Sargoz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Sargoz Balığı Faydaları Ve Özellikleri
Olta balıkçılığı yapmayı seven ve boş zamanlarını buna ayıran insanlar, kolaylıkla yakalayabileceği balıkları avlamak ister. Ama bazı balıkları yakalamak hiç de kolay değildir. Bu balıklardan birisi de sargoz balığı olarak bilinir. Denizlerin en kurnaz canlısı olarak bilinen bu balıkları avlamak oldukça zordur. Sargoz Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Sargoz, denizlerin en kurnaz, en ürkek ve en sinir bozucu balıkları arasında yer alır. Bu balıkları, yakalaması oldukça zordur. Çünkü kolay kolay öyle her oltaya gelmez ve her yemi yemez. Çok nazlıdır ve bu nedenle bazı mevsimlerde yemle oynar sonra da yemeden bırakıp gider.
Sargoz Balığı Nedir?
Sargoz balığı, mercan (sparidae) ailesine mensup olan bir balık türüdür. Yöresel olarak sargo, akkaragöz, sargos, sargoz, sarkoz, baltabaş gibi isimler de verilmiştir. Sargoz balığı, denizlerin en kurnaz ve en çekingen balıkları arasında yer alır. Bu balıklar, çekingen bir yapıya sahip oldukları için her yere saklanırlar.
Sargoz Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır?
Sargoz balığının halk arasında bilinen başka adları da vardır. Bunlar ise; Sargoz, akkaragöz, sarkoz, sargos, sargo, baltabaş olarak bilinir.
Sargoz Balığının Özellikleri Nelerdir?
Sargoz balığının, sırtı yüksekçe ve vücudu ise, yanlardan basıktır. Gözleri normal ve başı ufaktır. Gözlerinin etrafı ise açık renk, burun kısmı ise daha koyu renklidir. Dudakları çok ince bir yapıya sahiptir. Ağzı ise, daha küçük ve çıkıntılıdır. Alt ve üst çenesinde sekizer adet kesici diş vardır. Genellikle gri ve gümüş renklidir.
Karın bölgesi ise, beyaz renge sahiptir. Vücudunda ise, sırtından karnına doğru giden 7-8 adet koyu şerit bulunur. Bu şeritler gençlerde ise, daha belirgindir. Şeritler karın bölgesine kadar ulaşmaz. Yetişkinlerde ise şeritler giderek belirsizleşir. Sargoz balıkları, çok sığ sularda kendisi ile benzer türlerle birlikte çeşitli gruplar oluşturur. Omurgasızlar, solucanlar, kabuklular, yosunlar ve yumuşakçalar ile beslenir. Sargoz balıkları, yaklaşık olarak 10 yıl kadar yaşar. Ortalama boyları ise genellikle, 22-25 cm arasındadır. Maksimum büyümesi ise, 45 cm civarındadır.
Sargoz Balığının Balığının Eti Yenir mi?
Sargoz balığı eti yenen oldukça lezzetli bir balık çeşididir.
Sargoz Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır?
Sargoz balığının, tavası, ızgarası ve fırında pişirmesi çok lezzetli olur. Özellikle de, 500 gram ve üzerindeki balıkları ızgarada pişirmek çok daha iyi sonuçlar verir. Sargoz balığı, tazeyken çok daha lezzetlidir. Bekletildiğinde ise lezzeti kaybolur.
Sargoz Balığı Tarifleri Nelerdir?
Sargoz balığının en lezzetli pişirme yöntemi mısır unu yağda kızartma şeklinde pişirilmesidir. İkinci sırada ise, ızgara yer alıyor. Özellikle de yarım kiloluk ya da daha büyük olan balıkları ızgarada pişirmeden önce iç kısımlarına biraz pul biber sürebilirsiniz. Balığı ateşe koymadan önce ay çiçek yağı ile güzelce yağlarsanız mangal ateşinde kızartılmış lezzetli sargozlar yeme şansı bulabilirsiniz.
Sargoz Balığı Kılçıklı mıdır?
Sargoz balığının kılçıkları biraz sivri ve serttir. Sargoz balığı, kılçıklı balıklar arasında yer alır.
Sargoz Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çok keskin dişleri olan sargoz balıkları hem otçul hem de etçil beslenen balıklar birisi olarak bilinir Sargoz balıkları omurgasız canlılar, solucanlar ve yosunlar yiyerek beslenir. Sargoz balığının temizlenmesi de oldukça kolaydır. Öncelikle pullarının temizlenerek yüzgeçlerinin ayrılması ve daha sonra iç organlarının temizlenmesi gerekir.
Sargoz Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?
Sargoz balığının, avlanabilmesi için belirlenen yasal boy limiti 21 cm.'dir. Bu balıkların 21 cm. altında satılması ve avlanması yasaktır. Bu balıktan Zıpkın Mevzuatına göre günlük maksimum 5 kg balık avlanabilir. Belirlenen balık miktarı için av yapılabilir. Av için ise, kayalık bir mera alanına gidilir. Olta malzemeleri ava hazır bir duruma getirilir. Sargoz balığı için hazırlanmış olan iğne takımlarına kullanacağınız yemler takılır. Oltayı kıyının en az 5 ila 10 metre ilerisine atarak bir süre beklemeniz gerekir. Vuruş gerçekleştiği zaman iyi bir tasmalama yöntemi ile balığın iğneye tam bir şekilde oturması sağlanır. Son olarak da makara sarma işlemine hız kesmeden devam edilir. Sudan çıktığı zaman da kıyıya çekilir ve iğneden çıkartılır. Ardından su dolu kovaya konulur.
Sargoz Balığının Faydaları Nelerdir?
Sargoz balığı da diğer balıklar gibi çok besleyicidir. Sargoz balığının, kalp damar sağlığı, kemik sağlığı, kolesterol, göz sağlığı gibi pek çok faydası vardır.
Sargoz Balığının Zararları Var mıdır?
Her yiyecekte olduğu gibi sargoz balığının da fazla tüketilmesi zararlı olabilir.
Sargoz Balığı Besin Değerleri
Sargoz balığının eti, omega 3, protein, A vitamini, K vitamini, D vitamini, B6 ve B12 vitamini, fosfor ve potasyum bakımından oldukça zengindir.
Sargoz Balığının Türleri Var mıdır?
Sargoz balığı en kurnaz balıklar arasında yer alır. Bu balıkların farklı yerlerde görülen başka türleri de vardır. Çenesi çok kuvvetli bir balık türüdür.