Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaDepremin yıktığı 11 ilde artık resmi olarak arama-kurtarma çalışmaları bitti, enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Ancak moloz yığınları demek yıkılan binaların yapımında kullanılan ve kanser başta birçok hastalığa sebebiyet veren asbest, kurşun ve PCB gibi tehlikeli maddelerin de açığa çıkmış olması demek. İnsan sağlığını tehlikeye atan tüm bu maddeler moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışıyor. Dolayısıyla uzmanlar bölgeye yemek, çadır ve hijyen malzemeleri kadar toz maskesi yardımı yapılması ve acil önlemler alınması gerektiği yönünde uyarıyor. Peki ne önlem alacak, nasıl korunacağız? Bizi bekleyen olası tehlikeler neler? İşte yanıtı.
#DepremKansere bağlı ölümler içerisinde akciğer kanserinin hâlâ birinci sıradaki yerini koruduğunu hatırlatan İç Hastalıkları ve Tıbbı Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Can, “Hekimler olarak akciğer kanseri konusunda uyarı yaparken sık karşılaştığımız ‘hiç sigara içmemiş kişilerin de akciğer kanseri olduğu’ savunması son derece yanlıştır. Ağır sigara içen bir kişide akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 30'lara çıkarken, hiç sigara içmeyen birinde ise bu risk yüzde 1'den bile daha düşüktür. Ayrıca kanser hastalarının immün sistemi zayıf olduğundan zatürre ve grip aşılarını mutlaka yapmaları gereklidir” dedi.
#Prof. Dr. Alper CanRadon gazı, doğadaki toprak ve taşta normal olarak bulunan radyum, toryum ve uranyumun bozunuma uğraması ile ortaya çıkan bir radyoktif gazdır. Doğada oluşan radyasyonun yaklaşık %50’si radon kaynaklıdır. Radon’un bilinen 40 izotopu olup, bunların ikisi ((Radon 222 (Radon) ve Radon 220 (Thoron) insana zarar veren asıl türleridir.
#Kanser SebepleriKadınlarda görülen meme, rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserleri ile mücadele, modern tıbbın önemli hedeflerinden biri haline geldi. Ülkemizde her gün yaklaşık 100 kadına meme, 45 kadına genital, 45 kadına tiroit, 30 kadına kalın bağırsak, 20 kadına ise akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Teoman Yanmaz, kadınlarda görülen kanserlerin nedenleri ve kanserden korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Kadın SağlığıYalova'da 4.5 şiddetinde yaşanan deprem 18 yıl önce yapımına başlanan ve tamamlanması için gün sayan erken uyarı sistemi sayesinde 2 gün önce tahmin edildiği öne sürüldü. Ancak depremin beklendiği haberinin vatandaşla paylaşılmaması yeni bir tartışma konusu başlattı. 4.5 şiddetindeki depremin 2 gün önce sinyalini veren erken uyarı sisteminin geliştirilme aşamasında olduğunu belirten Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, vatandaşa duyurulma noktasında belediyenin bir sorumluluğunun bulunmadığını söyledi.
#YalovaSağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), doğal kaynaklardan maruz kalınan radyasyonun büyük bölümünü oluşturan radon gazının ev içi ölçüm değerlerini belirlemek amacıyla bir proje başlattı. “Türkiye Ev İçerisinde Radon Gazı Seviyesi Haritalandırılması” projesi kapsamında ülke genelinde 62 bin eve radon sensörleri yerleştirilerek ölçümler yapılacak. Doğru ölçüm için, ölçüm cihazlarının iki ay boyunca salon ve yatak odasında bulunan dolap üzeri gibi yüksek bir yerde, hiç oynatılmadan bekletilmesi gerekiyor. 2019 yılına kadar tüm illerdeki radon gazı ölçümlerinin tamamlanması planlanıyor.
#Radon GazıStres ve belli kronolojik hastalıkları önlemek için en iyi yöntemlerden birinin fizik tedavi rehabilitasyon ve kür merkezlerine gitmek olduğunu belirten uzmanlar, birçok sağlık kasasının bu tip terapilerin masraflarını karşıladığını ve sigortalıların sağlık kasalarından bu talepte bulunabileceklerini söylüyorlar.
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği Şefi Dr. Yüksel Barut, X ışınları konusunda hastaları uyarıyor. Yüksek doz X ışını alındığında, lösemi başta olmak üzere tiroid, meme, sindirim sistemi ve akciğer gibi birçok organda kanser görülme olasılığının arttığına dikkat çeken Barut, "Bilgisayarlı tomografi istemedi diye hekimi suçlamamak gerekiyor." diyor. Barut'un hurriyet.com.tr'ye yaptığı çok önemli açıklama şöyle:
ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Öğretim Üyesi ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Kayseri Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, topraktaki mevcut uranyumun zamanla radon gazı ürettiğini, oluşan radon gazının ise tek katlı evlerde tabandan içeri sızarak kişide akciğer kanseri riskine yol açtığını kaydetti.
SIM kartları aracılığıyla toplanan bilgilerle barajlardaki su seviyesinin ne kadar olduğu öğrenilebiliyor, su ve doğalgaz gibi sayaçlar uzaktan okutulabiliyor, beyaz bastonlara yerleştirilerek görme özürlülere rehberlik hizmeti verdirilebiliyor. Dahası insandan alınan sağlık verileri anında doktorlara iletilebiliyor.