Ortodontinin halk arasında dişlerin düzeltilmesi olarak bilindiğini, ancak yalnızca dişlerin düzgün sıralanmasını değil, aynı zamanda çene pozisyonu ve iskeletsel sorunların tedavisini de kapsadığını ifade eden Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Nuri Yelken, ortodontik tedavi hakkında önemli bilgiler verdi.
#1Olgunlaşma kuramı bir zamanlar çocuk olan her bireyle ilgili bir kuramdır. Bu kuram fiziksel gelişime dikkat çektiği kadar motor gelişime de dikkat çekmektedir. Bilindiği gibi motor gelişim bireylerin hareket edebilme yeteneğidir ve fiziksel gelişimle de doğrudan ilgilidir. Olgunlaşma kuramı nedir, kime aittir, olgunlaşma kuramı örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimTürk Eğitim Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Selçuk Pehlivanoğlu, ’Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz’ projesi ’Birdik bin oluyoruz’ başlığıyla 53 ilden 354 okulda görev yapan 385 öğretmene akademik, sosyal ve psikolojik eğitim verdiklerini ve proje kapsamında 2023 hedeflerinin 1000 köy okulunda 1000 kadın köy öğretmenine ulaşmak olduğunu söyledi.
#Türk Eğitim Derneği Genel BaşkanıAykut Kocaman ile 12 yıl çalıştıktan sonra teknik direktörlük pozisyonuna geçen UEFA Pro Lisanslı Turgay Altay, kariyer hedefleri ve Türk futbolundaki gözlemleriyle ilgili Spor Arena'ya açıklamalarda bulundu. 41 yaşındaki çalıştırıcı, A Milli Takımın EURO 2020'deki zorlukları, modern futboldaki değişim ve ekoller ile kendi kariyeri hakkında konuştu. Turgay Altay’ın sorularımıza verdiği cevaplar şu şekilde;
#FenerbahçeHer insan, psikolojik gelişim aşamalarında büyür, bilinç düzeylerinde hareket eder ve kendi dünya görüşlerine göre ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına dair kararlar verir. Peki, bilinç tam olarak nedir ve seviyeleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bilinç Nedir?Covid-19 salgını hayatı derinden etkilemeye devam ediyor. Salgının en büyük mağduru ise çocuklar. Okula gidemiyor, özgürce sokaklarda oynayamıyor, sosyalleşemiyor, uzun saatlerini bilgisayar karşısında geçirmek zorunda kalıyor ve aile içi şiddete maruz kalıyorlar. Çocuklara karşı şiddet uygulamak çocuk psikolojisini ve iştahı nasıl etkiliyor?
#ÇOCUKDış dünyaya açılan kapımız; gözlerimiz, hayatımızı kaliteli bir şekilde devam ettirmemizde de büyük rol oynuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise tüm dünyada 280 milyon kişi görme engeli yaşıyor. Bu kişilerin yüzde 80’inin erken müdahale ile görme sorununa çözüm bulunabileceğine dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Altan Atakan Özcan, doğumdan itibaren hayatın her döneminde göz sağlığının ihmal edilmemesi ve en az yılda bir olmak üzere düzenli aralıklarla doktor kontrolünden geçilmesi uyarısında bulunuyor.
#GözSalgın çocukları hem fiziken hem de psikolojik olarak etkiliyor. Sürekli ekran karşısında oldukları için mutsuz ve depresif olabiliyorlar. Hareketsiz kaldıkları için de kilo alıyorlar ve duruş bozuklukları riski ortaya çıkıyor. Çocuk doktoru Elif Pınar Çakır ve uzman klinik psikolog Berk Karaoğlu’na göre sağlıklı kalmak için desteğinize ihtiyaçları var.
#YazarTürkiye ve Almanya´da profesyonel futbol oynayan ve Almanya´da uzun yıllardır antrenörlük yapan eski futbolcu Mehmet Işık, Alman U19 liginde çok önemli bir lig olan Mittelrhein U19 ligindeki en önemli futbol kulüplerinden Köln Deutz 05 takımının teknik direktörü oldu.
#Mehmet IşıkEbeveynler çocuklarını sosyal medyada takip etmek, onlarla bu alanda da iletişimde olmak istiyor. Çocuklarsa bırakın takipleşmeyi, paylaşımlarının aile üyeleri tarafından ‘beğen’ilmesine bile tahammül edemiyorlar. Nasıl bir orta yol bulunacak? Psikolog Serap Duygulu’ya sorduk.
#Sosyal MedyaFiziksel ve psikolojik şiddet günümüzde giderek artan önemli bir toplumsal sorunlardan biridir. Dünya sağlık örgütü (WHO) şiddetin tanımını “fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma ihtimali bulunması” olarak yapmaktadır.
#ŞiddetAnne ile çocuk ilişkisi çocuğun psikolojik gelişimine temel oluşturur. Bu ilişki annenin kişilik özellikleri ve ruh sağlığı açısından da önemli göstergeler ortaya koyar. İdeal olan anne-çocuk ilişkisi annenin çocuğun fiziksel, duygusal, ruhsal ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayarak bu alanlarda güvenli ve olağan gelişimini sağlamasına yardımcı olduğu bir ilişkidir. Ancak annenin tüm bunları yapabilmesi için kendisinin bu gelişim süreçlerini sağlıklı bir şekilde tamamlamış olması gerekir.
#Bebek SağlığıAnne babalar için şüphesiz en zor dönemlerden biri de çocuklarını bir kreş ya da anaokuluna başlatma sürecidir. Çocuğun belki de ilk kez anne babadan ayrıldığı bu süreçte; çocuğun emanet edileceği kurumdan tutun da, kurumda çalışan öğretmenlerin kişilik özellikleri, kurumun fiziksel yapı ve koşulları, yöneticilerinin kültürel yapısı ve anne baba ile iş birliği halinde olması oldukça önem taşımaktadır.
#Kreşe Ne Zaman GitmeliUzman Psikolojik Danışman ve Psikoterapist Cem Keçe, sağlıklı olmayan anne çocuk ilişkilerinde en çok görülen eğilimin, annenin aşırı baskıcı ve koruyucu tutumlar sergilemesi olduğunu söyledi. Bu durumu 'Hegemon Anne Sendromu' olarak adlandırdığını belirten Keçe, "Bu tür anneler, çocukları üzerinde tam bir egemenlik kurarak, onları adeta bir diktatör gibi yönetirler ve bir fanus içinde büyütürler" dedi.
#PsikolojiUyku eğitimi ilk kez 70’li yıllarda bir araştırma konusu olarak literatürde yerini alan ve en temelinde, bebeklerin kaliteli uyku uyuyabilmesini sağlamak amacıyla, insan doğasındaki genel adaptasyon/alışma kapasitesi kullanılarak bebeklere bağımsız uyku becerisi kazandırma yaklaşımıdır.
#Bebek Uyku