Güncelleme Tarihi:
Alman sağlık sektöründe fizik tedavi ve kür merkezleri önemli bir yer tutuyor. Bu tip rehabilitasyon ve kür merkezlerinde yapılan birçok tedavinin masrafı da sağlık kasalarınca karşılanıyor. Ancak birçok sigortalı bu tedavi yöntemlerini ve bu tedavi yöntemlerinden nasıl faydalanabileceğini bilmiyor. Hangi durumlarda nasıl bir fizik tedavi ya da kür merkezinin daha uygun olabileceği, tedavi masraflarının kim tarafından karşılanabileceği sorusuna uzmanlar şu yanıtları veriyor:
Fizik tedavi rehabilitasyon kür merkezleri nedir?
Fizik tedavi, hareket sistemindeki hastalıkların rehabilitasyonu, fonksiyon eksikliği ve buna bağlı bozuklukları normal haline döndürmek için uygulanan tedavi yöntemidir. Almanya'da bu tip tedavilerin uygulandığı, Türkiye'de kaplıcalar diye bilinen, bir çok kür merkezi bulunmakta.
Kür merkezlerinde sağlıklı yaşam için nelere dikkat edilmesi gerektiği öğretildiği gibi bazı hastalıkların veya ameliyat sonrası vücudun yeniden eski gücüne kavuşması için belli tedavi yöntemleri de uygulanıyor.
Kür merkezlerinde ne kadar kalınmalı?
Uzmanlar kür merkezlerinde tedavinin en az üç veya dört hafta süresince uygulanmasını tavsiye ediyor. Bu şekilde tedavinin etkisinin daha iyi ortaya çıkacağı belirtiliyor.
Hangi bedensel rahatsızlıklarda tavsiye ediliyor?
Termal havuzlar veya kür merkezleri rahatsızlıklara göre ayrılır:
- Kalp, damar ve tansiyon rahatsızlıkları
- Eklem ve sırt ağrılarında, örneğin romatizma, damla hastalığı diye bilinen gut, ve osteoporoz (kemik erimesi) gibi hastalıklarda
- Solunum yolu ile ilgili rahatsızlıklarda (bronşit ve astım)
- Sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda
- Metabolizma ile ilgili rahatsızlıklarda (örneğin şeker)
- Böbrek ve idrar yolları ile ilgili rahatsızlıklarda
- Cilt ile ilgili rahatsızlıklarda
- Sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda
Sağlık sandığından tedavisini nasıl talep edebilirim?
Kür merkezlerine gidilebilmesi için öncelikle doktorunuzla görüşmeniz gerekiyor. Rahatsızlığınızın fizik tedavi rehabilitasyon kür merkezlerinde tedavi görmeniz için uygun olup olmadığı tespit edildikten sonra bu yönde bir tedavinin içeriği belirlenir. Devamında ise sağlık kasasının tıbbi kurulu kür merkezinin uygunluğuna dair karar verir.
Masrafları kim karşılıyor?
Masraflar sağlık sandığı veya emeklilik sandığı tarafından karşılanabilir. Bu konuda en doğru bilgiyi ve başvuru formlarını doktorunuzdan veya direkt sağlık kasanızdan alabilirsiniz.
Bana ek ödeme çıkar mı?
Bu tip tedavilerin masrafı sağlık veya emeklilik sandığı tarafından karşılansa da sigortalının her halükarda günlük 10 Euro ödemesi gerekiyor. Ek ödemenin miktarı uygulanan tedaviye ve sigortalının gelirine göre de değişebiliyor. Ödeme direkt kür ya da fizyoterapi merkezine yapılıyor. Bunun dışında ilaçlar ve özel terapiler için 10'ar Euro ödeniyor. 18 yaşından küçüklerde ek ödeme talep edilmiyor.
Talebim reddedilirse ne yapabilirim?
Sağlık kasaları yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 30'unu reddediyor. Böyle bir durumda doktorunuzla görüşüp, itiraz edin. Sağlık kasaları tasarruf amacı ile çoğu zaman başvuruları incelemeden geri çeviriyorlar.
