Sağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkSevgili lezzetsever dostlarım... İtiraf etmeliyim ki yoğun sıcak hava dalgasının hakim olduğu yaz aylarında benim canım genellikle çok meşakkatli yemekler yapmak istemiyor. Böyle durumlarda da imdadıma çoğunlukla çeşit çeşit salatalar yetişiyor. Bu hafta sizinle de adeta bir Güney Amerika mucizesi olan vitamin, mineral ve iyi karbonhidrat içeren tatlı patates ile çok severek yaptığım bir salata tarifini paylaşmak istiyorum.
#Tatlı Patates SalatasıYemeklere lezzet katmak için birbirinden farklı yöntemler kullanılır. Özellikle de yöresel lezzetlerin bütünleşmesi çok önem taşımaktadır. Biber kurutma metotları ise merak uyandırmaktadır. Biber nasıl kurutulur? Fırında ve güneşte dolmalık, kırmızı, yeşil, acı sivri ve pul biberi kurutma ipuçları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#BiberDaha kolay çorba bilmiyoruz. Hazırlaması 5 dakikanızı alacak. Her yaştan insanın çok severek yiyeceği enfes bir çorba tarifi. Midenizi rahatlatacak. Mercimek çorbası Türk Mutfağının vazgeçilmez başlangıçlarından biridir. Kırmızı, sarı mercimeklerden yapılır. Genelde terbiye kısmını un ile hazırlayıp mutlaka içine soğan konulur. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan menüsü iftar yemeği tarifleri...
#Ramazan MenüsüBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarTürkiye’nin ilk ve tek vegan festivali Didim VegFest’in 4’üncüsü geçen hafta sonu düzenlendi. Biz de Vegan Kasap olarak oradaydık, katılımcılara ürünlerimizi sunduk. Çok sevilen bitkisel kıymalı gözlememizi ve yan standımızda sunulan balsız lokmayı sizler de evinizde deneyin.
#Lokma TatlısıSiraz balığı; Işınsal yüzgeçliler kategorisinde olup, Cyprinidae ailesine ait bir balık türüdür. Dünya çapına yalnızca Türkiye'de bulunmakta ve endemik bir çeşit olan bir balıktır. Doğal yaşam alanlarının yok olması sebebiyle neslinin tükenmesi söz konusu olduğundan nesli tehlikededir. Doğal yaşam alanı ise tatlı su gölleri olarak belirlenmektedir. Peki siraz balığı nedir, siraz balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir ve avlanır? Siraz balığının özellikleri ve faydaları nedir detayları ile derledik.
Dünyada eti çok lezzetli olan ve yenebilen birbirinden çeşitli balık türleri vardır. Bir balığın pişirme püf noktası için ilgili balığı iyi tanımanız gerekmektedir. Bu şekilde üst seviyede bir lezzet ve fayda sağlayabilirsiniz. Bu bakımdan yazıda sizlerin bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde gümüş balığı nedir, halk arasında başka ismi var mıdır, eti yenir mi, nasıl pişirilir, faydaları nelerdir, zararları var mıdır, besin değeri nedir detayları ile derledik.
Olta balıkçılığı yapmayı seven ve boş zamanlarını buna ayıran insanlar, kolaylıkla yakalayabileceği balıkları avlamak ister. Ama bazı balıkları yakalamak hiç de kolay değildir. Bu balıklardan birisi de sargoz balığı olarak bilinir. Denizlerin en kurnaz canlısı olarak bilinen bu balıkları avlamak oldukça zordur. Sargoz Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Tavuktan karnıyarık da yapıyorum, bademli köfte de... Hele tarhanalı şnitzel pişirdiğimde çocuklarım “Anneciğim nasıl bu kadar güzel yemek yapabiliyorsun” diyor. Tavuk, kırmızı ete oranla daha az yağlı, uzun süre de tok tutuyor. Gelin sizlerle tavuklu tariflerimi paylaşayım.
#TavukGeçtiğimiz günlerde gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri ile ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Kastamonu’yu ziyaret etme fırsatı buldum. Bu unutulmaz gezide, çok değişik bir ekşi çeşidi ile tanıştım: kızamık ekşisi. Damaklarda uzun süre yer edinen bu özel ekşi sayesinde de bir tür tavuk çorbası olan ‘kara çorba’ ile tanıştım. Kızamık ekşisi, Kastamonu bölgesinde yetişen Barberis Vulgaris yani kızamık bitkisinin meyvelerinden üretiliyor. Tarifinde kullanılan kızamık ekşisi sebebiyle kara bir renge sahip olan bu çorba, çok eski yıllardan beridir düğün, bayram gibi en coşkulu günlerde pişiriliyor. Kara çorbanın bir diğer önemli noktasını da yalnızca köy tavuğu ile pişirilmesi gerektiği oluşturuyor. Tarif ne yazık ki köy tavuğunun dışında başka bir tavuk kabul etmiyor.
