İki uçlu duygudurum bozukluğu” ya da “manik depresif bozukluk” olarak da bilinen bipolar bozuklukta tedavi sürecinde devamlılığın önemine işaret eden uzmanlar, hastaların en çok iyi hissetmeleri halinde ilaçlarını bıraktıklarına dikkat çekiyor. Bu durumun çok sakıncalı olduğunu belirten uzmanlar, “İlacınızı asla kesmeyin” uyarısında bulunuyor. Yaşam kalitesinin yükseltilmesi için düzenli uyku, sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli hareket ve egzersiz tavsiyesinde bulunuyor.
#Bipolar BozuklukPandemi sürecinde obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler için önemli tavsiyelerde bulunan Uzman Psikiyatrist Dr. Ali Dayi, “Kişiler arası iletişimin asla aksatılmaması gerekiyor. Akraba ve arkadaşlarla telefon ya da online görüntülü görüşme ile iletişime devam edin’’ dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Ali DayiUzman Psikiyatrist Dr. Ali Dayi pandemi sürecinde obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler için önemli tavsiyeler verdi. Dayi, kişiler arası iletişimin asla aksatılmaması gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Akraba ve arkadaşlarla telefon ya da online görüntülü görüşme ile iletişime devam edin’’ dedi.
#PandemiSoma'da geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz 301 madencinin ardından acılar dinmedi. Kurtulan ve madende arkadaşlarını yitiren birçok işçi de olay sonrası ruhsal travma ve depresyon yaşamaya başladı. Bu durum Soma'da yaşanan facianın hala farklı boyutlarıyla devam ettiğini ortaya koydu.
#SomaGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Kaya, şiddet içeren dizilerin insanları duyarsızlaştırdığını savunarak, "Kişi önce diziyi, ardından haberlerde IŞİD şiddetini izliyor fakat film izler gibi, duyarsız. İnsanların öldürülmesi, kafalarının kesilmesi sıradan geliyor" dedi.
Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa, ruh sağlığı hizmetinin, psikiyatri hekiminin sorumluluğunda yürütülmesinin önemine işaret ederek, Sağlık Bakanlığının bu hizmeti sunan tüm meslekler için görev, yetki ve sorumluluk tanımlarını içeren yasa girişimini desteklediklerini açıkladı.
Kanal D’nin merak ve heyecanla beklenen yeni dizisi “Bir Derdim Var” bu akşam başlıyor. Başrollerini Birce Akalay ve Mert Fırat’ın paylaştığı dizi, ergenlik dönemindeki gençler ve ailelerinin hassas dünyasını ekrana taşıyacak. Projede rol alan oyuncularla “Bir Derdim Var”ı konuştuk.
#Bir Derdim VarVertigonun “gerçekte var olmayan hareket illüzyonu” anlamına geldiğinisöyleyen Doç. Dr. Salim Doğru, toplumda oldukça fazla sayıda kişiyietkileyen bir şikayet olduğunu belirterek, “Vertigo bir hastalık değildir,herhangi bir hastalığın belirtisidir. Tedavi edilmelidir” diye konuştu.
#1Sağlık Bakanlığı kısıtlama kararını kaldırdı, pek çok hekim istifa ve emeklilik için harekete geçti. Bunun birden çok nedeni var ama her ayrılık, kalan doktorların üzerine daha çok iş yükü bindiriyor ve bir kısırdöngü yaratıyor. Üç doktorla görüştük...
#DoktorHekim ve sağlık çalışanlarının gündeminde, COVID-19 ve aşılama kadar önemli bir konu daha var: ‘Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki randevu aralıklarının 5 dakikaya düşürülmesi. ’TTB, hastaya ayrılan beş dakikalık muayene süresinin hataları ve dolayısıyla da sağlıkta şiddet olaylarını arttıracağı kaygısı ile Sağlık Bakanlığı’na bir yazı gönderdi. Peki, 5 dakikalık ‘Jet’ muayene şiddeti neden, nasıl artırır? Ortalama muayene süresi ne olmalı? Hekimler anlatıyor...
#HekimAnkara’da hastası Bayram Nargüner’in bıçaklı saldırısına uğrayan Dr. Ertan İskender, hastane odasında Hürriyet’e konuştu: “Ayağı kesilecekti, üç parmağını feda edip ayağını kurtardık. Hastanede psikolojik kriz geçirdi, pencereden atlamaya kalkıştı, engelledik. Ben onun hayatını kurtardım, o beni öldürmek istedi.”
#CerrahYeme bozuklukları; beslenme yetersizliği, aşırı beslenme, depresyon, madde bağımlılığı, anksiyete gibi ciddi sorunlara neden olabilen, yeme alışkanlıklarındaki sapmalardır. Yeme bozuklukları psikiyatrik problemler arasında çok yaygın olarak görülmektedir ve çoğunlukla genç kadınları etkilemektedir. Bu durum mortalite ve morbidite açısından yüksek riske sahiptir. Yeme bozuklukları ergenlik dönemindeki bireylerde ve genç erişkinlerde oldukça yaygındır.
#Yeme BozukluğuAşıların otizm yaptığına yönelik yanlış ve temeli olmayan iddialar yüzünden çocukların ölümcül sonuçları olan bulaşıcı hastalık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, aşılamanın önemine işaret ediyor. “Aşılar otizme neden olmaz” diyen uzmanlar, aşı yaptırmamanın çok ciddi bir çocuk ihmali olduğuna dikkat çekiyor.
#AşıTürkiye’de her yıl Ekim ayı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Farkındalık Ayı olarak anılıyor. Pandemi sürecinde eğitimlerin online olarak yapılmasının dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) bulunan çocukları daha fazla etkilediğini belirten uzmanlar, bu dönemde çocukların duygusal ve sosyal alandaki desteğe daha fazla ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor. Kontrolün mümkün olduğunca DEHB’li çocuğa bırakılarak bir işi yapması konusunda motive olmasının sağlanabileceğini ifade eden uzmanlar, çocuk için bir iş listesi oluşturulmasının faydalı olabileceğini vurguluyor.
#DEHBYeme bozuklukları psikiyatrik problemler arasında çok yaygın olarak görülmektedir ve çoğunlukla genç kadınları etkilemektedir. Peki yeme bozukluğu nedir? Yeme bozukluğuna sebep olan durumlar nelerdir? Belirtileri ve tedavisi nedir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, yeme bozukluğuyla ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
#Yeme BozukluğuBir şirkete yön veren, onu başarıya ya da başarısızlığa götüren en önemli ögenin insan olduğunu vurgulayan Berteks Tekstil A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Filiz Çarıkçı, “Vizyonumuz gelişmiş ve başarıya ulaşmış dünya şirketleri arasında anılmak olduğu için çok iyi bir insan kaynağı alt yapısına sahip olmaya ve bu kaynağı da devamlı geliştirmeye önem veriyoruz” diyor.
#BURSA