Bir insanın elindeki parasını 2-3 hafta gibi kısa bir sürede, hem de piyasalarda yarısı oranında bile faiz verilmiyor iken, “fon” ya da başka bir yatırım aracı ile iki hatta üçe katlaması mümkün müdür? Konuştuğum tüm uzmanlar “Evet, mümkün” diyor “Ama” ile parantez açıyorlar: “Devamlılığı olur mu dersen? Hayır, asla olmaz. Aşırı şişirilen balon muhakkak patlar.” Seçil Erzan’ın 2020 yılında kurduğu, Fatih Terim fonu olarak adlandırılan ve kısa zamanda da saadet zincirine dönen sistem de öyle bir patladı ki... Hele de bazı futbolcular ile işinsanlarının bavul dolusu parayı Erzan’a elden teslim etmesi, karşılığında ise makbuz yerine bir kâğıt parçası alması “Yahu nasıl olur da inanırlar?” sorusunu sordurtuyor insana. Peki ama bu motivasyonun altında yatan ne: Hırs mı? Tamahkârlık mı? Nasıl bir sistem bu “Ponzi?”
#Banker KastelliBir topluluğun önünde konuşmak sizi korkutuyor mu? Yeni bir ortama girip yeni insanlarla tanışmaktan çekiniyor musunuz? Bu yüzden hoşlandığınız kişiye açılamıyor terfi fırsatlarını kaçırıyor musunuz? Hayatta her şeyde olduğu gibi utangaçlığın da fazlası zarar. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde utangaçlığının farkında olup, bununla mücadele etmeye çalışan kişilerle konuştuk...
#BSF"Bırak artık şu elindeki ekmeği", "Sen yine mi kilo aldın?", "Sana evde yemek vermiyorlar mı?", "Sınıf arkadaşın senden daha uzun, büyümüyorsun..." Bu cümleler arasında size de tanıdık gelenler var mı? Ebeveynlerin çocukluk döneminde kurduğu 'beden' ve 'yemek' baskıları, bireylerde ciddi yeme bozukluklarına yol açıyor. Kimisi hayatı boyunca diyet yapıyor, kimisi zorla yedirilen bir yemeği ömrü boyunca görmek istemiyor, kimisi ise sürekli "Daha fazla yemeliyim, kilo almalıyım, boyum uzamalı" diye çabalıyor. İşte çocukluk döneminde yemek baskısına maruz kalan ve bu durumu bir 'travma' haline gelen insanların hikayeleri...
#Yeme BozukluğuAstrologlara göre Merkür bu yıl fazladan gerileme mesaisi yapacak. Bu durum astroloji meraklılarını endişelendirmekle kalmayıp planlarını ertelemelerine ya da hızlandırmalarına kadar gidiyor. Hayatını buna göre şekillendirenlerle ve konunun ilgilileriyle konuştuk...
#Merkür GerilemesiDünya sinema tarihinin en yakışıklı aktörlerinden biri kabul edilen 86 yaşındaki Alain Delon’un, ‘Yaşlanmak berbat!’ diyerek sakat, yaşlı ve hastalıklar ile mücadele eden bir adam olarak hayatına devam etmek istemeyip ötanazi ile hayatına son vermek istediğini açıklaması Türkiye’de de ses getirdi. Kimileri ‘Ölmek için çok erken’ derken kimileri de ‘Yaşlanmak gerçekten de berbat bir his!’ yorumu yapıyor. Ötanazi nedir? Yaşlanmak berbat mı? Mutlu ve aktif bir yaşlılık hayal mi? Sordum.
#Alain DelonSavaş dünyanın neresinde olursa olsun en çok en masumları etkiliyor; çocukları… Filmlerde gördükleri o korku dolu sahneler, çocukların hayatlarının tam ortasına dalıyor. Ukrayna’da da yaşanan maalesef bu… Savaşın tam kalbinden, Rus kuvvetleri tarafından kuşatılan şehirlerden gelen insan hikayeleri, her seferinde savaşın çocuklara yaptığı kötülüğü gözler önüne seriyor
#Ukrayna Rusya Savaş4 yaşındaki Asiye Ateş'in pitbull cinsi iki köpeğin saldırısına uğraması hepimizi çok üzdü ve bir o kadar da korkuttu. Son zamanlarda daha sık duymaya başladığımız pitbull saldırılarının arkasında neler yatıyor? Suçlu gerçekten hayvanlar mı yoksa onları şiddete eğilimli yetiştiren, dışarı çıkarırken tasma-ağızlık gibi önemler almayan sahipleri mi? Uzmanlar anlatıyor...
#PitpullBugüne kadar yapılan birçok araştırma ruh halimizin ve stres düzeyimizin aşıların etkinliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu kanıtlıyor. Bu durumda Covid 19 aşılarının etkinliği de psikolojik durumumuz, stres ve kaygı seviyemiz hatta uyku düzenimize göre değişiyor.
