İngiltere’de yapılan bir araştırma, çalışmanın mı yoksa evde çocuk bakmanın mı daha zor olduğuna dair ilginç sonuçlar ortaya koydu. Buna göre her üç ebeveynden biri, evde çocuk bakmanın tam zamanlı bir işe göre daha zor ve stresli olduğunu düşünüyor. Araştırma için hazırlanan ankete katılan ebeveynlerin büyük bir kısmı çocuk sahibi olmanın düşündüklerinden daha zor olduğunu kabul ediyor ve evde çocuklarla kalan ebeveynin sorumluluklarının işyerinde çalışan ebeveyne kıyasla daha stresli olduğunu belirtiyor. Peki Türkiye'deki anneler bu konuda ne düşünüyor?
#Çalışan Anneİngiltere’de yapılan bir araştırma, çalışmanın mı yoksa evde çocuk bakmanın mı daha zor olduğuna dair ilginç sonuçlar ortaya koydu. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde annelere, “Çalışmak mı zor, evde çocuk bakmak mı?” diye sorduk. İşte kadınların kendi deneyimlerinden yola çıkarak verdikleri cevaplar ve asıl zorluğun çocuk bakımında birinci sorumluluğun anneye ait olduğunu düşünmek olduğunun altını çizen Uzman Psikolog ve İlişki Psikoterapisti Ezgi Acar Şirin’in yorumları…
#Bir Sorudan Fazlası17-18 Haziran’da düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na 3 milyon 498 bin 18 aday başvurdu. Sınavda bu yıl da baraj puanı uygulanmayacak. Yerleştirme puanları adayların sınav puanlarına ortaöğretim başarı notları eklenerek hesaplanacak. Son düzlüğe girilen YKS öncesi adayların yapması ve yapmaması gerekenleri uzmanlara sorduk...
#Yükseköğretim Kurumları Sınavı‘Misafirin başımızın üstünde yeri var’ tabii ki ama bazı misafirler davranışlarıyla, ihlal ettikleri görgü ve nezaket kurallarıyla ev sahiplerini bezdirebiliyor. Belki de misafirlikte farkında olmadan bu hataları siz de yapıyorsunuz. Bir Sorudan Fazlası serimizde hem misafirlikte uyulması gereken nezaket kurallarını konunun uzmanı ile konuştuk hem de misafirlerinden çok çeken dertli ev sahiplerinin hikâyelerini dinledik.
#MisafirGebelikte; karın ağrısı, bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, sık idrara çıkma, kabızlık, kramplar birçok kadının yaşadığı şikayetler arasındadır. Bu belirtiler çoğunlukla gebeliğin doğasında yer alır. Ancak gebelikteki her şikayet dikkatle sorgulanmalıdır, kimi zaman fizyolojik görünen sorunlar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Hamilelikte sık idrara çıkma konusunda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay bilgiler verdi.
#Hamilelikte İdrar KaçırmaTüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok ülkede ikinci dalganın yaşandığı Koviv-19 salgını İstanbul’da alarma geçildi. Vakalardaki artışa dikkat çeken hekimler, kalabalıktan kaçınılması gerektiğini söyleyerek, bağışıklığın güçlendirilmesi ve hijyene dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
#İstanbulBir ormanın derinliklerinde, bir dağın eteklerinde, bir mağaranın önünde ya da kumsalda doğayla baş başa kalıp kentin stresinden kurtulabilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay yollarından biri kamp tatili. Ancak bu işin dikkat edilmesi gereken birçok inceliği var. Çadır kurmak için su kenarını ya da çimenlikleri değil, kayalık yamaçları tercih etmeli; iyi bir mat ve uyku tulumu olmadan yola çıkmamalısınız
#KampYükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) artık günler değil saatler sayılıyor. Yaklaşık 2.5 milyon aday koronavirüs önlemleriyle sınava girecek. Uzmanlar bu yıl özel şartlar altında gerçekleştirilecek sınavla ilgili tavsiyelerde bulundu.
#YksLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsDepresyon, inme, diyabet, kanser, kazalar, başarısızlık, mutsuzluk, gerginlik...Geç uyumak, az uyumak, iyi uyuyamamak birçok hastalığa ve psikolojik soruna davetiye çıkarıyor. Peki “uyumak” ne demek? Uyursak kilit çözülür mü? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ender Levent anlattı.
#SağlıkGebelik döneminde düzenli egzersiz, anne adayının ruh ve beden sağlığını koruyor, bebeğin de ideal kiloyla dünyaya gelmesini ve ileride obezite gibi önemli sağlık sorunlarından korunmasını sağlıyor. Bu süreçte planlanan egzersiz programının doktor tarafından değerlendirilmesi, anne ve bebek sağlığı için olumsuz bir etki oluşturmaması açısından büyük önem taşıyor.
#HamilelikYGS'ye gireceklere tavsiyelerde bulunan uzmanlar, adayların özellikle sınava aç girmemelerini dile getirdi. Sınav esnasında anlık stres ve sınav günü beslenme konusuna da değinen uzmanlar, YGS'ye gireceklere önemli tavsiyelerde bulundu. İşte, sınava saatler kala ders çalışmanın yarar ve zarar değerlendirmesinin de yer aldığı YGS'ye gireceklere tavsiyeler ve bilinmesi gerekenler
#Ygsİlkokul birinci sınıfların ilk ders zili bugün çalıyor. Uzmanlar ise aileleri uyarıyor: “Çocuğunuzun okula başlamasıyla ilgili kaygılarınızı kontrol altına alın ve duygularınızı çocuğa yansıtmayın. Okula gitmenin hayatın doğal bir süreci olduğunu ona anlatın.”
#Mebİlkokul birinci sınıfların ilk ders zili yarın çalıyor. Aileler son hazırlıklarını tamamlarken, uzmanlar uyarıyor: “Çocuğunuzun okula başlamasıyla ilgili kaygılarınızı kontrol altına alın ve duygularınızı çocuğa yansıtmayın. Okula gitmenin hayatın doğal bir süreci olduğunu ona anlatın.”
Saatler süren trafik çilesi insanların sadece geç kalmasına neden olmuyor aynı zamanda stres kalbe zarar veriyor, şeker hastalarının şekeri düşüyor, sosyal sorunlara, uzun vadede bunalıma neden oluyor. Tuvalet işkencesi de cabası. Peki bu stresli, sıkıntılı durumun etkileri neler, ne yaparak korunmak gerekiyor? Uzmanlara sorduk hurriyet.com.tr'ye anlattılar.