Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (dHA) - GAZİANTEP Kolej Vakfı Özel Okulları Rehberlik Zümresi öğretmenleri, sınav süresince vatandaşları sessizliğe davet ederek, "Gençlerimizin geleceği için sınav merkezlerine yakın bölgelerde vatandaşlarımızın sessizliği sağlaması adayların dikkatlerinin dağılmaması için büyük önem taşıyor" dedi.
18-19 Haziran'da yapılacak olan LYS öncesi uyarılarda bulunan uzmanlar, vatandaşların sınava girecek öğrenciler için sınav süresince sessizliği sağlamasına dikkat etmelerini isteyerek, öğrencilere çeşitli uyarılarda bulundu. GKV Rehberlik Servisi öğretmenleri İpek Kundak, Sibel Çolak Işık, Oğuz Hançer, Bilge Kılıç, Derya Atilla, Fatoş Okuyucu, Nevra Bal ve Gökçen Bindal yaptıkları ortak değerlendirmede, öğrencilerin sınav öncesi olumsuz kaygılardan uzaklaşmalarını ve olaylara pozitif bakmalarını önerdi. GKV Rehberlik Servisi Zümre Başkanı İpek Kundak, başarı için öncelikle pozitif düşünme ve olumsuz kaygılardan uzak durmaları tavsiyesinde bulunarak şöyle dedi:
"Sınavı gözünüzde fazla büyütmeyin. Sınavı ölüm kalım meselesi veya ciddi bir varoluş meselesi olarak görmeyin. 'Ben bunu yapamam', 'Sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım' gibi düşünceleri bir kenara bırakın. 'Bu sınava çok iyi hazırlandım', Yapabileceğimin en iyisini yaptım' gibi cümleler kaygınızı azaltacaktır. Yapılması gereken kalan zamanı akıllıca ve en doğru şekilde kullanmaktır. Sınav öncesinde şimdiye kadar yemediğiniz besini ilk defa tüketmeyin. Olabildiğince dışarıda yemek yemeyin. Uyku düzeninizi oturtmaya çalışın, uyku ve beslenme düzeninizde önemli değişiklikler yapmamaya özen gösterin. Sınava gireceğiniz yeri gidip görün. Yakın çevrenizle moral bozucu tartışmalardan uzak durun. Daha ziyade rahat olacağınız ortamları tercih edin. Size verilecek cevap kağıdıyla ilgili kodlamaları dikkatli ve eksiksiz olarak doldurun. Verilen cevap kağıdının adınıza düzenlenip düzenlenmediğini kontrol edin. Soru kitapçığı üzerine, adınızı-soyadınızı, TC Kimlik numaranızı ve sınav salon numaranızı yazınız."
Sınav anının önemine de dikkat çeken Kundak, şıklardan önce soru metninn okunması, soru kökenlerinin iyi anlaşılması ve hemen doğru sanılan şıkkın işaretlenmemesini de önerdi.
Sınav sınasında adayların morallerinin bozulması ve dikkatlerinin dağılması halinde yapılması gerekenler hakkında da önerilerde bulunan Kundak, "Sınav süresince moraliniz bozulduğunda, konsantrasyonunuz dağıldığında veya üst üste yapamadığınız sorular olduğunda kaleminizi bırakın. Arkanıza yaslanın. Gözlerinizi kapatıp nefes egzersizleri yapabilirsiniz” dedi.
Sınavda zaman kullanmanın önemine de değinen Kundak “Sınav, bilgiyi kullanma hızınızı ölçer. Hız ve doğru cevap arasındaki dengeyi kurun. Aşırı dikkat ya da dikkatsizlik zaman kaybına neden olur. Belirli aralıklarla zamanı kontrol edin. Geçen zamanla değil kalan zamanla ilgilenin" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI