Prof. Dr. Mustafa Sarı haberleri sayfasında Prof. Dr. Mustafa Sarı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 628 Prof. Dr. Mustafa Sarı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Marmara Denizi’ne düzenli aralıklarla dalış gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Sarı, denizin kirli, suyun normalden sıcak olduğunu ve müsilaj konusunda tehlike çanlarının çaldığını söyledi. Prof. Dr. Sarı, “Marmara Denizi için müsilaj kesin, zamanı meçhul bir ekolojik felaket” dedi.
#Marmara DeniziSon günlerde Adalar açıklarında ve İstanbul Boğazı’nda görülen köpük akımı, ‘Müsilaj geri mi geldi’ sorusunu akıllara getirdi. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mustafa Sarı, Karadeniz’den Boğaz’a giriş yapan köpük akımıyla başlayan sürecin, yeni bir müsilaj oluşumuna dönüşme olasılığı olduğuna dikkat çekti.
#Prof. Dr. Mustafa SarıBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise özellikle fosforlu kirleticilerin denize deşarj edilmesinin Marmara'nın tabanını olumsuz etkilediğini belirterek, "Mandıralar, atık su arıtma tesisleri, tarımsal kaynaklı kirleticiler kesinlikle ileri kademe arıtılmalı. Marmara Denizi'nde fosfor kirliliği kontrol altına alınırsa, Marmara Denizi 5 ile 10 yıl içerisinde kendini yeniler" diye konuştu.
#AlgHer hafta Marmara Denizi’ne dalarak denizin durumunu gözlemleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, son yaptığı dalış sonrasında, “2021 yılında gördüğümüz müsilajın oluşmasına neden olan koşullar devam ediyor. Zamanı meçhul ama dönmesi kesin bir ekolojik olay. Bu nedenle müsilajı yeniden göreceğiz” dedi.
#Marmara Denizi2021’de Marmara Denizi’nde meydana gelen müsilaj felaketinin ardından denizin son durumunu incelemek için Prof. Dr. Mustafa Sarı ile dalış yaptık. Prof. Dr. Sarı, “Marmara’nın umudu” sayılan, saatte 6 litre suyu filtreleyebilen pinaların sayısında rekor artış olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Mustafa SarıMarmara Denizi'nde müsilaj endişesine neden olan kütlelerle ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı dalış yaparak incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek'te benzer görüntüyü görmeye başladık. Şu an kremsi müsilajı görüyoruz"dedi. Prof. Dr. Sarı, müsilajın 11 çeşidi olduğunu vurgulayarak, kremsi müsilajın başlangıç seviyesi olduğunu ifade etti.
#Marmara DeniziBANDIRMA Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, kuraklık nedeniyle müsilaj riskinin arttığını söyledi. Geçen yıl 24 Mart'tan bu yana Marmara Denizi'nin 4 derece daha ısındığını belirten Sarı, "Deniz yüzeyi sıcaklıkları 2021 yılına benzer şekilde ilerliyor. Geçen yıl deniz suyu sıcaklığı yüzeyde 7 santigrat dereceydi, bu sene aynı tarihte yaptığım dalışta deniz suyu yüzey sıcaklığı 11 santigrat derece olarak ölçüldü. Deniz yüzeyi sıcaklıkları da artmaya devam ediyor çünkü bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de korkunç bir kuraklık yaşıyoruz. Bu kuraklık şartlarında yeni bir müsilaj oluşumu her an kapımızı çalabilir" dedi.
#Marmara DeniziAvlanan balık miktarının son 20 yılda yüzde 50 azaldığına dikkat çeken Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Türkiye, 1940’lı yıllardan itibaren uyguladığı balıkçılık politikasını değiştirmeli. Deniz bitti, rotayı değiştirmemiz lazım” dedi ve şu uyarılarda bulundu:
#Balıkİstanbul sahillerinde görülen müsilaj her geçen dakika artıyor. Tuzla açıklarında aynı noktada bir gün arayla çekilen görüntüler müsilajın artış hızını ortaya koydu.İki gün önce Tuzla ve Kadıköy'deki çekilen görüntüleri yorumlayan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, kirliliğin müsilaj olduğunu belirterek, "Gördüğümüz krem kıvamındaki müsilaj" demişti. Acil çağrı yapan Prof. Dr. Sarı, "Denizin zamanı yok. Hep beraber Marmara çevresinde yaşayan insanları denize yardıma çağırmamız gerek. Ulusal çapta kampanyalar yapmamız gerek" ifadelerini kullanmıştı.
#İstanbulİstanbul'da Tuzla ve Kadıköy sahilinde bu sabah müsilaj benzeri kirlilik görüldü. Görüntüleri yorumlayan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, kirliliğin müsilaj olduğunu belirterek, "Gördüğümüz krem kıvamındaki müsilaj" dedi. Acil çağrı yapan Prof. Dr. Sarı, "Denizin zamanı yok. Hep beraber Marmara çevresinde yaşayan insanları denize yardıma çağırmamız gerek. Ulusal çapta kampanyalar yapmamız gerek" ifadelerini kullandı.
#İstanbul“Bir gözümüz açık uyumamız gerekiyor. Şimdilik yok ama şartlar çok uygun, her an görülebilir” diyor Prof. Dr. Mustafa Sarı ve ekliyor: “En büyük şansımız bu yıl deniz suyu sıcaklığının geçen yıldan bir derece daha soğuk olması. Müsilaja neden olan diğer faktörler aynen duruyor.”
#MüsilajDENİZLERDEKİ balık popülasyonunun tehdit altında olduğunu belirten Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, balıkçıların 'Bu yıl bolluk yaşanıyor' söyleminin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. Müsilaj nedeniyle çinekop avlanamadığını vurgulayan Sarı, "Şerden hayır doğdu. Avlamadığımız çinekoplar büyüdü ve bu yıl lüfer olarak karşımıza çıktı. '10 yıldır lüferi görmüyorduk, bu yıl bol. Denizimiz kurtuldu' yaklaşımı ise doğru değil" dedi.
#LüferMarmara Denizi'nde oluşan müsilaj ile ilgili denizin dibinde inceleme yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, şu an korkulan bir durumun olmadığını ancak tehlikenin devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Sarı, "Evsel atıkların yüzde 56'sı, arıtılmadan Marmara Denizi'ne karışıyor. Denizde 8 metreden 22-23 metreye kadar aşırı alg çoğalması var. Bu alg çoğalması; hayra alamet değil" dedi.
#Marmara DeniziBalıkesir’de Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "'Müsilaj Eylem Planı'nın bir maddesi, Marmara Denizi’nde ekosistem esaslı balıkçılık yönetimine geçilmesi ve koruma alanlarıyla ilgili. Biz, bu madde için hiçbir şey yapmadık. Sezona, ekosistem esaslı balıkçılığa geçiş yaparak başlayabilirdik yani şerden hayır doğabilirdi. Bu bir fırsata dönüşebilirdi, başaramadık” dedi.
#Marmara DeniziBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, kasım ayında müsilajın tekrarlayabileceği uyarısında bulunarak, "Sorunu oluşturan koşullar devam ediyor. Müsilaj, temmuz ayı sonu itibarıyla, araba büyüklüğündeki parçalarla, denizin dibinde toplandı. Dalga hareketleri ve akıntıyla daha da derinlere sürükleniyor. Müsilajın parçalanması sonucu ortaya çıkan inorganik besin elementleri, yeni bir oluşum için suda zemin hazırlıyor. Bunun için kasım ayına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Aynı sorunu bu aylarda tekrar yaşayabiliriz" dedi.
#MüsilajMarmara Denizi'nde etkili olan ve endişeye neden olan deniz salyası Erdek Körfezi'nde ölçüm cihazının su altına inmesine engel oldu. Deniz salyalarının arasından yürümeye çalışırken çekilen görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaşan Prof. Dr. Mustafa Sarı ise, korkutan gerçeğe dikkat çekti. Prof. Dr. Sarı, deniz salyasının 3 nedenden dolayı bu kadar yayıldığını söyleyerek, "Birincisi artık iki buçuk derece daha yüksek sıcaklıkta. İkincisi, Marmara Denizi'nin orijinal yapısı. Üçüncü ise denizdeki besin yükü.'' ifadelerini kullandı.
#MüsilajDünyanın en büyük tuzlu ve sodalı gölü olan Van Gölü'nde inci kefali dışında, mikrobiyalitte yaşayan 5-6 santimetre boyunda yeni balık türü bulundu. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Van Gölü'nde iki tür balık yaşıyor diyebiliriz. Çünkü Van Gölü'nde çok sınırlı bir alanda, bir mokrobiyalitin üstünde yaşayan yeni bir balık türü tespit ettik. Grimsi, sarımtırak, üzerinde siyah noktalar olan bir balık türü bu. Bu bölgede başka türleri bulunan çöpçü balığına benziyor. Ama henüz türünü belirleyemedik'' dedi.
#Van GölüMarmara Denizi yeniden müsilaj felaketiyle karşı karşıya. 1 ay önce denizin 24 ile 10 metre aralığındaki derinlikte görülmeye başlanan müsilaj, şu an yüzeyin 5 metre altına kadar ulaştı ve denizi tamamen kaplamaya başladı. Prof. Dr. Mustafa Sarı, bahar aylarında denizin yüzeyinde de müsilajı görmemizin mümkün olabileceğini belirterek, “Hem ekolojimiz hem de ekonomimiz zarar görecek acit önlem almamız gerekiyor” dedi.
#MüsilajMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi kapsamında, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 50 metrekarelik pilot alanda deniz çayırı ekimine başlandı. Türkiye'de ilk kez yapılan deniz çayırı ekimiyle Marmara Denizi'nde, 2021'deki müsilajla azalan oksijen seviyesinin artırılacağını söyleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, "50 metrenin altında, oksijen seviyesinin 2 miligram litrenin altına düştüğünü görüyoruz. Yani Marmara Denizi hızlı bir şekilde oksijensizleşmeye doğru ilerliyor. 1 metrekare deniz çayırı alanı yaklaşık olarak günde 10 litre oksijen üretiyor" dedi.
#Marmara DeniziBir haftadır İzmir Hatay’da ailemin yanındayım. Hava 35-36 derece, hissedilense 40’ın üzerinde. Ancak kapı, baca sımsıkı kapalı. Dışarı çıkmayı bırakın, cam bile açamıyoruz. Çünkü neredeyse tüm şehir çok keskin şekilde ölü balık ve lağım kokuyor. Özellikle de Bayraklı, Karşıyaka civarı… Nefes almak mümkün değil. Buna ilaveten deniz kararmış durumda. Rengi siyaha döndü. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi körfezde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da inceleme başlattı. Peki ama bu balık ölümleri ve kararmanın nedeni ne? Ve dahası bir daha yaşanmaması için ne önlemler alınacak?
#Bayraklı SahiliMüsilaj tehlikesi hâlâ geçmemişken, Balıkesir Erdek’te plaj temizliği sırasında koruma altındaki deniz çayırları, kepçelerle söküldü. Deniz çayırlarının, denizin akciğerleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin oksijensiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti.
#BalıkesirBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj sonrası 22 maddeden oluşan Marmara Eylem Planı'nın yaşama geçirilmediğini söyledi. Marmara Denizi'ndeki kirliğin her geçen gün arttığını ifade eden Prof. Dr. Sarı, "Marmara'nın çevresinde 25 milyon insan yaşıyor. Bunların atıklarının sadece yarısını arıtıyoruz. Geri kalan yarısını ne yazık ki denize boca etmeye devam ediyoruz. Marmara Eylem Planı'nın 14 maddesi denizin korunmasıyla ilgiliydi. Bunu başaramadık. Denizdeki kirlilik, 2021 yılında olduğu gibi devam ediyor. Önlem alınmazsa ekosisteminin ömrünü önceden kestiremeyeceğimiz Marmara Denizi, yararlanılamaz bir hale gelebilir" dedi.
#MüsilajMarmara Denizi’ne düzenli aralıklarla dalış gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Sarı, denizin kirli, suyun normalden sıcak olduğunu ve müsilaj konusunda tehlike çanlarının çaldığını söyledi. Prof. Dr. Sarı, “Marmara Denizi için müsilaj kesin, zamanı meçhul bir ekolojik felaket” dedi.
