Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bile her yıl 5 yaşından küçük 200 milyondan fazla erkek ve kız çocuğunun maksimum bilişsel ve sosyal gelişimlerini gerçekleştiremedikleri konusunda uyarmaktadır. Harvard Üniversitesi Gelişmekte Olan Çocuk Merkezi'ne göre, erken çocukluk döneminde her saniye bir milyondan fazla yeni sinirsel bağlantı kuruluyor. Psikomotor yetenek gelişimi oldukça önemlidir. Peki, Psikomotor nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Psikomotor NedirSpor insan hayatının olmazsa olmazlarından birisidir. Spor aynı zamanda bir bilim dalında oluşturmaktadır. Bu iki önemli elemanın birleştiren bölüm ise spor bilimleri bölümü olmaktadır. Bu bölümün tercih edenlerin sayısının artmasının temel nedeni ise modern dünya insanlarının sporun ne kadar önemli bir konu olduğunu anlamaları olmaktadır. Spor bilimleri bölümü ile ilgili daha detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Spor Bilimleri Bölümü Nedir?Eğitim uzmanı Prof. Dr. Levent Eraslan, 31 Ağustos'ta uzaktan eğitime başlayacak milyonlarca öğrenci ve velileri için bu hafta sonunun önemli olduğuna işaret ederek, "Öğrenciler yaz tatili boyunca eğlenme amaçlı kullandıkları televizyon ve tabletten pazartesi derslerini takip etmeye başlayacaklar. Anne ve babalara şu öneriyi yapmamız gerekiyor, bu hafta sonu çok kritik. Bu yüzden bu süreci çocuklarına çok iyi anlatmaları gerekiyor" dedi.
#Uzaktan EğitimKuruluşundan itibaren Maya Okullarının bir üyesi olan Levent Okut, sınıf öğretmenliği ve eğitim koordinatörlüğünün ardından şimdilerde Maya Okulları’nın kurucu temsilciliğini yürütüyor. Doktora derecesini öğretmenlerin eğitime yönelik inançları ve etkili öğretmenlerin özellikleri ile ilgili hazırladığı tez ile alan Okut, ailelere “Çocukların eğitim-öğrenim sürecine dahil olan anne ve babaların çocukları, ilgilenmeyenlere göre çok daha başarılı oluyor. Aileler çocukların okuluyla, öğretmeniyle işbirliği içinde olmalılar. Öğretmenlerinden çocuklarını dinlemeliler. Evdeki yaşantılarıyla ilgili ayrıntıları olabildiğince öğretmenleriyle paylaşsınlar“ diye önerilerde bulunuyor.
#Maya OkullarıSpor, çocuk gelişiminin önemli bir parçası. Bu konudaki bilinç arttıkça, çocuklarını spora gönderen ailelerin sayısı da her geçen gün artıyor. Evet, çocuk spor yapmalı ama hangisini? Komşusunun çocuğu yüzmeye gidiyor diye kendi çocuğunu da yüzmeye zorlayan, gençliğinde basketbol oynadığı için koşup çocuğunu basketbol okuluna yazdıran, spora ne kadar erken başlarsa o kadar iyi deyip tenis kortlarına götüren aileler var.
Çatışma kelimesi anlamsal olarak karşıtlığı içinde barındıran ve uzlaşının olmadığı durumları açıklayan bir kavram. Bir yerde çatışmanın var olması demek orada uzlaşamayan, birbirine karşıt olan iki durumun varlığına işaret eder. Kelimeye bu yönü ile bakıldığında ebeveyn ve çocuk arasında çatışma olması yani karşıtlık bulunması ve uzlaşının olmaması aslında beklenen bir durum değil aksine beklenmeyen bir durum olarak değerlendirilir. Bir ebeveynin kendi çocuğu ile karşıtlığı, en değer verdiği insan ile uzlaşamaması aslında son derece tuhaf ama bir o kadar da gerçektir.
#Doç. Dr. Mehmet SağlamYıllardır akademik makaleler yazıyor olsam da, bu yazı için bilgisayarın başına geçtiğimde fikirlerim hazır bir şekilde yazılmayı beklemiyordu. Yazmaya başladığımda, önce tutarsız cümleler yazarım ve sonra onları toparlarım. Şu anda bu satırları yazarken düşünüyor, müzik dinliyor ve klavyede on parmak yazı yazıyorum. Yaptığımı bu eylemlerimin eğitim bilimindeki kavramsal karşılığı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenmeler.
