Konya'da, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan, ilk yerleşim yerlerinden 9 bin yıllık Çatalhöyük'te, koronavirüs nedeniyle sessizlik hakim oldu. Yılın her döneminde yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Çatalhöyük, pandemi nedeniyle boş kaldı.
#ÇatalhöyükKONYA'da, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan, ilk yerleşim yerlerinden 9 bin yıllık Çatalhöyük'te, koronavirüs nedeniyle sessizlik hakim oldu. Yılın her döneminde yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Çatalhöyük, pandemi nedeniyle boş kaldı.
#KonyaKoç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin (ANAMED) 2017’de arkeoloji ve tarih meraklılarıyla buluşturduğu ve Çatalhöyük Araştırma Projesi’nin 25. yılının kutlandığı “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” sergisi, yurt dışına taşındı. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Çatalhöyük’te yürütülen arkeolojik çalışmaları interaktif sergileme yöntemleriyle aktaran sergi, 12 Ekim- 15 Aralık tarihleri arasında The Brunei Gallery, SOAS, University of London’da arkeoloji ve tarih meraklılarıyla buluşacak.
#ÜniversiteKONYALI 54 yaşındaki Sadrettin Dural’ın 9 bin yıllık yerleşim yeri Çatalhöyük’le ilgili 2007 yılında yazdığı 'Protecting Çatalhöyük' kitabı, Binghamton Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde yardımcı ders kitabı olarak okutuldu. Otomobilini satıp, kredi çeken Dural, çocuk yaşlarda üzerinde koyun otlattığı ve kazı çalışmaları sırasında bekçiliğini yaptığı Çatalhöyük’le ilgili ikinci kitabını çıkardı.
#Protecting ÇatalhöyükKONYA’nın Çumra İlçesi’ndeki 9 bin yıllık neolitik yerleşim yeri Çatalhöyük’teki geçen yıl yapılan kazılarda taştan iki kadın figürü, yaşlı kadınları sembolize ediyor. Kazı Başkanı Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ian Hodder, göbekleri, kalçaları ve göğüsleri oldukça belirgin iki taş kadın figüriyle ilgili, "Bu figürlerin ana tanrıça yerine yaşamları boyunca toplumsal bir statü ve prestij elde etmiş yaşlı kadınları temsil ettiği düşünülmektedir” dedi.
#Çatalköyük- UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından oluşturulan HEADS Tematik Programı kapsamında uluslararası uzmanlar, 2012 yılında Dünya Miras Listesi'ne alınan Çatalhöyük kazı alanında inceleme yaptı - Program yöneticisi Sanz: "İnsanlığın yerleşik topluluklar oluşturduğu dönemi, gıda üretiminin de başladığı nelolitik dönemi araştırıyoruz. Bu anlamda uluslararası topluluklarda tartışılması gereken en iyi yerde bulunuyoruz. Özellikle hassasiyet arz eden alanların korunması çok önemli, Çatalhöyük bunlara en iyi örnek. Bu konuları uluslararası toplumla tartışmayı amaçlıyoruz"
Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarındaki 9 bin yıllık neotilik yerleşim yeri Çatalhöyük'te yapılan kazı çalışmalarında, yanmış bir evin tabanında bebek iskeletine sarılmış dünyanın ilk kendirden dokunmuş keten kumaş parçası bulundu. 22 ülkeden 120'yi aşkın kişinin katıldığı Çatalhöyük'teki kazı çalışmalarıyla ilgili raporda yeni buluntulara yer verildi. Raporda en dikkat çeken ise, neolitik dönemde yanmış olan bir evin tabanında, bebek iskeletine sarılmış kendirden dokunmuş dünyanın ilk kumaş parçasının bulunması oldu. Hazırlanan raporda bulunan kumaş parçasını değerlendiren Kazı Başkanı Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ian Hodder, "Yangın, binanın zeminini ve platformlarını ısıtarak fırınlama etkisi yaratmış. Böylece zeminin altındaki gömüleri ve gömülerle birlikte yerleştirilen bir kumaş parçasını korumuş. Bu dünyadaki ilk kumaş parçalarından biri olmakla birlikte aynı zamanda en iyi korunmuş örneklerden de biridir" dedi.Mehmet Kayhan YILDIZ-DHA
#Konyaİnsanlığın en eski yerleşim birimlerinden biri olan 9 bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük'e gezi düzenleniyor. Tarih Vakfı'nın Tarih Dostları başlığı altında düzenlediği gezi 27 ile 29 Temmuz tarihleri arasında. Geziye katılanlara, başkanlığını Prof. Dr. Ian Hodder'ın yaptığı kazılar hakkında bilgi verilecek.
Göbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLÇatalhöyük’teki bulgular üzerinde yapılan gen araştırması, bölge halkıyla Kuzey Marmara ve Avrupa halklarının DNA yakınlığını ortaya çıkardı. “Avrupa kültürünün temeli Çatalhöyük’tür” tezini savunan Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, “Göçlerle, kültürel etkilerle, kız alıp vermeyle Avrupa’yla bir etkileşim olduğu belliydi. DNA sonuçları arkeolojik bilimsel verileri teyit etti” dedi.
#Gazetehaberleri