Güncelleme Tarihi:
Bütün illeri kapsayan ‘aktif kanser kayıt sistemi’ oluşturulacak ve erken teşhise yönelik taramalar yaygınlaştırılacak. Beştepe’de oluşturulan Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu ile Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Türkiye’de ölümcül kanser türlerinin erken teşhisi için bütünleşik sağlık hizmet modeli hayata geçiriliyor. Buna göre bulaşıcı olmayan hipertansiyon, diyabet, kardiyovasküler ve obezite gibi hastalıklar için tarama programlarının yaygınlaştırılması planlanıyor.
Yeni dönemde başlatılacak çalışmalarla bazı kanser türleri başta olmak üzere erken teşhise yönelik taramalar Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak. Asbest ve radon gibi risk faktörlerinin bölgeler ve şehirlere göre haritası çıkarılacak. Hangi bölgelerde hangi kanser türünün daha yaygın olduğu araştırılacak. Bunun sonucunda bütün illeri kapsayan aktif kanser kayıt sistemi oluşturulacak. Kanserle mücadele kapsamında erken teşhis ve tedavi için eğitimler verilecek.
6 MİLYON KİŞİYE TARAMA
Türkiye Kanser Gen Projesi kapsamında kanser hastalarının genomik profilini çıkarılarak kanser hastalarında kişiye özel tedavi uygulamaları geliştirilecek. TÜRKÖK Ulusal Doku Bilgi Bankası’na kayıtlı gönüllü hücre bağışçı sayısı arttırılacak. Kök hücre bağışçı kazanımına yönelik tanıtım faaliyetleri yapılarak daha çok bağış sağlanacak. ‘Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nin sayısı arttırılacak. Bu kapsamda yılda 6 milyon vatandaşın ücretsiz kanser tarama programına alınması planlanıyor. ‘Aile Sağlığı Merkezleri’nde de kanser tarama hizmetleri verilecek.