İşyerinden özel izin almam gerekiyor mu?
Federal Tatil Yasası gereği önlem veya iyileştirme amaçlı tedaviler için iş yerinden izin almak gerekmiyor. Tedavi süresi yıllık izninizden de kesilmiyor.
Belli bir yaş sınırı var mı?
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar veya yaşlılar da tedavi amaçlı fizik tedavi rehabilitasyon veya kür merkezlerine gidebilir.
Yurt dışında da tedavi mümkün mü?
Esas itibari ile buna engel yok. Ancak Almanya'daki yüksek standartlar başka ülkelerde mevcut olmayabilir. Bu standartlar bir kür merkezinin tanınması açısından önem taşımakta. Bu nedenle çoğu zaman sadece Almanya'daki fizik tedavi ve kür merkezleri kabul görüyor.
Kür merkezine çocuğum veya eşimle gidebilir miyim?
Kür merkezlerinize çocuğunuz veya eşinizle gitmenizde bir sakınca yok. Ancak bunun masraflarının sağlık veya emeklilik sandığı tarafından karşılanması her zaman mümkün olmayabilir. Eğer tedavi süresince çocuğa bakabilecek başka biri yoksa çocuğun birlikte gelmesi söz konusu olabilir. Bazı kaplıcalarda çocukların kalması için imkan sunuluyor. Ayrıca hem yetişkin, hem de çocuklar için özel merkezler de bulunuyor. Eşinizin refakatçi olarak yanınızda kalmasını istiyorsanız, bunun gerekliliğinin doktorunuz tarafından onaylanması gerekiyor.
Almanya'da kaç tane bu tip merkez var?
Almanya genelinde toplam 350 kaplıca ve ılıca bulunuyor. Bunlar şu şekilde sıralanıyor:
- Mineral ve termal kaplıca
- Çamur banyolu kaplıca
- İklimsel kaplıca
- Deniz kaplıcası
- Kneip-kurlu kaplıca
- Felke ve Schroth-kurlu kaplıca
- Maden galerisinde ve Radon terapisi içeren kaplıca
Ne tür tedavi yöntemleri uygulanıyor? Bu yöntemler neye yarıyor?
Masajdan sargıya, soluma ve içmeceden çeşitli terapilere kadar birçok tedavi yöntemleri bu tip merkezlerde sunuluyor. Başlıca tedavi yöntemleri arasında şunlar bulunuyor:
- Stres ve fazla kilolarda en çok uygulanan yöntemlerden biri çamur banyosu veya sargısı. Metabolizmayı güçlendirir ve ısı vererek kalp ve tansiyona iyi gelir.
- Ağrı, gerilme, romatizma ve artrit gibi rahatsızlıklar için fizyoterapi yöntemi uygulanabilir. Burada ısı, elektrik akımı, kızıl veya mor ötesi ışınlarla, banyolar ya da masajlarla sistematik bir tedavi mümkün.
- Artrit ve romatizmanın yanı sıra akciğer ve kan dolaşımı ile ilgili rahatsızlıklarda radyoaktif radon gazının tedavi amaçlı kullanıldığı bir yöntem uygulanabilir.
- Böbrekler, idrar kesesi, mide ve bağırsaklarla ilgili rahatsızlıklarda yüksek mineral oranlı içmece şeklinde bir terapi uygulanabilir.
- Stres, yorgunluk ve kan dolaşımı ile ilgili rahatsızlıklarda en uygun yöntemlerden biri, Thalasso terapisinde kullanılır. Burada kaplıcanın yanı sıra yosun veya balçık sargıları ve soluma banyoları uygulanır.
- Stres, solunum yolları ve tansiyonla ilgili rahatsızlıklarda ya da vücudun direncini arttırmak amacı ile Kneip-kuru yaptırılabilir. Soğuk ve sıcak su banyolarında jimnastik yaptırılır ve özel beslenme uygulanır.