Psikosomatik hastalıkların başlıca türleri olan somatoform bozuklukların kesin nedeni bilinmediğinden, spesifik risk faktörlerini belirlemek zordur. Bununla birlikte, somatoform bozuklukların ailelerde geçtiği düşünülmektedir. Peki, Psikosomatik bozukluklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Sağlıkİlk kez 2016'da ortaya çıktı, sebebi de kaynağı da bir türlü açıklanamadı. Gizemli hastalığın sırrı o gün bugündür çözülemedi. Hafta başında kamuoyuna duyurulan araştırma sonuçları ise hem hastaların hem de uzmanların eleştiri oklarının hedefi oldu...
#Havana SendromuHer ölüm erken ölüm derler ama söz konusu ünlü bir Hollywood oyuncusu olunca yaşı kaç olursa olsun dünya çapında üzüntü yaratıyor ve günlerce konuşulmaya devam ediyor. Dün 71 yaşında hayatını kaybeden Kirstie Alley için de aynısı geçerli. Kanserden öldüğü açıklanan oyuncunun hastalığının hiç kimse tarafından bilinmemesi soru işaretleri yaratmıştı. Şimdi ise gerçekler bir bir ortaya dökülüyor…
#Kristie AlleyYataktan zorlukla kalkmak, kolunu kaldıracak hali olmamak... COVID-19’u atlattıktan sonra devam eden yorgunluk ve halsizlik hissi birçok kişinin ortak şikâyeti. Bu sorunlar günlük hayatı etkileyecek boyuta geldiğinde hekime başvurmak ve tıbbi kontrolden geçmek gerekiyor.
#CORONAOrtaya çıktığı günden beri 'gizemli hastalık' olarak adlandırılan Havana Sendromu çoğunlukla ABD'li diplomatlarda görüldüğü için endişe yaratmaya devam ediyor. Konuyla ilgili araştırmalarını sürdüren yetkililer bu hastalığın altında yatan nedene çok yaklaşmış olabilir...
#Havana SendromuCİLDİNİZ sizi sadece daha güzel, hoş ve genç göstermekle görevli değildir; sağlığınızı doğrudan etkileyen çok ama çok önemli işleri de üstlenir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlgen Ertam Sağduyu, sağlıklı bir cilt için yüzdeki lekeler ve tedavi yollarını anlattı:
#1Sivrisinek ya da böcek ısırığıyla özdeşleşen kaşıntı, bazen bir hastalığın da belirtisi olarak ortaya çıkabiliyor. Kaşının altında alerji, egzama, iç organ hastalıkları gibi nedenler gösterilebilir. Kaşıntıya iyi gelen bitkisel çözümler ve doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki kaşıntı nasıl geçer? Evde kaşıntıya ne iyi gelir? Alerjik kaşıntı nasıl geçer? Strese bağlı kaşıntıya ne iyi gelir? Vücutta kaşıntı nasıl geçer? İşte evde kaşıntıyı geçiren bitkisel çözümler ve doğal yollar
#Kaşıntıya Ne İyi GelirTüm dünyanın mücadele ettiği Koronavirüse karşı aşılama çalışmalarının başlaması, salgının önlenmesi açısından umut ışığı oldu. Uzmanlar, aşılama çalışmalarıyla beraber kaygısı yüksek bazı kişilerde “aşı kaygısı” yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Sürekli kaygının kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirten uzmanlar aşı yan etki beklentisinin ‘psikosomatik’ belirtileri ortaya çıkarabileceğini söylüyor.
#KaygıKoronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
#PandemiKoronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
#Doç. Dr. Bülent YaşarKlinik Psikolog Ayşegül Sabuncu, deprem ülkesi olduğumuzun bilinciyle fiziksel tedbirler kadar özellikle ilköğretimde kayıp ve yas konulu duygusal eğitimlerin de verilmesinin önemine dikkat çekti. Deprem konusunda yapılan paylaşımlarda yeterli duyarlılığın gösterilmediğini de anlatan Psikolog Sabuncu, “Depremde kurtarılan çocuklar üzerinden yapılan paylaşımlar, şimdiki ya da ileriki yaşantısında onları travmatize edeceği gibi, kişilik haklarını da ihlaldir. Acıları kişiselleştirmekten çok, kurumlar üzerinden yardımlaşmanın ön plana çıkarılması deprem travması yaşayanlara daha iyi gelecektir” dedi.
#BursaGenelde psikolojik ve fiziki nedenlerle ortaya çıkabilen romatizma, stres ve kaygı durumunda tetiklenebiliyor. Romatizma belirtileri, temelde şiddetli eklem ağrıları, kuvvetsizlik, deride sertlik şeklinde ortaya çıkabiliyor. Peki, romatizma neden olur ve belirtileri nelerdir? İşte, Romatizma nedir ve tedavisi nasıl yapılır sorularının detaylıca cevabı
#RomatizmaHisteri, psikiyatri tarihinin ilk günlerinden bu yana bilinen ve teşhis edilen bozukluktur. Freud psikanaliz ile birlikte histeri konusunu temel olarak almış ve buna göre bazı tezler savunmuştur. Tarihte histeri ismini ilk tanımlayan kişi ise Hipokrat olmuştur. Peki, histeri nedir ve histeri ne demek? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#HisteriAlerjik deri hastalıkları arasında serum hastalığı, Quincke ödemi, kurdeşen, egzama, kontakt dermatit sayılabilir. En sık rastlanılan deri hastalığı egzamadır. Egzama, zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden de ortaya çıkabilir (kükürt, civa, antihistaminikler, sülfamitler, penisilin, vb. ile yapılmış tozlar ya da merhemler). Ev kadınlarında görülen egzama (el egzaması) çamaşır suyundaki potasyum bikromata, çeşitli çamaşır sularına, hatta lastik eldivenlere bağlıdır.
#EgzamaEgzama nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılan hastalıklar arasında yer almaya devam ediyor. Deride kızarıklık ve şişme gibi belirtilerle ortaya çıkan egzama hastalığının bulaşıcı olup olmadığı merak ediliyor. Peki, egzama nedir? Egzama bulaşıcı mıdır?
#Egzama