Sevgili Hürriyet okurları... Son zamanlarda uzmanlardan sıkça duyduğumuz quercetin (kuersetin), birçok bitkinin kabuklarında yaygın olarak bulunan kimyasal bir pigmenttir. Quercetin gibi flavonoidlerin yararlı etkileri, vücudunuzda antioksidan olarak işlev görme yeteneklerinden kaynaklanır.
#SağlıkAvokado yaprağı kasların gevşemesine, ağrıların dinmesine ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Avokado yaprağını genelde çay olarak tüketebilir ve cilde olan etkilerinden de faydalanabilirsiniz. Vücudun şeker ihtiyacını karşılaması sebebiyle diyabet için de oldukça etkilidir. Avokado yaprağı faydaları ve çayının nasıl hazırlandığı hakkında ayrıntıları derledik.
#AvokadoMevsimsel alerjiler, alerjik rinit veya saman nezlesi Nisan ve Ağustos ayları arasında nüfusunun neredeyse dörtte birini etkiler. Birçok kişi semptomlarını hafifletmek için eczanelerde satılan antihistaminiklere yönelir. Ancak mutfağınızda bu reaksiyonlarla savaşmak için bitkilerden ve bitki çaylarından yararlanabilirsiniz. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#AlerjiTüm dünyada, kadın ve erkeklerde kalp damar hastalıklarından ölümler ileri teknolojik gelişmelere rağmen hala birinci sırada yer alıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma yaş ortalaması da giderek düşüyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Risk faktörlerini ortadan kaldırmak, vücudun pompası görevini gören kalbimiz için hayati öneme sahiptir. Sağlıklı beslenme ise bu sürecin ilk ve en önemli adımıdır” dedi.
#Süper BesinlerGünümüz şartları gereği baba olma yaşı gittikçe ilerlemekte. 70’li yıllarda erkeklerin %15’i baba oldukları zaman 35 yaşını geçmişlerdi. Oysa günümüzde çocuk sahibi olan erkeklerin neredeyse dörtte biri 35 yaşın üzerinde. 35 yaş, üreme başarısı bakımından erkekler için de kritik bir dönem. Yapılan araştırmalar, 40 yaş üzeri erkeklerde spermlerin de yaşlanmaya başladığını ve eşlerini gebe bırakma kapasitelerinin anlamlı şekilde düştüğünü ortaya çıkardı. Buna göre geçen her yıl için baba olma şansı %5 azalmaktaydı. Daha erken yaşlarda kısa sürede gebelik görülürken, 45 yaşına gelince bekleme süresi neredeyse 5 kat artmakta. Bahsettiğimiz bu durumu “sperm yaşlanması” olarak kabul ediyoruz.
#Sperm YaşlanmasıSağlıklı bir cinsel yaşam için en önemli etkenlerden biri şüphesiz sağlıklı beslenmedir. Besleyici bir diyet, fiziksel aktivitelerin ve duygusal durumun yanında cinsel gücü doğal yolla artırmanızda oldukça etkilidir. Peki, cinsel gücü artıran besinler nelerdir? İşte kadınlarda ve erkeklerde cinsel gücün artmasını sağlayan o mucize yiyecekler...
#Cinsel Gücü Artıran BesinlerKuersetinin, diyette en bol bulunan antioksidanlardan biridir. Vücudunuzun kronik hastalıklarla bağlantılı olan serbest radikal hasarıyla savaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynayan kuersetin, bazı sebzelerde ve meyvelerde bulunmaktadır. Peki, kuersetin nedir? Kuersetinin faydaları
#KuersetinBurun tıkanıklığı, kaşıntı, hapşırma ve geniz akıntısı gibi şikâyetlere neden olan sonbahar alerjisinden evde alacağımız basit önlemlerle korunabiliriz. Quercetin’in yanısıra çörekotu, nane ve okaliptüs yağı gibi doğal maddeler de alerjiye karşı etkili.
#Sonbahar AlerjisiKinoa tohumu, bitkinin yenilebilen kısmıdır. Çok küçük taneler biçiminde görüntüsüne karşılık kinoa tohumları son derece besleyici bir yapıya sahip durumdadırlar. Sizin için pek çok kişi tarafından merak edilen Kinoa tohumu nedir ve ne işe yarar? Kinoa tohumu faydaları ve özellikleri şeklinde özenle seçilmiş olan konu başlıklarını tüm detayları ile derledik.
Kuersetinin, birçok meyve, sebze ve tohumda bulunan doğal bir pigment olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Kuersetinin, diyette en bol bulunan antioksidanlardan biridir. Vücudunuzun kronik hastalıklarla bağlantılı olan serbest radikal hasarıyla savaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynar” dedi.
