Uzmanlardan ailelere uyarı: Kaygılarınızı çocuğa yansıtmayın

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan ailelere uyarı: Kaygılarınızı çocuğa yansıtmayın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 09:26

İlkokul birinci sınıfların ilk ders zili bugün çalıyor. Uzmanlar ise aileleri uyarıyor: “Çocuğunuzun okula başlamasıyla ilgili kaygılarınızı kontrol altına alın ve duygularınızı çocuğa yansıtmayın. Okula gitmenin hayatın doğal bir süreci olduğunu ona anlatın.”

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mecburi ilkokul çağına giren 1.335.721 çocuğun ilkokul birinci sınıflara kayıtlarını e-Okul üzerinden tamamladı. Ara sınıflar 15 Eylül Pazartesi günü tekrar ders başı yapacakken, ortaokul 5’inci sınıflarla birlikte, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri uyum programı kapsamında bugün okula başlıyor. Uzmanlar ise, aileleri uyararak “Çocuğunuzun okula başlamasıyla ilgili kaygılarınızı kontrol altına alın ve duygularınızı çocuğa yansıtmayın. Okula gitmenin hayatın doğal bir süreci olduğunu ona anlatın ve bu konuda kısa açıklamalar yaptıktan sonra üzerinde çok durmayın. Aşırı koruyucu ya da ihmalkar tutumunuz çocukların okula uyum sürecini etkileyebilir. Önemli olan çocuğu dinlemek, gerektiği kadar okul ve öğretmen ile iletişim içinde olmaktır” diyorlar.
Uzmanların, çocukları okula yeni başlayacak ailelere, ilk günlerde yapılması gerekenler ile ilgili önerileri şöyle:

Haberin Devamı

‘Veda’ anını uzatmayın

- Öncelikle çocuğunuza, okula gitmenin hayatın doğal bir süreci olduğunu anlatın ve bu konuda kısa açıklamalar yaptıktan sonra üzerinde çok durmayın.
- Okulla beraber çocuğun uyku zamanında değişiklik olacak. Erken yatması için zorlamayın. Çocuğunuza bu konuda anlayış gösterin, gerekirse ilk günlerde ailece onun yatması gereken saatlere göre uyku saatlerini ayarlayın.
- Okulun ilk günlerinde çocuk hangi ebeveynden daha kolay ayrılabiliyorsa okula onunla gitmesi gerekiyor. İlk iki gün dışında ise okulda beklemeyin.
- İlk gün çocuğunuzun çantasını hazırlamasına, içine yiyecek, içecek koymasına yardım edin.
- Kıyafetini kendisi giymesi ve hazırlıklarını tamamlaması için teşvik edin.
- Kendi kıyafetlerini giyemiyor, çantasını hazırlamıyorsa “Nasıl okula gideceksin” gibi sözler söylemeyin.
- Evden zamanında çıkın, okula telaşlı gitmeyin. Sınıfa girdikten sonra bir süre bahçede durun.
- İlk gün onu okuldan siz almaya çalışın, erken gidip sizi görebileceği bir yerde bekleyin.
- Öğrenciyi okula bıraktığınızda ‘veda’ anını fazla uzun tutmayın ya da kaçar gibi gitmeyin. Çocuk sizden güven alarak okula adım atmalı.
- Çocuk okuldayken, siz dışarıda bir etkinlik yapacaksanız, bunu onun yanında konuşmayın. O okuldayken, sizin eğleneceğinizi düşünebilir ve okula gitmeyi ceza gibi algılayabilir.
- Onun okula başlamasıyla ilgili kaygılarınızı kontrol altına alın ve duygularınızı çocuğa yansıtmayın.
- Okul ve öğretmen hakkında olumsuz konuşmalardan kaçının.