#Konuk Yazarİnsan hayatında oldukça önemli yeri olan teknoloji, sadece yetişkin bireyler tarafından değil, aynı zamanda çocuklar tarafından da oldukça sık kullanılır durumdadır. Teknolojik araçlar, çocukların her an yaşamlarının içinde, onların en önemli yardımcıları konumundadır. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2021) tarafından gerçekleştirilen çocuklarda bilişim teknolojileri kullanım oranı araştırmasında, 2013 yılında yüzde 50.8 oranında gerçekleşen teknolojik araçların kullanımı 2021 yılında yüzde 82.7 olarak gerçekleşti.
#Konuk YazarZeka, bireylerin çevreye uyum sağlaması şeklinde tasvir edilebilir. J. Piaget’e göre insanlar bazı bilişsel şemalara sahiptir. Bunlardan biri de somut işlemler dönemi olarak isimlendirilir. Peki, somut işlemler dönemi nedir ve hangi yaşlarda başlar? Bu yaşlarda yapılabilecek etkinlikler nelerdir? Somut işler dönemi hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Somut İşlemler Dönemi Nedir?Zeytinyağı, tarihin derinliklerinden gelen, insanoğluna her zaman hizmet eden, dört büyük dinin kutsal kitaplarında yer alarak kutsanmış bir yağ. Binlerce yıldan beri Anadolu topraklarından fışkırarak dünyanın her yerine yayılan zeytin ağacı, günümüzde 54 ülkede yetiştirilmeye çalışılıyor. Çok değil, bundan 50-60 yıl önce sadece Akdeniz Havzası’nda yetiştirilirken acaba neden bugün Suudi Arabistan çöllerinde, Avustralya’nın bakir topraklarında, Güney Amerika’nın pampalarında ya da Japonya’nın kısıtlı tarımsal alanlarında zeytin ağacı yetiştirilmeye çalışılıyor? Günümüzde zeytin ağacı yeniden keşfedildi. Son 50 yılda yapılan araştırmalar göstermiştir ki, zeytinyağı şifa kaynağıdır.
#İzmir21’inci yüzyılla birlikte sanayi ve teknoloji oldukça gelişti, Endüstri 4.0 sonrası 5.0 dönemi sorgulanır hale geldi. Gelişmiş ülkeler tarafından 21’inci yüzyılda ihtiyaç duyulan insan profili yeniden tanımlandı. Problem üreten değil çözüm ortaya koyan, muhakeme gücü yüksek, teknolojiye hâkim, olabildiğince dil bilen ve takım çalışmasına uygun bireylerin yetiştirilmesi ön plana çıktı.
#EğitimBazı video oyunlarının çocukları şiddete yönlendirdiği uzun yıllardır dillendirilen bir iddia. Ne yazık ki bu iddiayı güçlendiren olaylar da yaşıyoruz. Ancak Oxford Üniversitesi’nin bir araştırması video oyunu oynayan kişilerin oynamayanlara göre kendilerini daha iyi hissettiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar oyuncak seçer gibi oyunlarda da yaş aralığına dikkat edilmesi gerektiği fikrinde... Doğru oyun çocuğun gelişimine katkı sağlar. Ayrıca büyüklere de yarar.
#GazetehaberleriSalgın dönemi tüm alanlarda olduğu gibi eğitim sisteminde de bazı değişimleri ve alışıla gelmeyen uygulamaları gündeme getirdi. Aynı zaman diliminde aynı mekanı paylaşamama durumu için şimdilik bildiğimiz en iyi yöntemlerden birisi olan bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmak bir çözüm olarak görünüyor. Ayrıca, bir dönem bu araçların özellikle gelişim döneminde olan çocuklarımız için gerek bilişsel gerekse psikomotor ve duyuşsal gelişimleri için olumsuz etkilerinden bahsederken bir anda bu teknolojileri çocuklarımızın önüne getirip kullanmaları konusunda da ısrarcı oluyoruz. Değişik bir paradoks olarak, bunun geçici bir durum olduğunu ve kısa bir süre sonra normale döneceğimizi çocuklara açıklayarak geleceğe odaklanmalıyız.
#BilgisayarNörobilim ve çocuk gelişimi uzmanı Mirhat Tekin Brusk, yaşıtlarına paralel gelişim göstermeyen bireyler için eğitim modeli geliştirdi. Brusk, Maltepe'de özel gereksinimli çocuklar için açtığı özel okulda yerli ve yabancı çok sayıda öğrenciye geliştirdiği model üzerinden eğitim verildiğini ve büyük başarı sağladıklarını belirtti.
#Haber