemesi gerekebilir. Bu anlamda doğum kontrol yöntemlerini bilmek, planlı gebelik için çok önemlidir. Özellikle modern doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, her kadının üreme sağlığını koruması için elzemdir.
#Doğum Kontrol HaplarıSpiral yani rahim içi araç (RİA) oldukça sık kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Bu yöntemde gebelik oluşmasını engellemek için rahim içerisine değişik şekillerde ve içeriklerde olan aletler yerleştirilir. Bu aletlere “rahim içi araç yani kısaca RİA” denir.
#Spiral NedirBaşlangıcı normal hamileliğe benzeyen ancak gebelik kesesinin rahim içi dışında bir yere genellikle de tüplere yerleşmesi sonucunda oluşan dış gebelik, erken fark edilmemesi durumunda hastaya hayati risk yaşatabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan konu ile ilgili merak edilenleri cevapladı.
#Dış GebelikHerkese merhabalar! Doğum kontrolü yöntemleri ile ilgili belki de en sık aldığım soru, ileride bir gebelik planlandığında bu yöntemlerin herhangi bir olumsuz etkisi olup olmayacağı yönünde. Bildiğiniz gibi gebeliği önlemenin birden fazla yolu var. Bu yöntemlerin seçiminde biz jinekolog hekimler olarak danışanlarımızın yaşı, beklentilerini ve tıbbi durumunu değerlendirerek onlara yol gösteriyoruz. Bu yöntemlerden en sık kullanılanları ve gebelik potansiyeli ile olan ilişkilerini aşağıda sizin için özetledim:
#Korunma YöntemleriKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yıldız Eren Çetin, “Günümüzde meydana gelen her 50 gebelikten biri, dış gebelikle sonuçlanır. Dış gebelik, anne karnındaki bebeğin sağlığı kadar annenin sağlığını da ciddi manada tehdit edebilecek önemli bir sağlık problemidir” dedi.
#Dış GebelikTüp ligasyonu operasyonu (tüp bağlatma yöntemi) nedir, nasıl yapılır? Tüplerini bağlatan kadın çocuk sahibi olabilir mi? Bu operasyonu kimler tercih edebilir? Konuyla ilgili merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum & Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy, detaylarıyla aktardı.
#Tüp Bağlatma YöntemiYapılan bir araştırmaya göre kadınların yüzde 62’si düzenli regl olmuyor. Peki regl düzensizliğinin sebepleri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Evrim Aksoy, konuyla ilgili bilgiler verdi ve önemli uyarılarda bulundu.
#SağlıkDoğum kontrolü için günümüzde kullanılan ve kullanımına göre belirli derecelerde koruma sağlayan yöntemler vardır. Doğum kontrol yöntemlerini cinsel ilişki yaşayan ve bebek sahibi olmak istemeyen her çiftin kullanması gerekir. Doğum kontrolü anlık hislerinizin hayatınızı etkileyecek boyutlara etki etmesine önlem almak açısından oldukça önemlidir.
#HamilelikAsherman sendromu rahim iç zarının yani endometriyumun yapışıklıklar yüzünden sağlığını kaybetmesidir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek, Asherman sendromuyla ilgili tüm merak edilenleri cevaplıyor.
#Asherman SendromuAdet kanaması başladığında veya başlamasına yakın dönemde karın ve kasıklarda hissedilen kramp tarzındaki ağrılar, ‘adet sancısı’, tıp dilindeki adıyla da ‘dismenore’ olarak adlandırılıyor. Dismenore, adet gören kadınların yarısından fazlasının yakındığı bir durum. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Başar Önal adet dönemindeki sancıların asla ihmal edilmemesi gerektiği uyarısında bulunarak, dikkat edilmesi gereken durumları anlattı.
#Adet SancısıLaparoskopi, göbek altında 1 cm’lik kamera ve karın alt bölgesinde açılan 3 - 5 mm'lik deliklerden içeri sokulan yardımcı aletler ile tanı ve tedavi olanağı da verir. Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinir. Histeroskopi ise vajinal bölgeden kamera ile rahim içine girilerek rahim kanalı, içinin ve tüplerin giriş deliklerinin değerlendirildiği tanı ve tedavi edici özelliği de olan bir yöntemdir.
#KısırlıkKonu doğum kontrol yöntemleri olduğunda rahim içi araç (spiral) kullanımı sıralamanın başında gelmektedir. Doğum kontrol yöntemlerine karar verirken kişi bazlı değerlendirme yapmalı, artıları eksileri hasta ve hekim arasında konuşulmalıdır.
#Rahim İçi AraçKadınlara yönelik en sık kullanılan modern yöntemler gebeliği önleyici haplar ve rahim içi spiraldir. Bakır ve hormon içeren tipleri vardır. Spiral, sağlık kuruluşlarında (Hastanelerde, sağlık ocağı, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde) yerleştirilir. Peki, spiral nedir, nasıl takılır? Spiralin yan etkileri var mı?
#Spiral NedirGünümüzde hala bir çok kişi "Aile planlaması nedir?", "Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?", "Hangi doğum kontrol yöntemleri daha etkili ve daha sağlıklıdır?" gibi soruların cevaplarını tam olarak bilemiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer tüm bu soruların yanıtlarını veriyor.
#Doğum Kontrol YöntemleriKadınların neredeyse yüzde 50’sini etkileyen regl sancısı, genellikle ergenlik döneminde ilk adet kanamalarından itibaren başlayıp ilerleyen yaşlara kadar devam edebiliyor. Ağrının günlük yaşamı etkileyecek kadar fazla olduğu durumlarda mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Alev Özdemir Karabağ, hastalığın tedavisinde ağrı kesiciler, ağrı kesicilerle yeterli sonuç alınamadığı durumlarda ise doğum kontrol hapı kullanıldığını; ağrının altında başka bir hastalık yatıyorsa cerrahiden de faydalanılabileceğini anlatıyor.
#Regl Sancısı