Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olup her yıl 500 binin üzerinde yeni vaka ile karşılaşılmaktadır. Yayılım derecesine göre dört evresi olan rahim ağzı kanserinin teşhisi için mutlaka smear testi yaptırmak gerekmektedir. Adet dönemleri arasında veya ilişki sonrasındaki kanamalar ve lekelenmeler rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir. Erken dönemde tespit edilen rahim ağzı kanseri tedavisiyle kadının çocuk sahibi olma şansı korunmuş olur. Bu sebeple rutin jinekolojik muayeneler kesinlikle ihmal edilmemeli ve mutlaka belirli periyotlarla smear testi yaptırılmalıdır. Hastanın şikayetleri dikkatli olarak araştırılmalı ve vakit kaybetmeden uygun tedavi şekline karar verilmelidir.
#Rahim Ağzı KanseriDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta dünya genelinde aşılanmanın hızlanması için rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının tek dozunun faydalarından bahseden bir açıklama yaptı. Avustralya aşılama sayesinde HPV’yi sıfırladı. Türkiye’deki mevcut durumu ve koşulları uzman isimlerle konuştuk.
#HPVGrip, verem, kızamık, hepatit B, hepatit C, HIV bulaşıcı hastalıklardan sadece birkaçı. Hava, solunum, sindirim sistemi, kan veya temas yolu ile bulaşan pek çok hastalık var. Ofisler, plazalar, alışveriş merkezleri gibi kapalı ortamlar bulaşıcı hastalıklar için büyük risk oluşturuyor. Oysa küçük tedbirler alarak bu riskleri en aza indirmek mümkün.
Rahim ağzı kanserleri taraması ve erken yakalanmasında smear testlerinin rolü çok büyük. Rahim ağzı kanseri insan vücudunda gelişmesi önlenebilen tek kanser türü. Çünkü bu kanser 10 yıl gibi bir süreçte, derece derece gelişir. Tüm bu gelişme aşamaları da smear testi ile saptanabilir.
Dünyada en sık görülen genital kanserlerden biri olan rahim ağzı (serviks) kanseri diğer kanserlerde olduğu gibi erken dönemde belirti vermeyebiliyor. Sağlıksız beslenme, sigara, alkol kullanımı, çok eşlilik ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan HPV virüsü gibi faktörlerin neden olabildiği rahim ağzı kanserinden geçen yıl 350 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, 1-31 Ocak Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, erken teşhisin önemini anlattı, rahim ağzı kanserini önlemenin 5 yolunu sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Rahim Ağzı KanseriÜlkemizde meme kanserinden sonra en yaygın görülen kadın kanserlerinde ihmal edilen bazı belirtiler aksine yaşamsal önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör kadın genital kanserlerinin en sık görülenlerinin rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri olduğunu belirterek 'Eylül ayı Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ayı' kapsamında yaptığı açıklamada en sık görülen üç kadın kanserinin ihmale gelmez belirtilerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Yumurtalık (Over) KanseriRahim ağzı kanseri ülkemizde ne yazık ki kadın kanserlerinde 4. Sırada yer almaktadır. Rahim ağzı kanserinin dünyadaki görülme sıklığına baktığımızda ise 100.000’de 14 kişide rastlanmaktadır. Başka bir deyişle dünyamızda ortalama 500.000 rahim ağzı kanseri hastası vardır ve maalesef bu vakaların yarısı ölümle sonuçlanmaktadır.
#Rahim Ağzı KanseriGoogle'ın Doodle'ını (tema) yaparak onurlandırdığı Yunan bilim insanı Georgios Papanikolaou, kanser tarama yöntemi Pap smear testini geliştirerek dünyada binlerce kadının hayatını kurtardı. Georgios Papanikolaou yaşasaydı bugün 136 yaşına basacaktı.
#Georgios PapanikolaouKadın kanserleri günümüzde giderek yaygınlaşırken, en büyük etkenlerden biri HPV virüsü. 200’den fazla türü bulunan bu virüs cinsel yolla bulaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Turan, HPV’nin rahim ağzı kanserinden dil ve bademcik kanserine dek birçok kansere yol açabildiğini belirtirken, kanserin HPV virüsü alındıktan yıllar sonra ortaya çıkabildiğini, HPV kaynaklı hastalıkların çoğunun HPV aşısıyla engellenebileceğini söylüyor. Prof. Dr. Cem Turan, bu tehlikeli virüsü anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#HpvKanser tedavisinde temel strateji yıllarca tümör hücrelerine ilaç ve ışınla saldırıydı. Tümörlerle ilgili bilgiler arttıkça ‘hedefe yönelik’ ilaçlar geliştirildi. Ancak yan etkiler ve gelişen direnç sorun olmaya devam ediyor. İmmünoterapinin önemli avantajlarından biri de yan etkilerinin daha az ve baş edilebilir olması.
#KanserYapılan araştırmalar birçok meyve ve sebzenin faydalı olduğu organa şekil olarak da benzediğini ortaya çıkardı. Üstelik benzedikleri organlarla ilgili ilginç tesadüfleri de var bu yiyeceklerin. Örneğin şekli rahme benzerliğiyle dikkat çeken avokadonun yenecek kıvama gelmesi için ağaçta 9 ay geçirmesi gerekiyor!İşte benzediği organa iyi geldiğini kanıtlayan 9 yiyecek
#BeslenmeDomuz gribi aşısına karşı muhalif çıkışlarıyla gündeme gelen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, şimdi de rahim ağzı kanseri aşısı olarak pazarlanan HPV aşısıyla ilgili sorular soruyor. Küçükusta kendi sitesinde paylaştığı kaygılarında yalnız değil. Bazı kadın hastalıkları ve doğum uzmanı profesörler de aynı düşüncede