Doğru yapılan smear hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Doğru yapılan smear hayat kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2005 00:18

Rahim ağzı kanserleri taraması ve erken yakalanmasında smear testlerinin rolü çok büyük. Rahim ağzı kanseri insan vücudunda gelişmesi önlenebilen tek kanser türü. Çünkü bu kanser 10 yıl gibi bir süreçte, derece derece gelişir. Tüm bu gelişme aşamaları da smear testi ile saptanabilir.

Ancak yeterli smear alınmaz ve iyi bir mikroskopik inceleme yapılmazsa, yılda bir bu testi yaptırmak rahim ağzı kanserinden korunmak için yeterli olmaz.

l Smear testiyle bakılan nedir?

Rahim ağzının kanser öncüsü hastalıkları hastada hiçbir özel belirti göstermez. Kanser öncüsü hastalıklar ancak smear testi ile saptanabiliyor. Rahim ağzı kanserlerinin gelişmesine neden olan, kısaca HPV denilen Human Papillomavirus’un hücrelerde oluşturduğu etkiye bakılıyor. Ayrıca kansere neden olabilecek diğer anormal hücreler de smear testinde saptanabilir. Bu anormal hücrelerin saptandığı hastalarda gerekli önlemler alınarak tedavileri yapılır.

l Hangi sıklıkta yapılır?

Yılda bir kez yeterli ve kaliteli bir smear testi yapılan kadında, rahim ağzı kanserinin gelişme riski en az yüzde 95 oranında azalır. Smear’in beklenen etkinlikte olabilmesi için azami özenin gösterilmesi gerekir. Smear’ler yeterli olarak alınmalı ve bu alanda yetkili ve eğitimli kişiler tarafından dikkatle incelenmeli. Tarama aceleye getirilmemeli.

l Rahim ağzı kanserini önlemek için önerileriniz nedir?

- Tek eşli cinsel yaşam tercih edilmeli.

- Sigara içilmemeli.

- Cinsel yaşamı aktif veya 21 yaşına ulaşan her kadın yılda bir defa kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmeli. Muayene sırasında rahim ağzından smear alınmalı.

- Smear’ı alan uzman teste gönülden inanmalı. Alırken yeterlilik kriterlerine özen göstermeli.

- İnceleyecek ve raporlayacak patoloji uzmanı sitopatoloji alanında da eğitim görmüş olmalı.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!