Güncelleme Tarihi:
Yeşil çay ve ısırgan otu çayı gibi bazı otlar ve çaylar, antihistaminikler içerir ve ayrıca semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir.
Alerjiye İyi Gelen Bitkiler ve Bitki Çayları Nelerdir?
Mevsimsel alerjilerin semptomları tipiktir ve yanlışlıkla soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Alerjik rinit, bağışıklık sisteminin alerjenlere karşı bir savunma tepkisidir. En yaygın olanları dişbudak, huş, meşe ve akçaağaç ağaçlarından Nisan ve Mayıs aylarında salınan polen granülleri, Haziran ve Temmuz aylarında üretilen çimen polenleri, Ağustos ayında büyüyen kanarya otu veya yıl boyunca evcil hayvanlarınızdan ve ev akarlarından gelen hayvan tüyleridir.
Vücut, proinflamatuar sinyaller üreterek kendini bu alerjenlere karşı savunmaya çalışır. Etkilenen bireyler genellikle tekrarlayan hapşırma, öksürme, kaşıntılı gözler ve sürekli yırtılma gibi semptomların yanı sıra karıncalanma ve burun akıntısı yaşarlar. Hatta bazılarında baş ağrısı, uykusuzluk, sinirlilik ve iştah azalması vardır. Alerji mevsimi sıkıntılıysa, bu rahatsız edici semptomlara yardımcı olmak için bazı çayların ve bitki çaylarının tadını çıkarmak için mükemmel bir fırsattır.
Rooibos Kırmızı Çay
"Kırmızı çay", rooibos bitki çayı, alerjik reaksiyonlarda önemli bir faktör olan histamin salınımını engelleyen birkaç doğal bileşen (rutin ve kersetin gibi biyoflavonoidler) içerir. Rooibos çayının düzenli tüketimi, alerjenleri metabolize etmeye ve cilt tahrişleri de dahil olmak üzere semptomları hafifletmeye yardımcı olur.
Zencefil ve Zencefil Çayı
Zencefilin faydaları çoktur ve genellikle mide bulantısı ile savaşmak için kullanılır. Bununla birlikte, zencefil içeren çaylar aynı zamanda mükemmel bir doğal antihistaminik ve burun mukozasının iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olan bir infüzyondur.
Nane ve Nane Çayı
Nane çayları veya bitki çayları dekonjestan görevi görür. Bu nane türü, alerjenlere karşı bağışıklık reaksiyonlarının nedeni olan histamin gibi anti-inflamatuar enzimlerin salgılanmasını azaltır.
Melisa ve Melisa Çayı
Nane ailesinin bir parçası olan melisa, limon kokulu aromatik bir bitkidir. Limon balsamlı bitki çayları, rahatlamayı teşvik etmenin yanı sıra, alerji mevsimi ile ilişkili baş ağrılarını ve solunum semptomlarını yatıştırır.
Meyankökü ve Meyankökü Çayı
Meyan bitkisinden elde edilen meyan kökü, antihistamin ve antienflamatuar etkileri ile ünlüdür. Meyan kökü ile bitki çayı infüzyonu, burun akıntısı ile kaşıntıya yardımcı olur.
Yeşil Çay
Yeşil çay, alerjenlere karşı anti-inflamatuar korumayı destekleyen bir bitki bileşiği olan quercetin açısından zengin bir antioksidandır. Yeşil çaya pigmentasyonunu veren ve polen, toz ve hayvan kıllarının neden olduğu bağışıklık reaksiyonlarını engellemeye yardımcı olan kersetindir.
Zerdeçal ve Zerdeçal Çayı
Zerdeçal, anti-inflamatuar etkileri ile yaygın olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, doğal bir antihistamin gibi davranarak alerji mevsiminin neden olduğu semptomların başlamasını yavaşlatmaya da yardımcı olur. Faydalarını hissetmek için düzenli olarak iyi demlenmiş zerdeçal bitki çayının tadını çıkarabilirsiniz.
Alerjiye İyi Gelen Bitki Çayları Nasıl Tüketilir?
Bitkilerin çaylarını yapmak oldukça basittir. Bir bitkinin yapraklarını önceden kaynattığınız sıcak suyun içerisine atarak demlemeye bırakmanız yeterlidir. 20 ila 30 dakika dinlendikten sonra bitkiyi süzerek çayınızı afiyetle tüketebilirsiniz.
Size alerjinizde yardımcı olacak bitki ve bitki çaylarının yanı sıra alerji mevsimi boyunca, dışarıda çamaşır ve yatak takımlarını kurutmaktan kaçınmalısınız. Sabahın erken saatlerinde, sabah 9'dan önce, çiy alerjenlerin havaya karışmasını engellediği sıralarda evinizi havalandırmalısınız. Günü saçınıza ve cildinize yapışan alerjenleri temizleyecek taze bir duşla bitirmek önemlidir.