#Marmara DeniziBursa Ovası'nı tek başına besleyen ve yıllardır kirliliğine çözüm bulunamayan Nilüfer Çayı'ndaki toplu balık ölümleri endişe yarattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından inceleme için sudan ve balıklardan numune alındı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Sazanlar, yayınlar, kefaller, çayda ne kadar küçük, büyük balık varsa hepsi ölüyor. Hepsinin topluca ölmesi zehirlenmeden başka bir şeyden, sebepten değildir. Her yıl aynı bölgede balık ölümü oluyorsa, bunun nedeni zehirlenmedir. Acilen yetkililerimizin o bölgedeki çay boyunca ölçümler yapması gerekiyor. Nedeninin bulunup, cezalandırılması gerekiyor" dedi.
#BursaBursa Ovası'nı tek başına besleyen ve yıllardır kirliliğine çözüm bulunamayan Nilüfer Çayı'ndaki toplu balık ölümleri endişe yarattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından inceleme için sudan ve balıklardan numune alındı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Sazanlar, yayınlar, kefaller, çayda ne kadar küçük, büyük balık varsa hepsi ölüyor. Hepsinin topluca ölmesi zehirlenmeden başka bir şeyden, sebepten değildir. Her yıl aynı bölgede balık ölümü oluyorsa, bunun nedeni zehirlenmedir. Acilen yetkililerimizin o bölgedeki çay boyunca ölçümler yapması gerekiyor. Nedeninin bulunup, cezalandırılması gerekiyor" dedi
#BursaSon günlerde Adalar açıklarında ve İstanbul Boğazı’nda görülen köpük akımı, ‘Müsilaj geri mi geldi’ sorusunu akıllara getirdi. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mustafa Sarı, Karadeniz’den Boğaz’a giriş yapan köpük akımıyla başlayan sürecin, yeni bir müsilaj oluşumuna dönüşme olasılığı olduğuna dikkat çekti.
#Prof. Dr. Mustafa SarıBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise özellikle fosforlu kirleticilerin denize deşarj edilmesinin Marmara'nın tabanını olumsuz etkilediğini belirterek, "Mandıralar, atık su arıtma tesisleri, tarımsal kaynaklı kirleticiler kesinlikle ileri kademe arıtılmalı. Marmara Denizi'nde fosfor kirliliği kontrol altına alınırsa, Marmara Denizi 5 ile 10 yıl içerisinde kendini yeniler" diye konuştu.
#AlgBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi.
#Marmara DeniziHer hafta Marmara Denizi’ne dalarak denizin durumunu gözlemleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, son yaptığı dalış sonrasında, “2021 yılında gördüğümüz müsilajın oluşmasına neden olan koşullar devam ediyor. Zamanı meçhul ama dönmesi kesin bir ekolojik olay. Bu nedenle müsilajı yeniden göreceğiz” dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde Bursa’nın Mudanya ilçesinde, tek hücreli organizmaların aşırı derecede üremelerinden sonra toplu halde su yüzüne çıkmalarıyla yaşanan 'alg patlaması' deniz suyunu gece yarısı mavi ışıklı hale getirdi. Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Yakamoz dediğimiz şey, bir plankton türünün ışık yaymasıyla ortaya çıkan olay. Şu anda gördüğünüz olayın adı yakamoz. Yakamozun ortaya çıkması alg patlamasını takiben olur” dedi.
#Marmara Denizi2021’de Marmara Denizi’nde meydana gelen müsilaj felaketinin ardından denizin son durumunu incelemek için Prof. Dr. Mustafa Sarı ile dalış yaptık. Prof. Dr. Sarı, “Marmara’nın umudu” sayılan, saatte 6 litre suyu filtreleyebilen pinaların sayısında rekor artış olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Mustafa SarıCNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yarından itibaren sıcaklıkların ortalamanın 4-5 derece üzerinde seyredeceğini söyledi. Prof. Dr. Şen, "Önümüzdeki 4 gün orman yangınları açısından kritik günler. Ormanın kenarından bile geçmeyin" dedi. Öte yandan hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması Marmara Denizi için de alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Marmara Denizi’nin nabzını tutan Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Yüzeyde deniz suyu sıcaklığı 28, 10 metre derine indiğimizde ise 22 dereceydi. Yani çok yüksekti” dedi.
