Güncelleme Tarihi:
TÜRK Akciğer Kanseri, Türk Tıbbi Onkoloji, Türk Toraks ile İmmüno-Onkoloji dernekleri, yılda 30 bin yeni vakanın tanı aldığı akciğer kanserine karşı güçlerini birleştirdi.
Türkiye’de erkeklerde en sık, kadınlarda ise beşinci sıklıkta görülen akciğer kanserine karşı oluşturulan yol haritasının tanıtıldığı basın toplantısında konuşan İmmüno-Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, sigara içmeyenlerde günde 1 milyon, içenlerde ise yine günde 100 milyon kanser hücresi üretildiğini söyledi. Genellikle bağışıklık sisteminin ‘imalat hatası’ olan bu hücreleri yok ettiğini belirten Prof. Dr. Çelik, “Ancak kanser hücreleri çok zeki. Bazen bağışıklık sistemi hücrelerini atlatabiliyor” dedi.
Türkiye Akciğer Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıza Çetingöz, akciğer kanserinin genellikle geç tanı alabildiğini belirterek, “Tanı alan hastaların ancak yüzde 15-20’sini ameliyata yollayabiliyoruz” dedi.
2050’DEN SONRA AZALABİLİR
Türk Toraks Derneği’nden Prof. Dr. Sedat Altın, sigaranın kapalı alanlarda içimiyle ilgili yapılan düzenlemelerin sonucu olarak 2050’lerden sonra akciğer kanserinde azalma beklediklerini söyledi. A
ncak denetimlerin gevşetildiğini ve kapalı alanlarda yeniden sigara içildiğini hatırlatan Prof. Dr. Altın, “Sigara içiminde yüzde 13 azalma olmuştu gerçekten. Ancak zafer sevincine çabuk kapıldık” dedi. Prof. Dr. Altın akciğer kanserinde sigaranın yanı sıra, hava kirliliği, radon gazı, kimyasallar gibi başka faktörlerin de etkili olduğunu sözlerine ekledi.