Haberin Devamı

Aşırı koruyucu ya da ihmalkar olmayın

- Okul hakkında ne düşündüğünü sorun, size soru sormasına izin verin. Onu dinleyin ve eleştirmeden, susturmadan mümkün olduğunca kafasına takılan sorulara cevap verin.
- Çocuğunuzun sizden ayrılmasının, sizi kaybedeceği anlamına gelmediğini bilmesi gerekiyor. Okula nasıl gidileceğini ve ortamını, öğretmenini tanıdığınızı söyleyin. Bu onu rahatlatacaktır.
- Aşırı koruyucu ya da ihmalkar tutumunuz çocukların okula uyum sürecini etkileyebilir. Önemli olan çocuğu dinlemek, gerektiği kadar okul ve öğretmen ile iletişim içinde olmaktır.
- Anne-babasının öğretmene güvendiğini hissetmek ve okulda olanları onayladıklarını bilmek çocuğunuzun da okula güvenmesini ve uyum sağlamasını kolaylaştırır.
- Aile ortamından ayrılıp, üstelik sıkı kuralların olduğu, alışık olmadığı yeni bir ortama girmek istemeyen çocukların aklına gelecek ilk çözüm okula gitmemek olur. Ancak sizin net ve kararlı tutumunuz, başka bir seçeneğinin olmadığını anlamasına ve onun bu düşünceden uzaklaşmasına yardımcı olur.
- Çocuğun öğretmenini sevmemesi gibi sorunlar yaşanabilir. Onu ikna etmeye çalışmak yerine, suçlayıcı dilden kaçınarak durumu öğretmene anlatın, olumlu bir iletişime geçmelerini sağlayın.
- Arkadaşlık kuramama sorunları yaşayabilir. Bu küçük ama önemli bir durum olduğu için okula gittiğinizde velilerle sohbet edin, çocuklarınızın birarada olmasını ve iletişim kurmasını sağlayın. Okul dışında çocukların biraraya geleceği ortamlar da yaratabilirsiniz.

Haberin Devamı

Okul başarısı sağlıklı beslenmeye bağlı

- Çocuğunuzun gece daha erken yartmasını sağlayın. Kahvaltıya zaman ayırabilecek şekilde uyuması gerekiyor.
- Kahvaltıyı öncelik haline getirin, mümkünse bütün aile masaya beraber oturun. Genelde beraber yemeğe oturan ailelerin çocuklarında obezitenin daha az olduğu görülüyor.
- Oturmak zor ise, çocuğunuza yoğurt ve kuru meyve ve tam tahılla ekmekle peynili veya yumurtalı ya da mevsim uygunsa domatesli sandviç, meyve, süt gibi yolda yiyebileceği pratik yiyecekler hazırlayın.
- Proteinden zengin bir kahvaltıyı tercih edin. Yumurta, süt ve peynir hem protein hem de kalsiyum açısından ihtiyacı karşıladığı için önemli.
- Kan şeker düzeyinin ani düşmesi çocukların ruh halini ve odaklanma gücünü azaltabilir. Lif içermesi açısından tam tahıllı ekmekler, yulaf, kinoa gibi tahıllar tercih edilmeli. Badem, ceviz, fındık, taze meyve, kuru meyve, zeytin de verilebilecek faydalı seçenekler.
- Öğle yemeklerinde bol salçalı, yağlı, kızartılmış ve kakaolu tatlılar yerine, bol peynir, balık, tavuk veya kırmızı et ile yapılmış, içinde sebze ve yeşillik olan, bol tahıllı sandviç yanında taze meyve tüketmek daha sağlıklı olur.
- Akşam yemeklerinde de ağır yağda kızartılmış gıdalar yerine, yağ oranı düşük hafif yiyecekler, beslenmen gecenin rahat geçmesi için önemli.

Haberin Devamı

İLK HAFTA UYUM PROGRAMI

Okul öncesi, ilkokul birinci sınıflar, ortaokul ve imam hatip ortaokullarındaki 5’inci sınıf öğrencilerinin eğitim öğretime hazırlanması için uyum programı 8-12 Eylül arasında yapılacak. Örgün ve yaygın eğitimdeki tüm öğrenciler için okullar 15 Eylül Pazartesi günü açılacak. İlk dönem 23 Ocak 2015’te sona erecek. Yarıyıl tatili ise 26 Ocak-6 Şubat 2015 arasında yapılacak. İkinci dönemde öğrenciler 9 Şubat 2015 Pazartesi günü ders başı yapacak. 12 Haziran 2015’te 2014-2015 eğitim öğretim dönemi sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!