#Prof. Dr. Orhan Şen2021 yılında Marmara Denizi’nde etkili olan müsilaj tehlikesinin bitmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sarı “Çünkü müsilaj bir sonuç. Her an müsilaj yeniden ortaya çıkabilir. Nitekim denize baktığınızda şu anda aşırı alg çoğalmalarını görüyorsunuz. Bu bir şeyin geldiğini gösteriyor” diyerek uyarıda bulundu.
#Mustafa SarıDeniz sezonunun açılmasıyla birlikte, geçtiğimiz yıllarda büyük tehdit oluşturan müsilaj yeniden gündeme geldi. Özellikle İstanbul'da denize girmek isteyen vatandaşlar müsilaj bitti mi, bitecek mi soruları hız kazandı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj tehlikesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki, müsilaj nedir, neden ve nasıl oluşur? Müsilaj bitecek mi? İşte merak edilenler...
#MüsilajBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "2021 yılında yaşadığımız gibi, felaket boyutunda bir müsilaj yok çok şükür. Bundan memnunuz. Ama, ‘Müsilaj bitti mi’ diye sorarsak, üzgünüm müsilaj bitmedi. Çünkü müsilaj bir sonuç. Her an müsilaj yeniden ortaya çıkabilir. Nitekim denize baktığınızda şu anda alg patlamalarını görüyorsunuz. Aşırı alg çoğalmalarını görüyorsunuz. Bu alg çoğalmaları, bir şeyin geldiğini gösteriyor. Yani ekosistemin sinyal verdiğini gösteriyor" dedi.
#MüsilajMarmara Denizi’nde müsilaja çare olması ve kendi soyunu devam ettirmesi için özel olarak koruma altına alınan midye türü pinalardan müjdeli haber geldi. Marmara Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Pina yavruları Marmara’nın her yerinde görülmeye başlandı” dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde müsilaj endişesine neden olan kütlelerle ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı dalış yaparak incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek'te benzer görüntüyü görmeye başladık. Şu an kremsi müsilajı görüyoruz"dedi. Prof. Dr. Sarı, müsilajın 11 çeşidi olduğunu vurgulayarak, kremsi müsilajın başlangıç seviyesi olduğunu ifade etti.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde müsilaj endişesine neden olan kütlelerle ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı dalış yaparak incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek'te benzer görüntüyü görmeye başladık. Şu an kremsi müsilajı görüyoruz"dedi. Prof. Dr. Sarı, müsilajın 11 çeşidi olduğunu vurgulayarak, kremsi müsilajın başlangıç seviyesi olduğunu ifade etti.
#Marmara DeniziTek hücreli bir organizma, Cebelitarık’tan Çanakkale Boğazı’na kadar tüm pinaların ölümüne neden oldu. Deniz suyunu temizleyen bir midye türü olan pinalar, sadece Marmara Denizi’nde hayatta kaldı. Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Marmara pinaların, pinalar da Marmara’nın son umudu” diyor.
#MarmaraBANDIRMA Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, kuraklık nedeniyle müsilaj riskinin arttığını söyledi. Geçen yıl 24 Mart'tan bu yana Marmara Denizi'nin 4 derece daha ısındığını belirten Sarı, "Deniz yüzeyi sıcaklıkları 2021 yılına benzer şekilde ilerliyor. Geçen yıl deniz suyu sıcaklığı yüzeyde 7 santigrat dereceydi, bu sene aynı tarihte yaptığım dalışta deniz suyu yüzey sıcaklığı 11 santigrat derece olarak ölçüldü. Deniz yüzeyi sıcaklıkları da artmaya devam ediyor çünkü bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de korkunç bir kuraklık yaşıyoruz. Bu kuraklık şartlarında yeni bir müsilaj oluşumu her an kapımızı çalabilir" dedi.
#Marmara Denizi