#Doç. Dr. Ümit SavaşçıFaydalarıyla adından sıkça söz ettiren alıç, ekşi muşmula olarak da biliniyor. Sağlık için de oldukça yararlı olan bu meyve, sirke gibi farklı şekillerde de kullanılabiliyor. Üstelik alıç sirkesini evinizde de kolayca hazırlayabilirsiniz. Peki alıç sirkesinin faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır? İşte detaylar
#Alıç SirkesiPandemi nedeniyle bağışıklık sistemimiz konusunda çok dikkatliyiz. Ancak hangisi ne işe yarıyor veya ne kadarı bizi nasıl koruyor diye araştırmadan her takviyeyi almak da sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar takviyelerin hekim kontrolünde ve yeterli dozda kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.
#BağışıklıkYemişen ya da ekşi muşmula adıyla da bilinen alıç, faydalarıyla adeta doğal ilaç görevi görüyor. Yüzyıllardır kullanılan bu meyve son zamanlarda farklı formlarda da kullanılıyor ve oldukça ilgi görüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Tuğba Özkan ile Diyetisyen Şeyma Yılmaz faydaları saymakla bitmeyen alıç sirkesi hakkında açıklamalarda bulundu.
#Alıç SirkesiPandemi sürecinde evde kalan çocukların obezite riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, aileleri uyardı. Özellikle ekran başında yemek yenmemesi ve paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Dr. Tülümen, çocukları evde hazırlanabilecek pratik ve sağlıklı atıştırmalıklarla tanıştırmak gerektiğini söyledi.
#PandemiÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, pandemi sürecinde evde kalan çocukların obezite riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek aileleri uyardı. Özellikle ekran başında yemek yenmemesi ve paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Dr. Tülümen, çocukları evde hazırlanabilecek pratik ve sağlıklı atıştırmalıklarla tanıştırmak gerektiğini söyledi.
#Dr. Tuğçe TülümenFonksiyonel beslenmen, günlük hayatta beslenmemizde bulunan, kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan, bağışıklık sistemimizi güçlendiren, yaşlanmayı geciktiren ve sağlığımızı koruyan ve düzelten bileşenleri içeren beslenme düzenidir. Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, fonksiyonel beslenmenin vücuda faydaları ve kanser riskini azaltmadaki etkilerine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
#Fonksiyonel BeslenmeŞEKER hastalarının cinsel sağlık sorunları yaşadığını söyleyen Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, "Yaşam tarzı değişiklikleri ve yeni tedavi yöntemleriyle sorun ortadan kalkabiliyor. Diyabet, testosteron hormonunu da düşürüyor böyle olunca şeker hastası erkeklerde isteksizlik ve sertleşme sorunu görülme riski normal erkeklere göre üç kat artıyor" dedi.
#Prof. Dr. Halim HattatÇocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden Özsoy Koç Covid-19 hastalığının yenidoğan ve çocuklarda seyrine ilişkin araştırmaların yeni yeni şekillenmeye başladığını belirtiyor. Çocukların sıklıkla hafif -orta ve da ya da asemptomatik olarak bu hastalığı geçirdiği görünüyor.
#KoronavirusGünümüzde birçok insan, kurtulamadığı hastalığına bitkisel çözüm arıyor. "Hipertansiyonu doğal olarak azaltmak mümkün mü" sorusu en çok dile gelen sorulardan. Bazı doğal ve bitkisel tedavilerin yüksek tansiyonu önlemede ve kontrol altına almada olumlu etkileri bilimsel makalelerle kanıtlandı. Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, yüksek tansiyon hastalarının baş tacı yapması gereken besinleri açıkladı.
#SağlıkSoğan, aynı sarımsak gibi, güçlü kokusu nedeniyle bazen yemekten kaçındığımız gıdalar arasında yer alıyor ancak, yine sarımsak gibi sağlığa faydaları nedeniyle uzmanlar tarafından sık sık tüketilmesi öneriliyor. Soğan suyunun faydaları arasında ilk olarak sayılanlar antiseptik olması, bakterilere karşı vücudun direncini arttırması, kan basıncını dengelemesi ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlaması bulunuyor.
#SoğanDoğanın bize sunduğu her besin bir mucizedir. Kimi lezzeti, kimi de sağlık faydaları nedeniyle gözdedir. Beslenme bilimi söz konusu olduğundaysa “birbirini tamamlayan besinler” kavramı girer devreye. Onları “birlikte yiyip içmek”, birlikten güç doğar misali bedene daha çok güç, kuvvet, daha fazla sağlık verir. İşte “birbirini tamamlayan” besin ikililerine yedi güzel örnek! Yazıyı “Dr. Evren Altınel” hazırladı. Buyurun...
#Domates