#Kara ÇorbaBaharat yemeklerde en çok kullanılan gıdalardan bir tanesidir. Baharatların birçok çeşidi yer almaktadır. Bu baharat çeşitlerini merak eden kişiler baharatın faydalarını da araştırmaktadırlar. Her yörenin kendine özgü bir takım baharat çeşitleri de yer almaktadır. Peki, baharat çeşitleri nelerdir? Baharat çeşitlerinin isimleri nelerdir? Baharat çeşitlerinin faydaları nelerdir? İşte baharat çeşitlerinin faydalarına dair tüm detaylar.
#Baharat ÇeşitleriÜlkemizde yer alan denizlere baktığımız zaman çok fazla balık çeşidi olduğu rahatlıkla görülmektedir. Bu balık çeşitlerinden biriside çupra balığıdır. Çupra balığının eti de çok lezzetlidir. Özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca çupra bulunmaktadır. Sizler için Çupra nasıl temizlenir? Çupra balığı pişirmeden önce nasıl yıkanmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ÇupraMide ekşimesi, çeşitli mide problemlerinin sonucu hamilelikte, tatlı ya da ekşi yiyince gibi zamanlarda ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle yağlı ve ağır beslenme sonucunda mide ekşimesi meydana gelebilir. Mide ekşimesi aynı zamanda gaz yaparak sindirim problemlerine de sebep olabilir. Peki, mide ekşimesine ne iyi gelir, neden olur? Mide ekşimesi nasıl geçer? İşte, mide ekşimesinin belirtileri ve iyi gelen bitkisel yöntemler
#Mide Ekşimesine Ne İyi GelirZayıflama kürleri yazın yaklaşmasıyla birlikte daha fazla önem kazanıyor. Özellikle kilo vermenin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini isteyenler zayıflama kürü tariflerini uyguluyorlar. Sizlerde zayıflama kürü faydalarını öğrenerek diyetinize zayıflama kürünü de eklediğinizde daha hızlı kilo verebilirsiniz. Zayıflama kürü nedir ve nasıl yapılır? Zayıflama kürü faydaları ve tarifi hakkında tüm merak edilenleri sizin için derledik.
Kemik suyu, her yaş grubundakiler için bağışıklığı koruyan etkili bir besin. Zararlı etkenlere karşı bağışıklığı güçlü tutan bu kaliteli besin kaynağının sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Peki kemik suyu nelere iyi gelir ve nasıl kullanılır? İşte detaylar...
#Kemik SuyuGörünüşünden dolayı kekiğe benzetilen zahter bitkisi faydaları ile adeta şifa dağıtıyor. Böbrek rahatsızlıklarından mantar hastalığına kadar birçok sağlık problemine olumlu yönde yardımcı olan zahter bitkisi, baharat ve çay olarak tüketiliyor. Yaygın olarak kullanılmaya başlanan bu bitki hakkında bilgi edinmek isteyenler zaman zaman internette araştırma yapıyor. Peki, zahter nedir? Zahter nerelerde kullanılır? İşte zahterin faydaları hakkında detaylı bilgiler.
#Zahter NedirAnkara’nın Çubuk ilçesinde 13-16 Eylül tarihleri arasında “13. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” düzenlenecek. Festival öncesinde Çubuk Belediyesi tarafından Çubukabad Parkı’nda dünyanın en büyük turşu kurma rekor denemesi gerçekleştirildi. Ben de bu denemeye katıldım, devasa turşu kavanozuna turşu doldurdum.
#Sahrap SoysalYeni bir yıl, yeni bir siz demek. 2017’de taze bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Fazla kilolarınızdan kurtulup, forma girerken cildinizi de güzelleştirmek elinizde. Yeni bir siz için hazır olduğunuzu düşünüyorsanız bu diyet sizin için yaratılmış demektir. Daha fazlasını Işıldama Diyeti’nin yaratıcısı Dyt. Emre Uzun’dan öğrenelim…
#Işıldama DiyetiYaşam kalitemizin belirlenmesinde “hasta mı, sağlıklı mı” kalacağımızda genlerimiz tek belirleyici değil. Özellikle kronik hastalıklarda genlerden çok çevresel etkenler ve hayat tarzımız etkili oluyor. Bu diyabet için de, kanser için de, obezite için de değişmez bir kuraldır.
#Osman Müftüoğlu