#Covid 19Pandeminin üzerinden tam bir yıl geçti ve bazılarımız bu süreyi evden çalışarak geçirdi. Bu sürede -ben başta- birçok kişi alışveriş bağımlılığının pençesine düştü. “Hocam, ne olacak bizim durumumuz?” dedim, ben sordum Psikolog Serap Duygulu anlattı…
#Alışveriş BağımlılığıDeprem gerçeğiyle tekrar karşılaştığımız bugünlerde fizyolojik etkilerin yanı sıra psikolojik etkiler de dikkat çekiyor. Depremi yerinde yaşayanlar gibi yaşamayanlarda da deprem korkusu belirmeye başladı. Peki bu korkularla nasıl baş edilebilir? Çocuklar deprem gerçeğine nasıl hazırlanabilir? Psikolog Serap Duygulu tüm merak edilenleri yanıtladı...
#DepremÇocuklar evcil hayvanlarıyla ilgilenirken bir yandan iletişim becerileri ve duygusal zekâları gelişir, diğer yandan sorumluluk almayı ve empati kurmayı öğrenirler. Ancak evcil hayvanıyla hayatını paylaşan çocuklar, dostlarını kaybettiklerinde büyük bir acı yaşayabilirler. Böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Uzmanlara sorduk.
#YazarFenerbahçe’nin 20 yıllık Kadıköy büyüsü bozuldu. Maçın ardından Başkan Ali Koç ile sarı-lacivertli taraftarlar arasındaki arbede ise derbiye damga vurdu. ‘Yeni vizyon’ diyerek başkanlık koltuğuna oturan Ali Koç gibi başarılı bir işadamı ‘öfke kontrolü’nü neden sağlayamadı? Onu tribünden atlayacak hale getiren duygu ne? Uzmanlara sorduk.
#YazarEbeveynler çocuklarını sosyal medyada takip etmek, onlarla bu alanda da iletişimde olmak istiyor. Çocuklarsa bırakın takipleşmeyi, paylaşımlarının aile üyeleri tarafından ‘beğen’ilmesine bile tahammül edemiyorlar. Nasıl bir orta yol bulunacak? Psikolog Serap Duygulu’ya sorduk.
#Sosyal MedyaBlogger Elif Doğan ve arkadaşı Efsun Sertoğlu’nun başlattığı “Toplu taşıma araçlarında çocukların oturma hakkı ihlal edilmesin” kampanyası sosyal medyada oldukça ilgi gördü. “Çocukların hareketli bir araçta ayakta durması tehlikeli” deyip destek veren de var, “Onlar genç, daha dayanıklılar, yaşça büyükler oturmalı” deyip karşı çıkan da... Bu kampanya nasıl değerlendirilmeli? Psikolog Serap Duygulu’ya sorduk.
#Efsun SertoğluBir hastalık olan pedofili vakalarına sosyal medyanın da yaygınlaşmasıyla çok sık rastlanmaya başladı. Çocuk istismarı haberlerinde geçen ve kamuda infiale neden olan ‘pedofili’ halk dilinde sübyancılık olarak da biliniyor. Peki, pedofili (sübyancılık) nedir? Pedofili bir hastalık mı?
#PedofiliSon yıllarda yapılan araştırmalar özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde yaşayan çocukların yaklaşık olarak %30 oranında fiziki güç kaybı yaşadıklarını gösteriyor. Çocuklar koşmuyor, zıplamıyor, tırmanmıyor, toprakla ve ağaçla buluşmuyorlar. Asılma, tutunma, sıçrama, dengede durma duyguları ve becerileri bu açıdan eksik, tam gelişmemiş olarak kalıyor. Kullanmadıkları potansiyel ise bir süre sonra fiziki güç kaybı olarak ortaya çıkıyor. İşte sokaklar, çocukların oyun oynayacağı yeşil alanlar bu nedenle çok önemli.
#Sokak OyunlarıBayramlara ait neredeyse değişmeyen tek şey olan harçlık verme geleneği, çocuklar tarafından dört gözle bekleniyor. Psikolog Serap Duygulu, bu geleneği uygularken, çocuğa doğru davranışları kazandırmak için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlattı.
#Bayram HarçlığıBebeklerin bilişsel ve sosyal gelişiminde beslenmenin öneminin konuşulduğu söyleşide, Hürriyet Gazetesi aile-çocuk yazarı Ömür Kurt sordu, Dr. Şirin Seçkin ve Psikolog Serap Duygulu yanıtladı. Nutricia Türkiye Pazarlama Direktörü Pelin Aydoğdu ise annelik tecrübelerini paylaştı.
#BebelacBebelac Çocuk Devam Sütleri’yle Anne-Bebek Buluşmaları’nın 2. durağı Bursa’ydı! Bebeklerin bilişsel ve sosyal gelişiminde beslenmenin öneminin & annelik tecrübelerinin konuşulduğu söyleşide, Hürriyet Gazetesi aile-çocuk yazarı Ömür Kurt sordu, Dr. Şirin Seçkin ve Psikolog Serap Duygulu yanıtladı. Nutricia Türkiye Pazarlama Direktörü Pelin Aydoğdu ise annelik tecrübelerini paylaştı. Bursalı annelerin sıcak ilgisiyle karşılanan söyleşi sonrasında herkese Hürriyet Kitap’tan çıkan 200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi armağan edildi. (Sponsorlu içerik)Bir sonraki durağımız; 2 Ağustos Cuma 14:00 Van Ticaret ve Sanayi Odası, Erek Salonu - VAN Katılımcıları sürpriz hediyelerin beklediği söyleşimize tüm anneleri bekliyoruz😊Katılım ücretsizdir.
#Htvcocuklarlabiromur